fredag, april 08, 2011

FAS3 skattefria zoner och Shenzhen

Arbetarbostäder i skattefria och fackfria
neoliberala paradiszonen, Shenzhen.

Mötet i Folkets hus blev smått fantastiskt. Där var vi några Fasare, men främst fullt av fackliga representanter. Jag har aldrig träffat så många på en gång. Enligt mitt sätt att se hände det där underbara: Vi lyckades frigöra oss från våra fasta roller och bli en smula kreativa.
   Folk, (fackliga representanter i detta fall) vaknade och trots att först Gunnar Sandberg (S) och riksdagsman upptog en massa tid med att redovisa fasansfull statistik kring arbetsmarknadspolitiken och även jag höll ett långt föredrag så orkade och ville alla vara kreativa.
   Jag har redan fått mejl från mötet (det hölls kl 13.00 och nu är klockan 22.00 fredag kväll) på förslag vad och hur vi kan gå vidare och organisera om oss.

Östersundsposten var där med skrivande fotograf. En reporter från LT ringde och ville få info den vägen. LT hade även sin ledarskribent, KO, med på mötet, även KO kom med kreativt förslag.

Vettigare rapport kan jag inte ge just nu.
Jag hoppas familjen ger mig lite andrum i morgon, för vi har mycket jobb att göra för att driva kampen vidare. Ingen gör det åt oss.

Men en viktig sak måste jag nämna. Timbro, Moderaternas egna lilla hjärnprotes har kommit med det fantastiska förslaget att skapa ekonomiska frizoner i Sverige. Ungefär sådana som Shenzhen, Kina.

Esbati skriver:  "Vilket härligt företagsklimat, tänker man ju, om man är Timbro, och föreslår därför att dessa zoner av frihet från "tillväxthämmande regleringar" ska prövas i invandrartäta områden.


Men se upp! Framstegets fiender – facket – försöker nu introducera tillväxthämmande regleringar till och med i Shenzhen. Desto viktigare då att Det Nya Arbetarpartiet kan befria områden som Rinkeby och Rosengård från sådant som kommunal service och kollektivavtalstäckta arbetsplatser. Föregångslandet Kina kan gå under i kommunistiskt regleringsiver. Leve föregångslandet Sverige!"


Och SvD: Ekonomiska frizoner kan vända utvecklingen i utsatta storstadsområden visar en ny Timbrorapport. Men då krävs rejäla skattesänkningar och Sveriges bästa företagsklimat med färre regleringar, utmaningsrätt och fler privata utförare. Dessutom krävs strängare krav på jobbsökande bland socialbidragsmottagare såväl som en nolltolerans mot brottslighet. Har regeringen det politiska modet?


_____


Jag har hävdat det länge. FAS3 är endast ett litet skitverktyg bland andra som regeringen nu svingar mot oss för att sänka lönerna i landet.  
Vad man vill är att lönedumpa över hela linjen. Man vill skapa Shenzhen i Sverige. 
  
Det är hög tid att vi berättar det för dem som fortfarande har jobb. 


Att regeringen och neokapitalisterna på Timbro och "Svenskt Näringsliv" och den "ägda pressen" börjar vädra sina allra blötaste drömmar helt öppet visar hur långt vi är gångna i fallet. 


Det är fritt fall nu. Mänskliga värden finns inte. Shenzhen är förebilden. Det är dit skuggregeringen vill dra oss. De verkliga makthavarna, påtryckarna som driver moderaterna framför sig.
Så ser vår regering ut. Statsministern är bara en sjaskig springpojke, som i det sammanhanget dessutom får nöja sig med en helt usel lön...


Det är mycket klarttext nu. Borgarna är kaxiga. Hört Anders Borg nämna att kommunals löner är för höga? Ja, karln vill sänka lönerna i en grupp som redan har rekordlåga löner. SvD


____


Fienden är tydlig. Väldigt tydlig. Och detta tog jag upp på mötet. De fackliga representanterna ser samma bild. 


Det är dags att börja fajten. Och det bubblar underifrån nu. 
Precis som det ska. Det är så det alltid är när progressiva krafter växer sig starka. 


In Shenzhen workers’ dormitories, frustration with hard labor, merciless
 factory bosses, low pay and miserable living conditions is palpable.

Last year, 18 employees attempted suicide at Foxconn, the Taiwanese
 manufacturing giant that makes component parts for iPods
 and other electronics. Fourteen succeeded. KällaEdit II: Upprinnelsen till att jag hamnade på Folkets hus bland fackrepresentanter osv syns här.

