måndag, april 11, 2011

AF bryter mot förordningar - utestänger alla berörda från insyn kring FAS3

Regeringen har sett till att af har blivit en
Okunnig, nonchalant - och pressad myndighet.


Idag samlades några av facken sina representanter till möte på min arbetsplats där jag var med trots att jag inte är ansluten någonstans. Jag har även pratat med LO-distriktet Mellannorrland, samt LO-borgen i Stockholm, i form av ombudsman Oskar Enertoth.

Alla jag känner till och pratat med på min arbetsplats trivs med sina arbetsuppgifter eftersom det är riktiga jobb... Men vänta nu. Man får inte utföra riktiga jobb i FAS3.

De fackliga representanterna och jag kom fram till att vi ska inventera vem som gör vad. Ja, detta måste göras trots att Arbetsförmedlingen skrivit på ett Centralt avtal med fackrörelsen att delge sådan information till facken, samt dessutom ha samverkansmöten. Detta har inte skett.

Trots att Arbetsförmedlingen styrs av en förordning* som säger att delgivande och samverkan skall ske, har Arbetsförmedlingen i Jämtland i flera fall gett fullkomligt fan i det. 
Vad det beror på vet jag inte. Jag gillar inte att spekulera när jag skriver men vissa fakta pekar åt ett otäckt  håll.

Ungefär samtidigt som borgarna klev på år 2006 slängdes de fackliga centrala representanterna ut ur AMS styrelse. De fick inte vara med längre. Då bytte AMS även ut hela sin ledning, som ju är politiskt tillsatt.
Över en natt knuffades alltså en av arbetsmarknadens parter ut ur styrelsen för AMS/af. Sen dess har bland annat LO uppvaktat arbetsmarknadsministern ett flertal gånger, utan att denne egentligen har brytt sig om att lyssna.

Samma taktik som AMS/af's ledning kör med har nu tryckts ned på lokal nivå. Arbetförmedlingen skiter numer i att följa sina egna förordningar.

- Därför händer det att vi så att säga snubblar över både praktikanter och FAS3:are när vi är ute på arbetsplatser, säger Karin Näsmark LO-distriktets ordförande i Mellannorrland.

Det har även hänt ett flertal tillfällen i mitt distrikt att facken avrått Arbetsförmedlingen att placera ut praktikanter och FAS3:are till vissa arbetsgivare.

- Det kan röra sig om att vi vet att företaget ligger i en tvist eller borde återanställa någon som blivit uppsagd före det att de kan ta emot en FAS3, säger Karin Näsmark LO.

Men, som sagt. Arbetsförmedlingen struntar blankt i att lyssna. För så gör den högsta politiskt tillsatta ledningen. Och man ska ju lyda ledningen när man är tjänsteman, eller hur!

Om man inte vill se denna totala nonchalans satt i verkningsfullt system kan en annan orsak enligt Oskar Eneroth, ombudsman LO-borgen i Stockholm, vara att Arbetsförmedlingen har fått sådana vildsint satta kvantitativa mål. De måste ju fullkomligen vräka ur sig placeringar eftersom massarbetslösheten fortsätter att skena, trots den borgerliga  hajpen kring att Sverige är Europas hipaste tigerekonomi.

Slutsatsen blir ändå lika beklämmande:
Oavsett om AF skiter i sina plikter eller inte hinner med så står vi och stirrar in i samma skitiga byk. Effekterna av FAS3-arbetares undanträngningseffekt av riktiga jobb på arbetsmarknaden döljs och sopas under mattan.


Ansvaret vilar på regeringen. Och Arbetsförmedlingen antingen tvingas, eller begår med vilje, brott mot de förordningar den är satt att följa.

En sak har faktiskt antingen ledningen eller regeringen sent omsider upptäckt. Arbetsförmedlingen lider stor brist på kunskap kring arbetsrätt. Man vill nu ge, säger man i vart fall för projektet har inte sjösatts ännu, personalen viss arbetsrättslig utbildning.

Det är hög tid. Skulle vara skönt att ha en arbetsförmedling som kan följa de lagar och förordningar de lyder under och då kanske de med klarare blick kunde läsa de regler som även står i FAS3.
Man får inte arbeta i FAS3, men nästan alla gör det.

Därför kommer vi att fortsätta att få läsa rubriker som "FAS3 är inget annat än omvänd Robinhodd-politik", som Sydöstran skriver idag.

Edit: Redan i mitten av mars signalerade GS (Skogs- Trä- och grafikerbranschen) om de makabra bristerna kring FAS3 för deras medlemmar vad gäller säkerhet och utbildning i hur man arbetar i skogen, förutom då att de jobbade gratis. Arena 

*Ang förordning, se kommentar nr3

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för detta inlägg! Detta har jag också insett tidigare och kunde se "tecknen", det är väldigt synd att fler inte gjorde det.

Men de kanske var förblindade av Alliansens prismor i kristallkronorna. Jobbskatteavdrag m.m.

Kristina hälsar!

Anders sa...

