fredag, februari 22, 2008

Klimatsmart

Hur tänker regeringen?
Hur kan man vara så defensiv i klimatfrågan?

Den enda klimatåtgärd man gjort är att ge bort 10.000 kronor till varje en som köper en etanolbil.
Man ger alltså bort surt förvärvade skattepengar till bilar som går på ett bränsle som inte är särskilt klimatsmart. Medan fler och fler rapporter strömmar in om hur dåligt etanol är som drivmedel ur miljösynpunkt, så stoltserar vår regering med att de genom detta enda beslut kämpar för miljön och klimatet.

Hur tänker de?
Inte som det sägs på Politikerboosten väl?

6 kommentarer:

Peter Madison sa...

Jag har kommit på att de inte tänker...alls.

Bloggaren sa...

Nirvana, alltså!
Det står inte bara helt still i kolan - det är tomt också!!

Anonym sa...

Jag har under flera år sagt att etanol från exvis brödsäd eller trä är helt förkastligt. För det första stjäl det mat från fattiga råvaruproducenter. För det andra höjer det råvarupriserna på exvis vete eller socker och för det tredje tär det på en redan pressad situation i länder där man har stort uttag av träd utan återväxttvång.
Etanol är helt fördärvligt och kan inte ens mäta sig med en avgasrenad besin eller dieselbil.
Den dag man kan ta tillvara på gaser exvis från avfall eller gödsel kommer vi nog att behöva ha oljan som basvara så länge den räcker. En avgasrening som idag redan finns men som inte används av biltillverkningen kan komma att både revolutionera effektuttag och avgasproblem. Leve oljebaserade drivmedel använda med klokhet och förnuft men som det ser ut idag göder den bara arabernas redan fulla börs.

Anonym sa...

...enligt nyheterna för en liten tid sen finns det bara en etanolfabrik och den är lokaliserad i Brasilien vars anställdas anställningsvillkor är minst sagt usla, för att inte tala om det "ekologiska tänk" i och med det faktum att man transporterar etanolen från ena till andra sidan av jorden...

_hovslagare på drift_ sa...

varför kunde jag inte signera mitt tidigare inlägg?/Daniel(_hovslagare på drift_)

Bloggaren sa...

anonym och Hovslagare på drift:
Det skulle just byggas en etanolfabrik i Vilhelmina, men där har investerarna dragit åt sig öronen eftersom de fattar saken som sådan att bränslet de tänkte förädla fram skulle bli för dyrt, och dessutom dåligt ur miljösynpunkt, ingen miljö/klimatvinst.
I Örnsköldsvik vill nu kommunen sälja ut sin del av en etanolanläggning, förmodligen kommer skattebetalarna där att torksa 600 miljoner kronor på en teknik som aldrig kom att bära sig.
I Norrköping håller man just nu på att färdigställa en etanolfabrik, men även där börjar investerarna dra åt sig öroronen.

Vad gäller Brasilien har jag missat det mesta, men regeringens miljöminister, Anders Carlgren, hävdar å det bestämdaste att ingen fattig bonde drabbas eller att det finns något som helst oetiskt i tillverkningen av den etanol som kommer till Sverige från Brasilien.
Det sade han senast på P1 i fredags...
Jag har själv sett andra TV-program som hävdar att det visst finns fattiga bönder som istället för att odla mat till sig själva och sina fattiga och svältande bröder i sitt land, tvingas till sockerrörsodling för att etanol ska gå på export...

Fast jag vet ju inte hur vinklat det teveinslaget var...

Men att stå och garantera saker på det sätt som Anders Carlgren gör är lite så där...

Grejen är att varken han eller jag har en aning om förhållandena i Brasilien...