Nu har de limmade träbitar som ska bli en pilbåge härdat. Det är lite ask. Det är lite björk. Det är lite annat... Medan Heikki limmar och formar vidare sitter jag och syr det sista på rustningen. Jag ska få ihop den till imorgon, är det tänkt. Då ska den med på föredrag om Djingis Khan.
5 kommentarer:
Jag väntar fortfarande på att få se dig storma förbi i din fina rustning per Smilla/Klarabella eller Pondus! (hästar för de som inte vet!)
Ska bli intressant att se den färdiga bågen! Förresten, hur tillerar du en dylik kompositbåge? Själv har jag hittils bara gjort enkla bågar, och det är ju inte sällan ett helsikes arbete att få till det så att lemmarna böjer jämnt och balanserat. Men med en sammansatt båge kan man väl inte - gissar jag - hålla på att reducera hur som helst?
/M
Hovslagare: Ridning ska det bli!!
Gärna på KB som jag ju aldrig ridit. Vi måste helt enkelt fixa det!
Mikael: Man måste beräkna tillern och smala ned träkärnan innan man lägger på glasfiberlaminatet. Jag har också hört/läst att det ska finnas glaslaminat som är för-"taperade", alltså med inbyggd uttunning, men är inte helt säker.
Nå. Bygger man en compositbåge fel, så blir den fel!
Tidigare sköt jag med underdrag, vilket troligen gör att man behöver mindre skillnad i styrka på lemmarna. Jag sköt underdrag eftersom jag hade en så kort ryttarbåge att det blev väldigt besvärligt att skjuta med mellandrag/split-finger. Nu bygger vi denna båge 58-60" varför jag åter börjar öva att skjuta mellandrag. Jag skjuter trots allt renare med mellandrag, när jag skjuter rent, men när jag får ett dåligt släpp, blir det betydligt sämre än mina sämsta med underdrag!
Hm. Även hur man drar och håller bågen påverkar alltså hur man fördelar tillern. Det var väl vad jag ville ha sagt med allt det sista dravlet. Hur som helst. Heikki som nu bygger bågen åt mig försöker gemensamt med mig ta hänsyn till alla dessa faktorer.
Bågen i sig ska få rätt böjning och tiller. Men även med hänsyn till att hur jag skjuter med mellandrag och håller bågen, bla med lågt vristgrepp.
Okej, så bågens alla dimensioner ska alltså vara helt uttagna innan man tillerar den? Låter pillrigt, men som en kul utmaning, speciellt som den är reflexerad. Ska själv försöka mig på att bygga en kompositbåge någon gång, när jag "känner mig mogen" dock.
Hm. Just nu vet jag faktiskt inte exakt hur Heikki bygger denna båge vad gäller tiller. Vi har inte hunnit prata om det. Vi pratar mest om hur han ska förverkliga de idéer jag har hur en sådan här båge ska se ut och hur funktionen troligen är.
Ur denna information bygger sedan Heikki pilbågen med den kunskap han har som pilbågsmakare.
Vad gäller tiller verkar det finnas 2 vägar att gå när man bygger komposit. Jag har inte byggt själv, utan bara läst mig till saken.
Den rätt kända skytten Byron Ferguson bygger en del av sina långbågar med 2 parallella laminat i mitten, sedan lägger han avsmalnande laminat på varje sida om detta.
Teoretiskt borde man även kunna ha en träkärna av två träfaner, dessa smalnar man mot topparna så att glaslaminaten som sedan limmas utanpå får mindre avstånd till varandra närmare topparna, alltså blir mindre styva.
Som sagt. Just nu vet jag inte exakt hur Heikki gör. Men det lär vi få reda på!
(Om nu inte vår design blir så oslagbar att vi måste patentera den! ;-)
Skicka en kommentar