@ Tack Kristina. Ja, jag har faktiskt vänner som prisar dessa prismor eftersom en del stänk faktiskt fallit över dem. Dessa vänner tycker att de fått det bättre. Och det har de, för de har välavlönade jobb och har råd med att äga två villor i två olika städer...
Deras argument är: "Ja, men vi har ju fått det bättre!"

Att denna materiella förbättring har ett pris ser de inte.
Att ensamstående mödrar som lämnar sina barn på samma dagis och råkar jobba i vården inte har fått det bättre vill de inte se.
Många runt omkring dem snuddar eller rent av är i, den barnfattigdom som nu Håkan J talar om.

Men som sagt, de har ju fått det bättre. De kan köpa än fler kristallkronor att hänga upp i sina två villor.

(Inom parentes sagt, anser jag att många fattiga utför viktigare jobb än vad dessa utför, men så sätts ju inte löner någonstans i världen.)

Anders sa...

Angående förordning om samråd:
______________________________

Samrådet styrs utifrån förordning (2000:628) om den arbetsmarknadspolitiska verksamheten, med den senaste ändringen (2007:905). Den förordningstexts som reglerar samrådet mellan ovanstående parter återfinns i:
9 a § Arbetsförmedlingen ska samråda med den sammanslutning av arbetstagare som är part i lokal förhandling med arbetsgivaren innan någon anvisas ett arbetsmarknadspolitiskt program som är förlagt till en arbetsplats eller tar del av en arbetsmarknadspolitisk insats som är förlagd till en arbetsplats.

Anonym sa...

Lysande Anders,

Men kan det verkligen stämma?
Om alliansen har gjort sig av med all oposition i ett statligt verk som AMS är det inte ett demokratiproblem? Ministerstyre? Varför har det inte överhuvudtaget inte kritiserats av opositionspolitiker?
Varför har inte anställda med avvikande politisk uppfattning som fått gå oponerat sig?
Är det ens lagligt för en regering att byta ut all personal som inte är partitrogna?
Om det är som du säger skulle jag tipsa Uppdrag Granskning direkt.

"En annan..."

Anders sa...

@ En annan:
Man har inte bytt all personal. Det räcker med att byta ut ledningen, samt även kanske i vissa fall, byta chefen på "besvärliga" regionalkontor inom af, så är saken biff.

Det tragikomiska i sammanhanget är att borgarna innan år 2006 gnällde som fan i kammaren att Göran Persson (S)tatsminister hade all utnämningsrätt på sin hand.
Gissa vem och vilka som då höll stenhårt på att få behålla sin närmast odemokratiska utnämningsrätt av statliga verkschefer mfl? Jo just, då tyckte (S) det var en självklarhet.

Så, att man byter högsta chefer, särskilt om man anser dem som osäkra kort inför den politik man tänker bedriva, det har även sosseregeringa gjort.
Däremot har en sosseregering, mig veterligen, aldrig slängt ut någon arbetareorganisation från en styrelse, som nu har blivit fallet inom AMS.

Anonym sa...

Angående det här:

"Oavsett om AF skiter i sina plikter eller inte hinner med så står vi och stirrar in i samma skitiga byk. Effekterna av FAS3-arbetares undanträngningseffekt av riktiga jobb på arbetsmarknaden döljs och sopas under mattan."

Så vet jag inte om det sopas under mattan eller ifall makthavare skiter i det. Jag är "blivande" fas3:are i annat län. Dvs, jag fick ett mail ifrån min AF-handläggare att "den här platsen passar dig", och gå och prata med anordnaren. Så långt är allt okay, förutom att arbetsuppgifterna är ljusår ifrån vad jag har erfarenhet/utbildning av - men okay, det kan vara okay att få lära sig något nytt också.

Sedan får jag också ett brev ifrån anordnaren där de säger "Några av deltagarna har gått vidare till arbete och nu behöver vi några nya personer" - vilket för mig låter som om de har satt det i system att ta in 3:e-fasare om och om igen hellre än att anställa och det med arbetsförmedlingens goda minne.

Utan FAS3 så hade de med andra ord antingen blivit tvungna att anställa eller inte utfört arbetet.

Anders sa...

@Anonym 12:01 fm.

Om det är FAS3 som gått vidare kan det vara bra. Har de fått riktiga jobb, är det riktigt bra. Dock är det föga troligt, i mitt liv har NOLL fått riktiga jobb i eller efter FAS3.
Några har fått lönebidrag, eller Nystartsjobb. Alltså även de jobb som betalas av skattebetalarna istället för av arbetsgivaren.

De kan också ha "gått vidare" eftersom anordnaren är så himla dålig att folk inte står ut där.

Du får helt enkelt kolla. Tag gärna facket till hjälp. Facken är på väg upp på banan - och skall enligt AF's egen förordning vara med i samverkan. Du borde kunna kräva det!

Tag kontakt med fack.
Får du inte tag i någon som är trevlig, ring för all del till fel län och kontakta Karin Näsmark (LO-distriktsordf i mellannorrland)

Troligen har hon kontakter runtom i Sverige.

_________________

Dokumentera gärna. Både fel och brister i FAS3 och AF, men dokumentera även sådant som verkar fungera riktigt och bra.

Bara om vi ger en rättvisande bild av det som sker blir vi trovärdiga.

Mvh
Anders