torsdag, april 14, 2011

FAS3 dumpar löner. LO kräver att arbetsmarknadspolitiken läggs om.

Mötet började med att gäster presenterade sig, här SSU:s Carolina Bengtsson


Mitt andra fackmöte i livet(Det första var i fredags) LO bjuder in mig att hålla föredrag, berätta om vad som händer därute eftersom facken inget får veta. Arbetsförmedlingen har avkodat vilka människor som hamnar var när de placeras i FAS3. Det är sekretess. (Se arbetsförmedlingens hemsida, långt ned, 6:e stycket från slutet.)

Lite märkligt är det för i stycket ovan står: (Inför varje placering kontrollerar Arbetsförmedlingen att anordnaren inte har några skatteskulder eller betydande betalningsanmärkningar, samråder med facklig organisation samt gör en allmän bedömning om sysselsättningsplatsen är lämplig...) 

Samverkan skall ske, men det sker inte alltid när det gäller FAS3. 

LO i Mellersta Norrland organiserar drygt 60.000 medlemmar. Om LO sätter ned foten händer det saker. När jag höll mitt föredrag där jag tar upp de vittnesmål som kommit in till den här bloggen i inlägget Farsen Fas3 - Vittnesmål ställde sig ett ungt ombud upp. Han var upprörd:
- Men hur fan gjorde man förr när det uppstod orättvisor? När la man egentligen in sina strejker?... Hur gjorde man förr? Det här är ju för jävligt! Vi måste ta mig fan börja svinga näven!!

Han har fullkomligt rätt. Kanske börjar vi bli alltför historielösa. Vi minns inte längre hur kampen stått från 1898 och framåt för att få till ett bra Sverige. Vad det kostat i engagemang och mod mot en fiende som inte ens dragit sig för att skjuta på arbetare.
   Jag anser på fullaste allvar att vi står inför samma utmaningar igen. Skillnaden den här gången är att vi har med jävligt slipade moderater att göra. De har lärt läxan. De kan inte basunera ut att de vill slå sönder arbetsrätt och trygghetssystem och därmed till sist hela välfärden.
   Istället kör de med olika illusionstrick; de säger att de gillar "den svenska modellen" med parter som gör upp på arbetsmarknaden. Samtidigt slår de i verkligheten sönder facken genom olika politiska beslut.

De säger att de vill bevara "välfärdens kärna". I verkligheten kör de sönder sjukförsäkingssystemet + försäkringskassan. De säger att utbildning är viktigt och att de därför vill höja lärarnas status. Samtidigt inför de bland annat FAS3 som på väldigt kort tid kommer att sänka lägstalönerna för de kommunanställda. Då ryck lärarnas med nedåt. Anders Borgs (M) våtaste dröm just nu är att kvinnokollektivet inom kommunal ska sänka sina löner från 16.000:- till något ännu lägre.

När jag var klar med mitt föredrag kände en del ombud förstämning. För vad ska man som liten människa göra mot en regering som löpt amok och vill återupprepa Thatcherismen i Sverige?
   För det är vad som händer just nu. Thatcherism + Milton Friedman.
   Friedman sa: "Få facken att hålla käften". Först då kan ni fixa en neoliberalt fri marknad.

Det har borgarna lyckats långt med. Facken hade en organisationsgrad på 90%. Nu är den under 70%.
Vissa branscher och arbetsplatser har inget fack alls.
   När Moderaterna med stödpartier kom till makten var det de första de gjorde. De följde Friedman. De slog direkt mot facken genom att göra A-kassan svindyr samtidigt som ersättningen genom lag försämrades. (Inom parentes, staten tjänar på A-kassorna. Vi betalar in mer än vad som betalas ut. A-kassan funkar som en konfiskatorisk skatt i händerna på borgarna istället för som den försäkring den är).

FAS3 är och förblir ett av den här regeringens verktyg för att sänka allas löner. Det är ett lönedumpningsverktyg, ingår i en större plan. (Se resonemangen som påbörjats i FAS3, Skattefria zoner och Shenzhen.)

