söndag, december 14, 2008

SAP så försiktiga att valmannakåren snart glömmer dem

Från CC CopyCat byrån
Jag är förtvivlad och läser dagligen i SvD, DN och andra tidningar vad regeringen med IPRED1 vill utsätta en hel nation för, eftersom en bransch inte hängt med i utvecklingen och skapat vettiga tjänster så kunderna kommer åt deras produkter på det sätt marknaden faktiskt kräver.

Varför är det så tyst från oppositionen? Var står sossarna? Varför syns inte Sveriges största parti i debatten? Det finns en rad frågor vi väljare, vare sig vi röstat på (s) eller inte, vill ha ordentliga svar på.

Kring IPRED1 är sossarna lika tysta som kring FRA, men naturligtvis har SAP någon form av åsikt. För några dagar sedan skickade sossen och nätdebattören Eric Laakso in frågor om IPRED till SAP. Några dagar senare ramlade ett pressmeddelande ut.

Jag har pressmeddelandet och citerar förkortat att socialdemokraterna säger sig vara:

"förvånade över bristen på öppenhet i regeringens hantering av fildelningsfrågan, och kräver nu en hearing i frågan."

Samtidigt säger partiet att man kräver att en ny integritetsombudsman inrättas, "och vill granska om det fortfarande finns utestående frågor om bland annat rättsäkerheten och skyddet för den personliga integriteten."

Därefter kommer några "pratminus" som journalister kallar det, alltså uttalanden:

- Frågan om fildelning får inte bli till en konflikt mellan å ena sidan de som vill lyssna på musik och se på film, och å andra sidan de som skapar dessa. Mycket talar för att regeringen inte har lyckats skapa en rimlig balans mellan personlig integritet, rättssäkerhet och
upphovsrätt, säger socialdemokraternas talesperson i näringsutskottet Eva-Lena Jansson.

- För oss är upphovsrätten självklar. Vi tar starkt avstånd från dem som anser att det rent principiellt ska vara tillåtet att ladda ned upphovsrättsskyddat material utan att den som har skapat filmen, musiken eller boken får betalt. Samtidigt måste det finnas fler, bättre och mer tillgängliga lagliga alternativ att lyssna på musik och se på film med modern teknik, säger Eva-Lena Jansson.

- Vi är kritiska till regeringens hantering av denna fråga. Vi vill därför genomföra en öppen hearing i riksdagens näringsutskott. Framför allt ser vi nu att regeringen har problem med att presentera ett förslag som är väl genomarbetat och som ger svar på alla de frågor kring såväl integritet och rättssäkerhet som de inom kulturen yrkesverksammas villkor, säger Eva- Lena Jansson, som därför kräver att de borgerliga ger svar på följande frågor:

1. Hur kan skyddet för den personliga integriteten garanteras?
2. Vilken omfattning ska krävas för att identiteten bakom en IP-adress
ska kunna krävas ut? Blir det en rättssäker process?
3. Kommer lagförslaget att komma åt de stora organisationer som tjänar
pengar på illegal fildelning, eller enbart enskilda individer som
laddar ner enstaka filmer och musik?

* * *

Känner ni er trygga efter att ha läst att sossarna vill hålla en hearing?

Jag är inte nöjd. Långt ifrån nöjd, men sossarna vill i vart försöka öppna en dialog med regeringen.
Det är lätt att stå bredvid, vara kritisk och skälla, att de bör göra mer.
Frågan är vad kan man effektivast göra i opposition?

Sossarna har valt att uttrycka sig försiktigt. De väljer att skriva ett pressmeddelande som är så tråkigt och platt och endimensionellt att det är 100% säkert att det inte kommer med i debatten i gammelmedia.

Givetvis arbetar man inom SAP på alla möjliga fronter. Partikompisar till mig är förtvivlade. Man vill något med sin politik. Det är därför man är engagerad. Men samtidigt försiktig. Allt man gör ska vara relevant och hålla.

Internt är sossarna det parti som gasar och bromsar samtidigt mer än något annat och nu är risken överhängande att valmannakåren inte ser att sossarna trots allt smyger omkring i kulissen och försöker både förstå den nya tiden, men också koka ihop en politik som till skillnad från borgarnas regim håller måttet.

Jag personligen vill givetvis att sossarna ska vara vassare och gå i spetsen för den nya tiden. Jag vill naturligtvis att SAP rakt av ska plagiera Piratpartiet i alla IT-frågor kopplade till upphovsrätt och integritet.

I fallet IPRED1 önskar jag att sossarna hade modet att knuffa tillbaka skiten till EU och säga: "Vi är per capita de största nettobetalarna till den europeiska gemenskapen, vi vill inte ha IPRED. Gör om."

