torsdag, mars 22, 2007

Färdig mongolbåge


En del läsare har följt utvecklingen av den nya pilbågen på den här bloggen. Nu är prototyp nr III klar. Den skjuter stabilt, grupperar pilarna bra. Vi har gått för stabilitet hellre än snabbhet, ändå är den tämligen snabb, snabbare än min långbåge med samma dragvikt. I mina ögon har Heikki lyckats bygga den riktigt vacker och i kurvorna liknar den en turkisk/asiatisk pilbåge från 1200-talet. Autentiska pilbågar från denna tid är väldigt kapabla och skjuter bra, men har ett problem; det är svårt att hitta pilar med rätt spine (böjlighet), samt det är svårt som tusan att sikta med dem. Min innovation är mycket enkel: Jag har adderat ett siktfönster till bågen. Siktfönstret gör att pilen kommer närmare pilbågens centrum vid skott, samt att pilen och båghanden alltid hamnar på samma plats, varför det är lättare att lära sig sikta likadant, skott efter skott, med den.

På SM i bågskytte som gick i helgen var det många skyttar som visade stort intresse, testdrog och besiktigade den ingående och noga. Den väckte helt enkelt uppmärksamhet.

Heikki och jag kommer att fortsätta utveckla denna båge och så småningom kommer vi att ha den till försäljning.

(Data oss bågskyttar emellan)
Dragvikt 40# vid 28”. Längd strängad 60”.

Vid provskjutning har vi skjutit en mängd olika pilar, följande med gott resultat:
Spinetolerans: Den skjuter okapade x7 1914 helt rent, samt okapade x7 2212 i det närmaste rent.
Spets: Easton Nibb, fjäder 4” parabol vänster helical. Nock 3-D Super.
Träpilar: Cederskaft 5/16 med 5” vänster helical fjäder shieldcut samt 100grain fältspets funkar riktigt bra.


Den stela lemtoppen kallas syah och fungerar som en hävarm och slungar iväg pilen med ett snärtigt och kvickt kast. Det svåraste för oss att beräkna har varit att bestämma tjockleken på laminaten i lemmarna för att få rätt styrka på bågen, även övergång mellan böjlig lem och stel syah har varit knivigt att lösa på ett bra sätt, rent hållfasthetmässigt.






11 kommentarer:

Anonym sa...

Snygg sak. Man kanske skulle prova på 1200- talsbågskjutning??
Hälsar Urban i Uppsala

Anonym sa...

Det är alltid kul att läsa andra kategoriers fikonspråk:
"(Data oss bågskyttar emellan)
Dragvikt 40# vid 28”. Längd strängad 60”."

Själv brukar jag hålla mig till latero-medial sidobelastning i isättningsfasen där epidermis rullar över utifrån en fransysk benställning, så till vida det inte rör sig om carpus valgus eller möjligtvis varus om MC3 i övrigt är någorlunda rak i förhållande till radius.

Anders sa...

Urban: jag har en koreansk ryttarbåge som referens. Den är traditionellt byggd, utan siktfönster. Skjuter jag 30 pil mot samma tavla får jag ca 150 poäng med ryttarbåge, medan min mongolbåge med siktfönster ger ca 240 poäng.
Med långbågen som jag tävlar med skjuter jag som bäst 268 poäng.
Så det är lite skillnad på bågar, men mongoler och koreaner som tränar från barnsben skjuter bra utan siktfönster...

Anders sa...

Hovslagare: Visst är det kul med jargong, men jag kunde aldrig tro att bågskytte var en sport full med sådan terminologi - och prylar, för den delen...
Jag trodde att man hade en båge och till den ett gäng pilar... Inte så, bara att välja strängmaterial gör en konfys, B-500 dacron, B52 dacron, dyneema 8125, dyneema premium 452 BCY, 02Dyneema, #62XS extra stark, och så vidare enda till den nu rätt gamla men bra sorten av tråd som kallas fastflight...

Anonym sa...

Wow, där är den ju! Och den blev ju riktigt elegant =)

Fattas bara en knippe mongoliska pilar då lr?

Anders sa...

Mikael: Ja, jag är böjd att hålla med. Den är riktigt, riktigt snygg! Dessutom trevlig som tusan att skjuta med!
Igår grupperade jag pilarna lika bra med den som med långbågen. Det påstås att kortare bågar inte ska gruppera lika väl som en längre stabilare båge, men på 18 meter gjorde den det.

Jag fortsätter testa och när lite snö har smällt bort från mina fält ska jag ställa i ordning en 40-metersbana.

Anders

Anonym sa...

Är inte den där en ungersk bågtyp? Mongolbågar har ju en "klack" där strängen möter syah. Det var ju det som var så revolutionerande med de mongoliska bågarna om jag inte är helt felunderrättad. Ger en extra kick i slutfasen av släppet.
Har själv en mongolbåge som jag ännu inte fått riktigt stil på. Det tar tid att lära sig matcha båge och pil och inte minst handställningen. Men visst är det kul.
/ Lars

Anders sa...

Lars-Åke, visst har du rätt! Mongoliska bågar har en "klack" eller nästan som ett "stall" som fångar upp strängen.
I tidigare postningar här på bloggen syns hur vi experimenterade med detta utan att få till det på ett bra sätt, vår kunskap var vid byggandet, då för några år sedan bristande. Nu har jag dock en "riktig" mongolisk pilbåge med klack/stall.
Huvudsyftet för mig med både byggande av pilbåge och ridning är att sedan kunna berätta bättre i mina böcker om hur det förmodligen gick till när Djingis Khan erövrade världen.

Anonym sa...

OK, tänkte väl det. Så du är på gång med en bok också. Intressant. När den blir klar kommer jag att stå i kön av köpare, det är säkert. Läste Conn Igguldens (romaniserade) berättelse (Bågens mästare) om hur Djingis erövrade den asiatiska världen men han berörde inte ämnet så speciellt hur bågskyttarna faktiskt var ryggraden i denna erövring, - trots bokens titel. Skulle vara kul att läsa en bok som berörde även den sidan av det hela. Lycka till med bokskrivandet.

Anders sa...

Lars-Åke: här finns de tre första böckerna i romanserien som jag håller på att färdigställa:

Klicka här så bör du komma till en länksida som visar var böckerna finns.

http://djingis.blogspot.com/p/bocker.html

Anonym sa...

Tack Anders. Ser intressant ut. Måste beställa över internet eftersom jag bor i Frankrike numera men det skall väl gå bra hoppas jag.