9 kommentarer:

Susanne sa...

Jag jobbar på lite i skymundan också :)
Får se vad jag kan åstadkomma på min flank!

Anders sa...

*Cyberpussar*

Anders sa...

Via Facebookgruppen som sammankallde till mötet läser jag följande meddelande från Susanne.
Hon skriver i egen person.
Men är också drivande lokalt i facket Unionen, samt sitter som reserv i kommunfullmäktige i Bräcke för (S).

Viktigast för mig är att hon är Susanne. Vi är alla personer.
Nåväl. Hon fixade själva fb-gruppen/evenemanget och jobbar nu vidare på sin kant.

Jag finner hennes ord värda att kopiera från FB o publicera här igen:

"Till alla ni som kom idag och visade er tydliga ståndpunkt!

Glöm inte att ingen kan göra allt men alla kan göra någonting och ett första steg är att vara "jobbig"!
Ställ frågor! Kräv förklaringar och framförallt, plocka fram era mobiler och filma det som sägs!

Vi har alla samma rättigheter och bara för att man är FAS3'are försvinner inte dessa. Det står ingen och väntar med ett gevär för att skjuta er utan det enda som händer är att ni visar att ni har ett värde, en åsikt och en egen röst! Den rösten skall användas nu och vi skall tillsammans skrika så högt så det hörs ända in i Rosenbad!

Trevlig helg!
Susanne"

Susanne sa...

Tack för citatet!

För saken skull lär jag dock behöva påpeka att jag är ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i styrelsen för Unionen Mellannorrland.
Det är lite att hålla rätt på med alla olika hattar man har.

Det viktiga, som även du påpekar ovan, är att man törs vara sig själv också! Agera utan att vara förtroendevald el. dyl.

Denna fråga är mycket större än partitillhörighet och måste därför behandlas utifrån varje individ.

wertigon sa...

Att alltid eftersträva högre lön är inte alltid klokt; Det är bland annat därför vi nu har flyttat hela vår tillverkningsindustri till Kina och andra låglöneländer.

Detta har lett till att dessa låglöneländer har fått en stor ekonomisk boost. Men samtidigt är det så att vår höga levnadsstandard bygger på att vi kan köpa billiga varor från utvecklingsländerna. När dessa börjar höja sin levnadsstandard kommer det vara svårt att höja lönerna ytterligare, eller ens bibehålla dem på samma nivå.

Jag tar hellre en sämre lön än ingen lön alls, vilket så småningom kommer vara alternativet om vi fortsätter med de löner vi har.

Anders sa...

@Wertigon.
1) Istället för att försöka sänka våra löner att matcha lönerna i Shenzhen, borde vi exportera bla fackföreningskunnande så att de kan få drägliga löner.

Ta och läs på om Shenzhen. gör det.
10-16åringar jobbar 14 timmar om dygnet...

2) Vare sig jag eller någon annan har i samband med FAS3 talat om att höja några löner.
Jag har fått mejl från en arkeolog. Hon råkade bli sjuk, sen utförsäkrad. sen intvingad i FAS3.
Hon har ingen A-kassa kvar, ingen sjukpenning kvar.
Nu jobbar hon på samma jobb igen. Kollegerna omkring henne tjänar vanliga arkeologlöner om ca 26.000:-/mån.
Hon gör samma jobb för 3.000:-, därutöver tvingas hon gå på socialen.
Allt medan arbetsgivaren får 5.000:- av skattebetalarnas pengar för att ha henne på posten...

Käre wertigon. om du tycket att du har för hög lön kan jag direkt förmedla delar av den till någon av dem i FAS3 som hamnat mest i kläm.

Och kampen att komma till rätta med den globala orättvisan får vi sköta på ett annat sätt än att öka utslagningen och orättvisorna på vår egen arbetsmarkna.

Anonym sa...

LO-tidningen (7/4) kritiserar både Anders Borg och Tommy Waidelich för felaktig analys av arbetslösheten och felaktiga recept. Det är fortfarande så att tillgången till lediga jobb är det största problemet.
Anders Borg får kritik för att han inte satsar pengar på infrastrukturinvesteringar och utbildning. Istället lägger han pengar på hög. Förmodligen ska de gå till skattesänkningar för de som arbetar eller till att betala av "statsskulden" som Sverige inte har något som helst bekymmer med. LO-ekonomen som uttalar sig i artikeln säger att det är helt tydligt att Borgs jobbpolitik handlar om att öka löneskillnaderna, som utspelen om en lönedumpning för Kommunals medlemmar. Med lägre lönekrav ska nya mindre kvalificerade jobb skapas.
Shenzhen...here we go...