Sen skulle sossarna gå hem och sätta sig i Rosenbad och vara smarta. Istället för FRA och IPRED och datalagringslagar skulle de äntligen vända på steken, bli progressiva och skriva historia.

De skulle börja med att reformera upphovsrätten och den immateriella rätten. Därpå skulle hela samhället följa efter in i en ny rikare och ärligare tid.

Jag önskar också hett att mitt parti inte var så förbaskat försiktiga. I vart fall inte i opposition. Jag måste in i smeten och fråga.

Samtidigt när jag skriver att sossarna ska gå hem och sätta sig i Rosenbad och vara smarta mår jag lite illa.

För då slår mig tanken hårt och skoningslöst. Jag hör en inre röst anklagande säga: Anders. Du måste kontakta partistyrelsen. Vill du att SAP ska hamna i Rosenbad igen och driva rätt frågor, då är det hög tid att börja jobba för det.

Jag har börjat höra mig för inom partiet. Jag vill påverka, men vill inte bli politiker.
Jag ser ingen vettig öppning.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tror att det bästa som vi kan göra, är att fortsätt att göra motstånd, på det sätt vilket vi har startat upp med.

Det ger redan gehör inom partierna, även om det inte märks mycket utåt. Men trycket ökar så sakteliga uppåt i hierarkierna, trots betonghäckarna vilka motsätter sig detta. Det är en generationsväxling på gång, trots att det inte märks.

För att få till stånd den generationsväxlingen, måste det liggas i ordentligt. Att inte ge upp och låta sig tystas ned av partipolitruckerna, vilka vill cementera det rådande för att sitta kvar vid makten.

Martin Vesterlund sa...

Jag har en liten känsla som säger att ännu en hearing om IPRED kommer bli samma cirkus som den fp anordnade. IPRED diskuterades i väldigt liten utsträckning medan upphovsrättens vara eller inte vara och fildelningens vara eller inte vara stod i rampljuset.

Om SAP får till stånd en hearing där man faktiskt tittar på IPRED och dess effekter så kommer min respekt för partiet att öka, just nu ligger den i nivå med övriga riksdagspartier. På den frostiga sidan av skalan ;)

Björn Felten sa...

Ett inlägg värdigt en samuraj!

Om du lyckas nå fram till partitoppen i (s), så har du verkligen placerat dig på listan över Pirathjältar Som Vi Kommer Att Minnas När Kriget Är Över.

Många av oss har försökt, men än så länge har ingen lyckats penetrera ens den första försvarsvallen.

Peter Madison sa...

Det finns tjänster för laglig "fildelning". Spotify är en sådan tjänst och jag skickar dig en inbjudan på en sån så kan du göra en bedömning om det hela. Jag använder bara Spotify nu!

/bro

Björn Felten sa...

@Peter:

Hur i hela fridens namn kan du få för dig att Spotify på minsta lilla vis kan medföra att vi samhällsmedborgare får vår grundlagsskyddade rätt till förtrolig kommunikation säkrad?

För det är det är fråga om nu, om du inte fattat det, inte skivindustrins rätt att använda statens våldsmonopol för att tvinga konsumenterna att betala för något de inte vill ha.

Anonym sa...

Jag vet inte, men ibland känns det som om det vore skönt om folk tog ställning aktivt och faktiskt bytte parti som en tydlig signal om hur fel vi hamnat.

Man kan alltid byta tillbaka om saker ändras.

Anders sa...

Jens O: Vi måste absolut fortsätta göra motstånd.
Och det här med generationer är märkligt. Jag är 47, så min generation sitter rätt mycket ivägen, tycker jag;)

Anders sa...

Martin: Tycka vad man vill. att utlysa en hearing är i vart fall en signal.
Sen kan man bara hoppas att det verkligen finns sossar som är pålästa och vill få till en förändring, då kan en hearing bli bra.
Ett litet, men dock verktyg på vägen.

Anders sa...

Björn: Ja, jag har att börja kämpa mig framåt inom SAP för att se vad som händer.
Jag anser att det inte är dags ännu att hoppa till er.
se mig som er infiltratör!

Anders sa...

Rikard. Du har rätt. Det kan vara effektivt att rösta med fötterna. Vi fick ju ett maktskifte på det viset.
Jag ser det dock annorlunda i denna sak.
Dessa kränkningar man vill genomföra är partiobundna.
Därför behövs Piratpartiet.

Men kanske behövs det i lika hög grad människor som ger sig in i de vanliga partierna och talar om för dem, inifrån, att de trampat snett.