fredag, december 26, 2008

De besinningslösa lagstiftarna

Från CC CopyCat byrån

Jag hittade den på flickr: En schablonmålning på en vägg i Marseille. Sedan 11/9 har världen löpt amok. Åtminstone våra politiker. Stora delar av de lagstiftande församlingarna världen över har hamnat i en slentrianmässig situation där de utan att längre reflekterar över konsekvenserna pressar igenom den ena lagen efter den andra. Allt som går att bekämpas med elektronik ska bekämpas med elektronik. Automatiskt.

Men för att få det automatiskt måste alla medborgare massavlyssnas och skannas.

Det började som sagt med terrorister. Eller påstådda terrorister som hade massförstörelsevapen gömda.

Det visade sig att Bush inte hade en siffra eller bokstav rätt. Det fanns inga massförstörelsevapen i Irak. Vilket Hans Blix upprepade gånger påtalade. Men honom lyssnade ingen på.

Trots att vi kollektivt vet att Hans Blix hade rätt, även politiker världen över vet det, så fortfar de lagstiftande församlingarna att veta vad som är bäst för oss.

På alla sätt försöker vi upplysa politikerna om att de har fel. Vi bloggar om det och gör hemsidor om det och får tidningar världen över att skriva om det. Vi målar husväggar och gör konst som till slut hamnar i böcker som ytterligare tusentals människor länkar till: Street Art and the War on Terror

Vi demonstrerar - och bloggar ännu mer.

Ingenting hjälper. Det är precis som om politikernas logik snurrar snett när de ser väggmålningar som ovan: "Ja just så är det. Här har någon klottrat en protest igen. Det behövs sannerligen fler kameror och fler poliser med pistoler".

Så, för att snurra det hela ett varv till gjorde jag om väggschablonen till en valaffisch som nästan samtliga partier i riksdagen kan ställa sig bakom.

Jag gråter blod över att det är så. Jag gick in i det socialdemokratiska partiet eftersom jag trodde jag hade en stark värdegemenskap med dem.

Att vara Sann
Att vara Social
Att vara Solidarisk

är tre huvudbegrepp för mig.
Med ett enda ord skulle man kunna sammanfatta det:

Att vara snäll.

Där någonstans finns socialdemokratins kärna. Och så går de och gör så tokfel att de utarbetar förarbeten åt FRA-lagen, vill ha IPRED1 som stöder den kapitalstarke mot den ensamme och svage. I själva verket ser jag att mitt eget parti är lika besinningslöst som den sittande regeringen.

Så.

Jag har givit mig själv ett löfte, det svåra och jobbiga löftet att gå in i mitt alldeles vilsna parti för att hjälpa till så att vi tillsammans kan hitta rätt kurs in i framtiden.

På olika sätt kommer jag att ta all hjälp jag kan från piratpartiet, den enda nu fungerande medborgarrättsrörelse vi har i detta land.

Jag inbillar mig alltså fortfarande att jag eventuellt kan göra en lite större nytta som "sosse" när jag pratat med andra sossar, än om jag vore piratpartist.

Bloggar jag mer ryckvis i framtiden beror det på detta märkliga arbete jag härmed ålägger mig själv.

18 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Det är härligt att se dig på barrikaderna.

Samtidigt är det bra att du jobbar inifrån ditt eget parti, också. När vi hamnar i riksdagen så behövs det personer i de befintliga partierna som kan förklara vad det är vi egentligen vill.

GJ/GNÅ även om det är 1984
R

Anders sa...

Rick:
Ditt parti behövs otroligt.
I dessa frågor har mitt parti gjort fel.

Som tur är har de/vi en hel del annan "know how"

Bland annat har Mona uttryckt det så här om marknaden/krafterna i en sammanfattande sentens:

"The market economy is a lousy master but can make an excelent servant"

Nu återstår att få (s) att fatta lite mer och andra bitar av verkligheten också.

xor sa...

Det låter trevligt, men du var inte helt totalt uppenbar i det du skrev (eller så var jag inte uppmärksam nog?)

Är du piratpartist nu?

Gott nytt år förresten ;)

Anders sa...

Xor: Tyvärr inte Piratpartist ännu...
;)
Men som Björn Felten redan förstått så är jag ju det i hjärtat.

Dock tror jag det är bra att kvarstå i (s), enbart i (s).

Men visar de sig omöjliga, att de alls inte förstår ens till nästa riksdagsval. Då tål det att tänkas över igen.

Anonym sa...

Heja Anders! Jag önskar dig lycka till!

Under förra valrörelsen hade jag flera privata diskussioner med aktiva politiker och var med om att dom faktiskt lyssnade och erkände att dom inte visste så mycket om dessa frågor.
En socialdemokrat gick så långt att han frågade om jag kunde komma och föreläsa för dom efter valet. Tyvärr blev det inget av det men det visade att det finns de som vill lyssna. Synd bara att dom saknas i partitoppen.

Göran Axelsson, Piratpartiet Västerbotten

Anders sa...

Göran: Tack.
Jo, jag har märkt att det finns ett uppdämt behov av att sätta sig in i dessa frågor.

Jag försöker nu koppla dem till den värdegrund sossarna trots allt försöker jobba aktivt med.

Det tråkiga/lustiga i sammanhanget är att om sossarna var riktigt varse sin egen värdegrund så skulle FRA och IPRED inte finnas med på kartan alls!