Det är deprimerande att höra och se den man som Juholt (sossarna?) har valt att stå upp mot Anders Borg är en look-alike. Kanske är det taktik för att lugna "medelklass-väljarna" att allt ska fortgå att vara partyparty för redan välbeställda även med en sosseregering. Det är i sådanafall en taktik som inte är det minsta renhårig. Jag hade hoppats på en ekonomiskpolitisk talesperson som var tuff och vågade utmana. Hoppas sossarna befriar honom från uppgiften så fort som möjligt och lämnar tillbaka honom till moderaterna.

Jag väntar glatt och otåligt på att läsa mer om mötet på Folkets Hus. Det är fantastiskt på alla sätt, speciellt eftersom det är första gången, vad jag vet, där Fas 3-åtgärden attackeras genom en öppet utlyst "manifestation". Hoppas det sprider sig. Att fler Fas3:are initierar informationsmöten ihop med fackförbund och att ansvariga lokalpolitiker och ansvariga för af deltar. Och att vi informerar. Att VI får dom att lyssna till hur vi upplever förnedringsåtgärden.
Och vilka omedelbara ageranden de behöver vidta så att vi får vårt kidnappade människovärde tillbaka.

"En annan..."

Anders sa...

@En annan:

Tyvärr är jag böjd att hålla med dig. Det jag hittills hört ur Tommy Waidelich's mun är inte kul.
då kan vi lika gärna ha kvar Anders Borg, så har vi åtminstone en inte S-märkt fiende att bekämpa.

Kommunal har börjat fatta att FAS3 rör sig om lönedumpning, vilket är glädjande.

I Göteborgs och den regionen har även LO vaknat, vilket jag läste i någon tidning som jag inte hittar igen nu. Så långt är det bra att LO i göteborgstrakten har vaknat, vad värre är, är att dom vill vidta en rad olämpliga åtgärder.
De vill bara kolla och reglera att FAS3 fylls med "vettiga" uppgifter som inte är jobb, att alla har handledare osv.

Om de gör på det viset har LO i gtbrg inte fattat vidden av vare sig problem eller hur vi mår.

Jag vill vare sig ha "vettiga uppgifter" eller en handledare. Jag vill ha riktigt jobb och riktig lön.

Allt annat suger. Och det måste vi ställa oss upp och ryta nu.

Annars börjar tydligen även facken att skita ner sig i sina egna brallor.

::::::
Vad gäller mötet så var det bra. Jag har kastat in ett blogginlägg till, men det täcker inte riktigt vad som hände. Men det som hände är att facken ska samarbeta i vår region för att på olika sätt obstruera regeringens FAS3-politik.

vissa fack, som Unionen, är opolitiska, men även de ska ge sig in i fajten på något vis.

Även här kommer det säkert visa sig att facken kommer att göra lite fel saker.
Nå, då får vi skrika i örat på dem.
men det viktiga nu är i mina ögon att överhuvudtaget börja obstuera regeringen och regeringens förlängda arm, af.
Af ska inte få administrera det här vansinnet i lugn och ro längre.
vi måste få af att reagera.

wertigon sa...

@Anders: Ta vilket system som helst, och jag kan dra upp ett enskilt fall som trillat mellan stolarna. Alla system har brister. Varje människa som råkar ut för en sådan brist är ett misslyckande för systemet, men det behöver inte betyda att systemet i sig är felaktigt eller ens omänskligt.

Alliansen har dock försökt laga ett system som uppenbarligen inte fungerat, och lyckats med konststycket att försämra det. Om detta tror jag vi kan vara ense. Men samtidigt tror jag inte att rätt lösning är att införa förbud mot låglönejobb, vilket är vad du och många andra socialdemokrater verkar förespråka. Vi håller på att få en ny underklass - de arbetslösa - och något måste göras åt detta. Och här har varken Moderaterna eller traditionell socialdemokrati kommit med några lösningar, bara anklagelser.

Önskar att man kunde sluta med allt detta jävla pajkastande om hur ondskefullt den andra sidans politik är, och komma till rätta med problemet i stället; hur undviker vi att allt fler hamnar i arbetslöshet?