onsdag, december 17, 2008

Utan ideologi kör man med hejarklackar

Från CC CopyCat byrån


Flera skribenter är inne på att det inte finns någon idédebatt inom socialdemokratin. 
och säger: 

"Boken innehåller förintande kritik av socialdemokratins idémässiga stagnation, och borde oroa alla som därmed ser ökat utrymme för Lars Ohly eller Maria Wetterstrand och Peter Eriksson att få genomslag för sina idéer i trepartisamarbetet."

Jag tänker inte gå in på de rödgröna samarbetet, utan ägnar mig helt till socialdemokratins brist på idédebatt. För den är en sanning. Jag har förstått det vid de få tillfällen jag som egen företagare haft tid att sticka in mitt huvud i sossarnas samlingslokaler för att prata just idéer. 

Man har varit helt törstig. Törstigare människor har jag aldrig träffat. Där sitter man som sosse och vill så mycket och tror på den solidariska grundtanken. Men så ser man sig omkring i det samhälle socialdemokratin varit med om att skapa och undrar. Vart tog drömmarna vägen? Varför får jag inte drömma längre, varför måste vi bara skrapa på ytan för att behålla makten fyra år till så inte borgarna stormar in och förstör hela landet?

Och nu stormade borgarna in och förstör mycket riktigt landet. 

Att behålla regeringsinnehav hade blivit så viktigt att all idédebatt har stannat upp. Även  Enn Kock är milt bekymrad och undrar över samma bok som SvD refererar till var arbetarrörelsens idédebatt bedrivs - men framför allt undrar han; vilka är idéerna?

Jag vet att idéerna finns. Men de ligger dolda och förskrämda i folks bröst. 
Vi vill inte ha det så här längre. Vi vill en varmare värld. 

Nu är det dags att formulera den viljan och kunde Hjalmar Branting i ett mycket sämre läge då borgerligheten var än mer hårdnackad och de egna leden bestod av både lönnmördarromantiker, dynamitarder och anarkister och kommunister vaska fram och leda oss in i en fungerande demokrati och välfärdsbygge, så är det klart att vi kan nu med. 

Hjalmar vrider sig visserligen i sin grav eftersom sossar har varit med att släpa in FRA och IPRED och datalagringslagar i riksdagen, men nu ska sådant otyg ut.  
Det hör inte hemma i en demokrati.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig om allt, men jag får uppfattningen att det finns en rädsla för ledningen inom partiet, eller varför svarar ingen på riksdagssvar.se. Det kan ju knappast vara så att man har sagt till ledamöterna att de skall låta bli att svara. Har du några egna teorier om detta?

Det känns som att ingen i Socialdemokraterna vågar sticka ut och säga vad dem tycker, de verkar hela tiden invänta direktiv och ideér uppifrån.

Nu kom det ju en ny idé från Mona Sahlin om att de skulle bilda regering med MP, men då blev det ett ramaskri som istället verkar ha utlösts av att några bägare med andra ideér rann över. Hur många tysta bägare finns det inom Socialdemokraterna?

Är det så att det egentligen finns mängder med ideér, men ingen vågar uttala dem och att Mona går på tår för att alla bägare är fyllda?

Är det så att ledningen är rädd för medlemmarna och tvärtom, är det detta som gör att ingen vågar komma med något nytt?

Lars-Erick Forsgren sa...

Helt rätt Anders.
Och tystnaden är bedövande visavi partiernas förhållande till omvärlden.

Anonym sa...

JA, VARFÖR BLIR INTE ALLT VAD DET EN GÅNG INTE VAR, ELLER VAD DET VI TRODDE PÅ?
UiU

Anders sa...

Kålan: jag har tankar kring det du frågar. Men de är lite spretiga och jag vill samla dem. Istället för att skriva luddigt och dumt här och nu, hoppas jag att tankarna ramlar ut som ett inlägg inom snar framtid.

Anders sa...

Ja, du gamle folkpartist! Jag försöker nu ruska liv i de goda delarna av SAP. Vi får se om jag lyckas. Vi är trots allt rätt många som är emot "storebrorssamhället".

Om vi inte lyckas är det ju bara att släppa liket och bilda en ny förening.
Tillsammans med sådana som dig kanske!

Anders sa...

Urban: Kul att se dig vaken! Det var ett tag sen.
Kruxet är att såvitt jag ser till SAP så måste vi både hitta tillbaka till våra kärnvärden, men också formulera nya visioner för framtiden.
Båda processerna är negligerade.

Jag tror banne mig det samma gäller för c och fp också.

Det är partier jag aldrig röstat på men deras gamla kärnvärden är att respektera. Folkbildning, socialliberalism osv.

Hanna sa...

Hej , jag tror inte att vi ska behöva bilda en ny föreing. Jag tror att vi är många som inte gillar IPRED och annan dataövervakning...

Den rådande diskursen i samhället har länge varit( och är) liberalismen, dvs en tanke och en idé om att vi alla är fria att göra vad vi vill och att alla kan göra det valet. Det kopplat med en tro på marknadskrafterna som den enda sanna vägen och en strävan efter hela tiden mer pengar större bil finare hus osv..kanske gjort att vi gått lite vil(s)e. Vi glömt hur vi ska uttala solidaritetsordet. Och vem vi ska vara solidariska med. Som jag ser det har socialdemokratin alltid ett underifrånperspektiv.
Bland annat däför har jag svårt att förstå IPRED......

Anders sa...

Hanna: Här ligger en sorg begraven för mig. Du är fritidspolitiker i (s). Som sådan får man väl kalla dig både en samhällets stöttepelare (utan fritidspolitiker kollapsar demokratin i varje kommun ihop)och gräsrot.
Och du har helt rätt.
De flesta sossar jag träffar har helt rätt...

Nu måste vi få vårt parti att göra rätt.