söndag, april 10, 2011

Den officiella hemligheten är att FAS:are gör riktigt arbete - med arbetsförmedlingens goda minne

ÖP fotar riksdagsman Gunnar Sandberg (S)


Vi har ofta svårt att förstå att det är i det lilla vi skapar stora förändringar. Ofta handlar det om kommunikation.

Jag och Gunnar S stötte för 4 dagar sedan ihop utanför dagis. Han på väg in och jag jäktandes ut. Vi ropade till varandra:
Han: "Hur mår du?"
Jag: "Skit!" (Han vet att jag hållit på att explodera av det tryck regeringen skapar).
Han: "Vi måste göra nåt!"
Jag: "Jag har filmat, det kom i tidningen helt förvridet. Vad mer kan jag göra?
Han: "Fan Anders. Vi samlar facken."

Jag vinkade, förmodligen avmätt, när jag stängde bildörren. Ensam i dånet från dubbar mot asfalt kröp det in i mig att Gunnar hade rätt. Det gällde att starta här och nu.  

Min filmning av det tyvärr inte sällsynt korkade möte som arbetsförmedlingen arrangerar runt om i landet blev ett första startskott för mig personligen. På något sätt ville jag kämpa. Och min kamp handlar om att välta bort det obehagligaste jag känner till i detta land, regeringen. 
För att nå det målet måste jag börja hacka överallt där jag kommer åt. 
   Vi har att gräva där vi står - och vända det emot regeringen.
   
Regeringen använder FAS3 för att dumpa inte bara de utsattas löner, utan på sikt även alla andras. 
FAS3 är deras vapen mot oss. 
Alltså ska vi vrida vapnet och vända det mot regeringen. 

Med fackens hjälp kan vi börja obstruera och därmed hindra regeringens framfart.

Att två jäktade småbarnsföräldrar skrek en kort kommunikationspuff till varandra på parkeringen utanför ett dagis har lett till en rad händelser: 

1) Min film blev till (strax innan). FILMEN
2) LT skrev rysligt korkat om filmen, men genom att de skrev vaknade fler media. Fullständigt felvinklad artikel här.
3) LT väljer att göra uppföljning genom att intervjua ytterligare FASare, denna gång anonymt. HÄR.
4) SVT MittNytt ringer mig, men tappar bort sin fotograf, dock skapas en informationskanal.
5) Möte på Folkets Hus samlar flera fackförbund och det beslutas att åtgärdspaket mot FAS3 tas fram lokalt.
6) ÖP Skriver om mötet i termerna att facken nu går till motattack mot FAS3. Här
7) LT skriver om mötet med rubriken: "LO-fack i kampanj mot FAS3. Här

En av de saker vi har att bekämpa är lögnen. Den officiella hemligheten att FAS3:are jobbar, med arbetsförmedlingens goda minne. Trots att vi inte får arbeta eftersom just den aspekten sätter otrolig fart på lönedumpningen.

Den andra viktiga saken är att förändra regelverket så att människor slipper känna sig så överflödiga. För vem vill gå på en arbetsplats och inte jobba?
Man kan lugnt påstå att regelverket kring FAS3 slår knut på sig själv.
Vi har att lösa upp knutarna och befria människorna.
Vi har att göra det själva.
Regeringen kommer aldrig göra det åt oss.
ÖP's reporter snabbintervjuar och tar foto på mig under mötet.


Några av oss på mötet, Folkets Hus 8/4-2011

Det är kan låta märkligt, men det är nästan synd att vi har så "snälla" arbetsgivare på vår ort som anordnare av FAS3. På så sätt osynliggörs den verkliga konflikten - att vi dumpar löner.
Kring exv Jobbfabriken i Norrköping stiger betydligt mer rök. Där förnedras människor på ett mer direkt och våldsamt sätt.
Läs gärna denna lätt absurda artikel i Folkbladet när en moderat kommer och hälsar på i Jobbfabriken.


_______________________
Under strecket:
Att jobba vidare med. Det verkar som att facken hittills har fått all information kring andra åtgärder som arbetsförmedlingen administrerar, såsom lönebidrag, nystartsjobb osv.
Vilka som är i FAS3 eller vilka arbetsplatser som har FA3are hos sig verkar däremot vara höljt i dunkel. Det rapporteras inte med automatik till facken, vilket alla andra åtgärder alltså görs.

