måndag, april 23, 2007

Glada prospekt och dystra verkligheter

De flesta sliter väl med det just nu, precis som jag.
I min förtryckta deklaration står att jag fått inkomst ”av tjänst” från ett bokförlag och att jag ska betala egenavgifter själv på detta.
I runda slängar vill alltså skatteverket ha 64% av det jag tjänade.

MEN. I skatteverkets broschyr SKV562 står det ordagrant så här: ”Skattesatsen är 6% när du upplåter eller överlåter upphovsrätten till litterära eller konstnärliga verk… Skattesatsen 6% gäller rättigheter till sådana verk som skyddas av i lagen: Litterära och konstnärliga verk 1§…”

Säg att jag sålt en upphovsrätt för 100 kronor. Jag menar, jag har aldrig suttit på något enda av de förlag som nu ger ut mina böcker och jobbat. Jag har heller inte utfört några tjänster åt dem som att städa, rensa avlopp, byggt fläktsystem eller skruvat i glödlampor eller sprungit och köpt hamburgare. Jag har sålt rättigheten att ge ut mina böcker. Ingenting annat.

Enligt detta enkla exempel anser skatteverket ändå i den förtryckta deklarationen att jag ska betala 64 kronor, men enligt deras egen broschyr ska jag endast betala 6 kronor i skatt.

Skillnaden är enorm – och så har jag det varje år! Skillnaden mellan hur skatteverket uppfattar sig själv i sina fantasifulla broschyrer och sedan i verkligt utfall är milt sagt överdriven. Och som medborgare fattar jag aldrig riktigt vad som gäller – och när jag ringer dem vet de inte heller, förra året pratade jag med nio, jag upprepar 9, olika experter hos skatteverket, men ingen kunde reda ut begreppen åt mig. Istället, som om det inte redan var nog krångligt, började de prata om olika momssatser; som författare kunde jag ha noll procent i moms, eller kanske 6, eller 12, eller hela 25 procent om jag var dum nog att sälja ”kunskap” på mina föredrag och inte tog materialet ur mina böcker…

Som författare lyder jag alltså under en hel bukett med olika momsregler, säger jag en sak ur min bok på ett föredrag är det noll i moms, råkar jag säga ett ord taget liksom ur luften, ska jag betala 25 procent i moms för just det ordet. Eller vad är konsekvensen?
Sådant funderar jag över när jag deklarerar. Höll jag verkligen tungan rätt i mun där i Burträsk, eller sade jag något utanför boken? Ska jag kanske dra till med 12 procent i moms, som en gyllene medelväg?

Ändå fortsätter jag den stora striden. Jag hävdar med dårens envishet att jag aldrig utfört en enda tjänst åt något enda bokförlag. Jag har sålt en bokrättighet och ska då endast betala 6% i skatt, för så står det i skatteverkets egna underbara prospektliknande broschyr med nummer SKV562.

Naturligtvis får jag aldrig rätt. Skatteverket hävdar sedan lika envetet, utan att svara på mina frågor, att jag utfört en tjänst och eftersom förlaget inte betalat mina egenavgifter måste jag göra det själv.

I slutändan är det självfallet bara att betala, annars åker jag i fängelse, vilket skulle kännas rätt skönt ibland – och som en skatteförmån. En fängelsevistelse lär kosta staten mer per dygn än att låta mig bo på ett hotell.

Hade jag inte familj skulle jag gärna bo på fängelse ett tag – och kanske hinna skriva klart en bok – utan att hela tiden behöva snegla på vilka omkostnader jag har och vilket orimlig skatt som sedan ska drabba mig.

6 kommentarer:

Peter Madison sa...

Inte bli rättshaverist nu....tänk på att dina skatteslantar hamnar hos de som behöver dom mest...de på Djursholm...;)

Anders sa...

peter: Som Naya och Tula säger när de sitter och tittar på vide: "Pappa, det kommer mera!!!"
Och så är det ju. Det kommer alltid mera - och att fnula med dessa blanketter är följetongen i mitt liv. Och så fort jag blivit klar med en, kommer en ny...

Unknown sa...

Hörde av en i musikbranschen att de har som metod att ringa flera olika skattemyndigheter tills de får ett svar som funkar och är begripligt och där ber de vedrbörande att lämna informationen och råden SKRIFTLIGEN.

Kanske kan vara ett bra tips till dig också?

Anders sa...

Åsa: En verkligt bra idé!!!
Att jag som journalist, och som sådan van att ringa runt, inte tänkt på detta!
Jag har endast ringt min enda skattmas här hemma, och även om jag fått tag i nio olika personer där, så har ingen kunnat svara.
Vi är väl så få författare i länet och vi är ju omgärdade av väldigt speciell skattelagstiftning

Anonym sa...

skitbra tips ju! som med allt annat - ring runt och jämför och välj sen den som har bäst villkor... som med villalån ungefär.

själv läser jag bara vad jag ska få tillbaks/betala in samt godkänner alltihop på internet.
litar blint på skattemyndigheternas uppgifter! :)

Anders sa...

xxsara: vad skönt att ha en sån där förenklad deklaration... Det som ställer till det för mig är N1 och K4 blanketterna. i princip begriper jag dem i stora drag, men väljer att köpa tjänsten att en revisor kladdar dit de sista siffrorna.
Men det hemska är, att trots att jag betalar för hans tjänster, så kan inte ens han riktigt reda ut vad som gäller för oss författare...

Eller som en av experterna på skattemyndigheten uttryckte saken när hon försökte läsa innantill i lagrummet och begripa: "Oj, oj, oj, här har de haft roligt när de vrängt till texten!"
Men just denna kvinna kvistade ut det hela rätt så bra åt mig. Jag vågade lita på att jag kunde fortsätta att vara momsbefriad i det mesta jag gör... men med nackdelen då att jag heller inte får lyfta ingående moms.