lördag, februari 03, 2007

Hur vackra ting blir till

Pilbågar av Heikki Rousu

Pilbågar är så vackra och jag tänkte länge bygga min mongoliska pilbåge själv, men det är bara att inse att man inte hinner allt. Som tur är hittade jag bågbyggaren Heikki och han blev intresserad av mitt projekt att återskapa en asiatisk pilbåge med stela lemtoppar. På gott och ont kommer vi inte att bygga bågen helt traditionellt. Istället för att använda kompositmaterialen senor-trä-horn och limma med fisklim väljer vi glasfiber-trä och modernt lim.

Ännu finns bågen mest i idévärlden, men dess skapnad börjar synas genom spånplatteformen som Heikki byggt. Det ser inte mycket ut för världen, men den som format exempelvis lera och sedan bränt sina alster i ugn vet spänningen. Resultatet kan krascha – eller bli hur bra och snyggt som helst.

Limformen har sågats ut från en hoplimmad spånplatta. Formen består av två delar, en underform och en överform.

En bild från värmeskåpet som hållet 70 grader C. Bågmaterialet pressas samman med lufttrycket i en brandslang mellan formarna. Limningen tar 4 timmar. Sedan måste man vänta i minst sex dagar innan man kan provskjuta pilbågen. Efterhärdningen måste bli klar.

En okänd faktor för oss är hur tjock pilbågen ska vara. Till vanliga standardpilbågar finns det framtaget tabeller för vilken styrka/dragvikt olika tjocklek ger. Vi har alltså fått estimera och göra så kvalificerade gissningar som möjligt. Någon enstaka millimeter för tjockt - och jag orkar inte dra bågen sen. Och åt andra hållet, en millimeter för tunt och den blir för vek och oduglig att skjuta med av den anledningen.

Jag kan inte säga hur glad jag är att jag fann Heikki. Han har erfarenhet av materialen. Han bygger även musikinstrument och även då gärna repliker från förr. Han kan dessa material, vilket jag inte gör. Vem vet hur många pilbågar jag tvingats bygga innan jag fått till det på egen hand?

Nu är det olidligt spännande. Vi är inte helt säkra på att ha räknat rätt. Och nu längtar jag precis lika mycket som ett barn som inte kan tåla sig på att pilbågen ska bli färdig!


Länk till Heikkis hemsida och hans pilbågar: http://www.freewebs.com/7239894/

2 kommentarer:

xxara sa...

idag var det nån som beställde en av dina böcker! kul att få packa/skicka iväg en bok man "känner"!

Anders sa...

xxara: Ja, vad kul att den rör på sig! Och jag blir fascinerad av hela strukturen, att den lagerförs och att folk överhvudtaget kan hitta den bland alla 10.000 titlar som ges ut varje år...
Del 1 om Djingis gavs ut för sådär en 30.000 titlar sedan... Hisnande tanke...