Vad värre är. Precis som på mitt filmade FAS3-möte som af anordnade på min arbetsplats så verkar facket ha saknats på alla andra arbetsplatser också. Facken blir inte inbjudna.
Facken har med vilje trängts undan av af. Ordern måste komma uppifrån eftersom facken i alla andra åtgärder har fått vara med så länge facken kan minnas.
En av de första åtgärder facken i regionen nu ska göra är att se till att bli inbjudna till FAS3-möten som hålls.

Det verkar närmast vara sekretess lagd över vad som händer i FAS3. Både riksdagsman Gunnar och flera fackliga representanter vittnade om att de har svårt att få ut vettig information från AF.
Detta är skandal.
Fortsätter hemlighetsmakeriet måste vi JO-anmäla arbetsförmedlingen. För regeringen är svårare att komma åt. Dock kan vi uppdra åt våra riksdagsmän i opposition att KU-anmäla regeringen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du får mig att tänka på en förklaring på ett talessätt jag en gång läste.

"Retorik - Det är konsten att be nån dra åt skogen och få vederbörande att vilja det!"

Jag vet ingen som så snyggt dribblar bort Överheten utan att de begriper det förrän det är försent...
Mvh HovslagarDaniel

Anonym sa...

Hemligheten är att Arbetsförmedlingen har gett upp om dessa människor som är i Fas 3 redan i början. Arbetsförmedlingen kommer aldrig att erbjuda dessa riktig jobb som finns en framtid med.
Bara sådana socialfalls jobb som ingen framtid finns rekommenderas till de i fas 3. Tyvärr med hjälp av kommun och staten.Som inte vill ge dess riktig lön utan behåller sig till beredskap avtal, Hur facken kan gå med på det är en annan sak
Resten arbetsförmedlingen sysslar med mot fas 3 är bara för att lura Riksrevisionens kontrollorgan att de ökar,förmedlar och matchar chansen för ett arbete. Blir tvärtom för de arbetslösa.
Senaste inom FAS 3 Är tvinga de som varit där i 2 år hos en anordnare till en ny.
Sen Riksrevisionens åsikter om att ge arbete till de inom fas 3 är så tokiga att de är kontraproduktiv.
Har inte de arbetslösa inom fas 3 redan gett upp, Så ser man att dessa som går mot 2 års gräns ger upp totalt då de blir tvingad till nytt meningslöst ställe.

Anonym sa...

Plugga till nåt som nåt som nån vill ha?

Anders sa...

@ Hovslagare, kul! :)

@ Anonym kl 3:59. De kan ha gett upp, men det beror på vissa politiska beslut.
1) år 2005 fanns det över 100.000 arbetsmarknadsutbildningar. Idag har regeringen skurit ned det till färre än ca 6.000 platser, och det i den värsta arbetslösheten under min livstid...

2) Regeringen har satt kvantitativa mål på af, att så och så många skall ut i FAS-skiten...
Alla som så att sägna mognar från exv FAS2 till FAS3, skall ut i FAS3 eftersom den åtgärden är den bästa att börja dumpa arbetsmarknadens löner, vilket är denna regerings högsta prioriterade mål.

MvH
Anders

@ Anonym kl 9:24. Ja, all forskning är rätt entydig på den punkten. Att det smartaste en regering kan göra i konjunkturlägen som detta är att utbilda folk, helst inom områden som man ser att det efter lågkonjunkturen kommer att saknas kompetent personal inom.

Man vet att vi har gigantiska pensionsavgångar framför oss inom vissa yrken. Att kolla in dem och därefter bereda utbildningsmöjligheter vore en briljant lösning....

hieronymus bosch sa...

Det är inte så konstigt att det är svårt att få veta vilka arbetsgivare som har FAS3are. Enligt Arbetsförmedlingen, från sidan "Frågor och svar om fas 3":

"Varför redovisar inte Arbetsförmedlingen vilka arbetsgivare som nyttjar Fas 3 platser?
Det är sekretessbelagda uppgifter."

Långt ner på sidan http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Fa-extra-stod/Arbetslos-lange/Jobb--och-utvecklingsgarantin/Fragor-och-svar-om-fas-3.html

Anders sa...

@ hieronymus: Alldeles riktigt.
Bla riksdagsman Gunnar Sandberg (S) har försökt att på egen hand riva i en del fall för att kunna exemplifiera i riksdagen hur galet allt är. Han har fått nobben just för denna sekretess.
Däremot vill regeringen nu lyfta sekretessen så att de privata sk aktörerna/jobbcoatherna ska få kika in i varje arbetslös privatliv och hela journalen, allt...

Nu jobbar facken i mellannorrland på att försöka hitta vägar in i det här. Dom anser att dom har ansvar att hjälpa folk.
gott så vi stretar vidare!