måndag, april 04, 2011

Att FASas in mot tankar på döden.

Det finns ting som är oändliga: Universum och mänsklig dumhet, och när det gäller Universum så är jag ändå inte helt säker.
/A. Einstein

Jag var tvungen att börja med en iakttagelse av Einstein för att få distans till  de anteckningar som har till syfte att få ordning på mina tankar.

Jag har av arbetsförmedlingen blivit anklagad för att ljuga när jag filmar dem. När jag artigt frågar om de kan peka ut var jag ljuger, kan de inte det.
På filmen säger en arbetsförmedlare att FAS3 ger jobb.
Det är inte sant. I vart fall inte om vi pratar om Jämtland. Där säger riksdagens utredningstjänsts statistik att FAS3 alstrat NOLL arbeten.

Är det därför jag det senaste året mått allt sämre, för när jag frågar de arbetsförmedlare jag möter om olika saker så svarar de alltid så konstigt. Det de säger stämmer aldrig med vare sig min upplevelse eller min bild av verkligheten.
   Ingen arbetsförmedlare har varit otrevlig mot mig. Tvärt om. Deras sätt att bemöta mig har varit ytterst trevligt. Ändå har jag allt mer glidit in i offrets roll. Själva systemet gör mig till ett offer. Jag, även arbetsförmedlaren, sitter fast i en struktur som kan liknas vid ett lågintensivt inferno.
   Arbetsförmedlare med hjärta, vrider sig liksom sina klienter som maskar på en krok och det är regeringskansliet som rycker i reven.

Till slut finns det ingen annan roll att spela än offrets. Oavsett sida blir man i kontakt med arbetsmarknadspolitiken offer - såvitt man inte startar ett företag med endas syfte att sno åt sig skattebetalarnas pengar genom att "sysselsätta" FAS3:människor med låtsasuppgifter i valfri inhyrd lokal.
150 stycken FAS3 genererar 9 miljoner kronor om året till den som vill låtsas ge dem jobb.
Det är bara att starta firma och ta in FAS3-hjon.
Jag var på väg att bli riktigt, riktigt sjuk.

Hur orkar du bråka, frågade en gamal vän idag.

Jag : "Antingen gör jag det här, eller så dör jag. Jag har varit död i ett helt år. Levande död eftersom jag gått med på att bli ett viljelöst offer."

* * *
Nu ringer en reporter till mig för 4:e gången idag. Vi ska gå och äta lunsch.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Det är lätt att bli ett offer om man börjar se sig som ett offer enda sättet jag hittat för att undvika att bli ett offer är att vägra acceptera att världen ser ut som den gör, i min värld kan jag vara mig själv utan att någon stör sig på det och jag tror det är viktigt att behålla den bubblan för att inte bli heltokig, halvtokig är jag redan sedan förut.

Anonym sa...

Just att starta "företag" endast med målet att ta in personer i FAS 3 har vi ju flera exempel på redan: "Prio 1", Jobbfabriken, Media Copy t ex.

Jobbstrategerna säger sig väl även ägna sig åt annat - coachverksamhet, som också är en lönsam historia.
Dessa coacher får pengar oavsett om deltagaren får en anställning via dem eller inte - oavsett om anställningen kommer till tack vare deras inblandning - eller inte...

Våra "fina" second hand-butiker Myrorna, Erikshjälpen m fl har till största delen antingen gratis personal - eller just FAS 3:or.

Och till sist - vem ser det som en merit i en persons CV att ha varit på dessa ställen, eller att ha varit i FAS 3 ö h t???

//Praktiktanten

Anonym sa...

Det här är ett fullständigt lysande samtidsdokument. Du skriver så det bränner i min själ, detta trots att jag aldrig varit arbetslös, trots att jag aldrig varit där du är. Jag hoppas och tror att du mycket tidigare än du idag kan ana befinner dig på en helt annorlunda plats i ditt liv. Det här är värt att läsas, publiceras, spridas och förstås.

Fredrik Larson sa...

tusen och åter tusen människor i vårt land mår dåligt, långsamt sänks kraven, villkoren, straffen, lagarna, påbuden... ett efter ett.
finns inte en cm av frihet längre
varje steg räknas

vi tjänar penningen
inte varandra

inte än i alla fall

dags nu

keep up

Anders sa...

@ Till er 4 ovan. Tack för att ni kommenterat. Jag brukar ha för sed att svara var och en, men jag hinner inte med längre.
Nu har jag att tackla tidningsartikeln och efterarbetet kring den... Puh.

http://djingis.blogspot.com/2011/04/tidningsrubriken-blev-filmade-pa.html

Men jag tackar för era kommentarer.

Vänligen
Anders