Facken i Mellannorrland vet inte i denna stund exakt hur de ska ta tag i FAS3. Men det ska ageras. På flera plan. Innan jag var tvungen att sticka presenterade ordföranden, Karin Näsmark en skrivelse för mig som man senare under dagen skulle behandla.

Karin Näsmark. LO-distr.ordf


Slutklämmen i dokumentet lyder:

LO-distriktet är djupt kritiska till hur detta system [Fas3] tränger undan riktiga jobb och andra praktikplatser. En rad vittnesmål om detta finns från hela landet, där människor berättar om hur de utför riktiga jobb och till och med ersätter andra som gått på semester.

LO-distriktet kräver att arbetsmarknadspolitiken läggs om. Att låta arbetsgivare ha gratis arbetskraft samtidigt som de får betalt för det, kan möjligtvis glädja ett antal oseriösa arbetsgivare.

Men i längden är det kompetensutveckling, utbildningsinsatser och anställaningar med stöd som ger människor en väg tillbaka in i arbetslivet och företagen möjlighet att hitta kompetent personal. Detta är avgörande både för individen och för utvecklingen av nya jobb.

Min avskrift av hela uttalandet här.


Ombuden på LO-distr. årsmöte organiserar drygt 60.000 medlemmar

8 kommentarer:

Vonna sa...

Mycket bra skrivet! Och än värre är att AF inte skickar avtalen mellan arb.givare och dem, vidare till facket... så facket får inte den feedback de har rätt till.

David Jansson sa...

Anders, du är en jävla Hjälte.

Ta hand om dig!

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag har en ngt kluven inställning till facken. Men skit detsamma.
Kan de verkligen hjälpa till i detta så är det bra. Mycket bra.
Kanske är det också bäst om hjälpen kommer från nivåer som är så nära medlemmarna som möjligt.
Risken är ju att ju längre upp i toppen det hamnar, så spårar det ur och blir partipropaganda av det. Och det vet vi ju hur illa det kan gå då.
Din kamp, och den som var ursprunget till fackföreningsrörelsen, den var/är rätt och riktig. Kan facken återvända till rötterna så vore det en välsignelse för både facket och Sverige.
Människovärdet vi kräva åter.
Just det. Det gäller FAS3-drabbade. Men faktiskt snart sagt alla i detta samhälle.

Zandra Larsson sa...

Anders, jättebra talat på årsmötet! Två trappor upp hade vi en ungdomsutbildning för LO's medlemmar under 30år och vi fick äran att sitta kvar och lyssna på ditt föredrag. Det var guld värt och efter föredraget blev det livliga diskussioner kring detta på utbildningen. Keep up the good work, jag kommer fortsätta följa din blogg och din kamp!

Anders sa...

@ Bara: Tack. Ja, visst är det för jäkligt att det finns ett avtal om samråd mellan fack och af, men att af skiter i det eftersom regeringen numer även skrivit in SEKRETESS kring FAS3...

Så. vi kanske måste börja skjuta än skarpare på regeringen, inte på stackars budbäraren af.

Anders sa...

@David. Ska försöka ta hand om mig, just nu får jag för lite sömn för det händer så mycket och fort, men ska försöka ta hand om mig även på den fronten.

Anders sa...

@ Lars-Erick.
Har inom loppet av några dar träffat ca 100 gräsrötter inom LO.
de är förtvivlade och arga över läget, både vad gäller FAS3, men även sjukförsäkringar.
De vill hjälpa till och kommer att hjälpa till, när vi bara själva fattar hur vi bäst gör det.

Har även träffat två rätt stora sk pampar från LO-borgen.
ÄVen de hade enligt min mening hjärtat på rätt ställe - och var nog faktiskt de som förstod bäst allvaret med att LO måste förändra sig.

Anders sa...

@ Zandra: Tack Zandra, och det kan hända att vi ses för er ordf frågade om jag inte skulle kunna komma..
Jag hoppas kunna det, men helst inte helger för helgerna är den enda tid vår familj strålar ihop. Alla kvällar ryker...