Bertilo sa...

Ett partis verkliga anda och verkliga åsikter återfinns inte i vackra formuleringar och fraser i partiprogrammet. Sånt hittar man endast i partiets faktiska handlande. Partiprogrammet kan man spola ner någonstans. Den som tror att de svenska socialdemokraternas anda och åsikter kan sammanfattas i frasen "att vara snäll" eller något åt det hållet, har nog inte förstått detta. Se på vad de har gjort genom åren. Minns alla oerhörda skandaler (SAPO m.m.). Tänk! Och fråga dig sedan: Är jag verkligen socialdemokrat? Kan jag stödja allt det som detta parti har gjort? Glöm partiprogrammet. Se verkligheten.

Joshua_Tree sa...

Härligt! Jobba på! Jag har klurat ett tag på en postning som kommer så småningom, som går ut på att det är minst lika viktigt att folk som förstår de här frågorna stannar kvar och slåss i sina egna partier.

För ditt bästa ja. Får jag bidra med en dos satir och en tjusig (kräks) bild också?

http://scriptorium.se/josh/2008/08/31/for-ditt-basta/

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, det är smärtsamt när man inser att det parti man trott på inte är detsamma. Att det svikit sin ideologi.

Trots att i många fall de allt färre medlemmarna lever kvar i ideolgin.

Men partiledningrna har halka så snett, så snett.
--
I min ungdom tyckte jag att det var lite löjligt när man sa att han är så snäll.
Jag såg inte skillnaden på snäll och menlös.

Men för att vara snäll får man inte vara menlös.
Jag vill nog tro att jag är snäll.
Men därför måste jag vara ganska skarp i debatten ibland mot de som inte är snälla, de som snarare är verktyg för ondskan.

Anders sa...

Bertilo: Jag håller inte riktigt med dig. Jag tror inte jag läst något partiprogram de senaste 15 åren.

Det är istället så här. Det finns klyftiga sossar med både hjärtat och hjärncellerna på rätt ställe. Du träffar själv säkert sådana på nätet. Annars kan du ju googla på Erik Laakso och Hartman. Som exempel.

Jag känner även riksdagsmän inom (s) som är riktigt vettiga, men framför allt horder av sk gräsrötter som är fritidspolitiker och därmed uppbär demokratin.

Partiet är också stort och spännvidden på åsikterna rent enorma. Det måste man förså när man pratat (s).
Egentligen rymmer vi allt från väldigt vänsterradikala till marknadsliberala krafter inom partiet. Det intressanta är att sossarna genom detta historiskt naturligtvis begått stora fel, men också i stort styrt detta land riktigt bra.

Mitt parti får ta oförtjänt mycket skit.

Men dock måste jag hålla med. IB och saker som SAPO borde inte ha hänt.

Kanske jag nu kan använda sådant mot mina egna kompisar i partiet för att få dem att förstå att de håller på att gå vilse igen?!
Det är troligen mer effektivt att jag som sosse erinrar om sådant än att någon utifrån bara gapar och står i och skäller i ilska!
Jag är visserligen lika arg, men kanske förmår att argumentera med mina kompisar när dom är på bra humör!

Anders sa...

Joshua: Ja, jag tror det är väldigt viktigt att vi kämpar på bred front inom respektive parti, men vi inom våra partier - oavsett färg - behöver ER i piratpartiet mer än ni kan ana.
Ni formulerar frågorna vasst, bra och klokt.

Jag hoppas kunna utgöra en liten liten katalysator för att sossarnas förståelse ska växa.

Anders sa...

LArs-Erick: Det som får mig att stanna är att jag upptäckt att det finns rätt många sk gräsrötter som visst inte vill ha FRA eller IPRED.

Laakso brukar ju skriva ur perspektivet: "Sossar mot storebror" och den gruppen behöver allt stöd den kan få inom kolossen SAP!

axl sa...

Härligt att höra! Hoppas fler sossar följer ditt exempel!

Anders sa...

Axel: Min intuitiva känsla är att vi är i majoritet....

Men det har jag inte belägg för. Alltså måste jag ge mig ut och träffa fler sk gräsrötter, men även fler toppar.

Just nu sitter jag och ringer min närmaste (s)-riksdagsman, som just nu inte svarar. Min tanke är att jag ska börja där jag står och träffa så många sossar jag kan och endast tala om dessa saker - att de faktiskt inte stämmer med vår värdegrund!

Anonym sa...

Mycket bra artikel Anders, när den säger mycket. Men det finns en hel del, vilket förhoppningsvis kan bana sin väg uppåt i hierakin. När vad de säger uppe i toppen, inte ger någon större respons nere på botten hos gräsrötterna.

Anders sa...

Jens O, tack, och nu åker jag över till din blogg och kikar.;)

Anonym sa...

Den schablonbilden påminner mig om ett av graffitikonstnären Banksy's med vågade verk, i stil och tema:

http://www.indybay.org/uploads/2008/05/27/banksy-cctv.jpg

Observera att han gjorde det alldeles under en övervakningskamera. Titta noga på bilden, killen som målar och vakten som tittar på är också målade.

Anders sa...

@Anders T: coolt.
Tack för tipset!
Jag brukar jaga och kika efter "banksy" men denna har jag missat!