måndag, mars 20, 2006

Dagens brev till kommunen...

Anders Widén
Näslägden 120
830 30 LIT
tel: 0642 – 220 02
Mail:
anders@djingiskhan.com


Till Östersunds Kommun
Att: Eva Svantesson


Ärende Bredband till Österåsen med omnejd.

Jag tillhör Häggenås/Österåsens byförening. Byn är av kommunen en prioriterad ort för Bredband. Det har dragits fiber till byn. De flesta hushåll är nu uppkopplade.

Jag bor i Näslägden. Vi är 4 hushåll. Våra hus ligger några km utanför det av kommunen prioriterade kärnområdet av Österåsen.

I 18 månader har jag ringt och/eller mailat, samt gått in på flera olika operatörers hemsidor för att se när de tänker installera ADSL i den telestation som finns. Jag har ringt och frågat efter denna enklare bredbandslösning eftersom jag inser att det skulle bli dyrt att gräva fiber till oss. Vi som ligger utanför fiberkabelns räckvidd skulle genom ADSL få ett för operatörer och samhälle kostnadseffektivt alternativ.

Svaret jag fått med jämna mellanrum de senaste 18 månaderna från de tre större operatörerna Telia, Tele2 och Spray rörande ADSL i denna telestation är: ”Vi kan inte se i vår planering att vi inom de tre närmaste månaderna har för avsikt att installera ADSL i den stationen.”

När jag frågar operatörerna vem som ska göra jobbet, vem som är deras underleverantör, får jag märkligt undanglidande svar. Jag har alltså inte ens någon motpart. Jag vet inte vems ansvar det egentligen är. Det går inte att ta reda på.

Telia ger de mest undvikande svaren. De hänvisar kategoriskt till att inget syns i deras planering.

Tele2 och Spray vill hjälpa mig lite mer, fram till en viss gräns. Det är först när jag ber om telefonnummer eller namn på deras underleverantör som de inte längre vill ge mig något klart besked.

Jag har vid varje samtal frågat operatörerna om de vill ta emot min intresseanmälan.
Det vill ingen av dem. Efter varje samtal står jag på noll igen. Det är som om jag aldrig ringt.

Jag har varken någon motpart eller leverantör av Bredband.
Jag bor i en bredbandsprioriterad ort.

MvH
Anders Widén

8 kommentarer:

Anonym sa...

Börjar det månne mobiliseras däruppe? Håller det på att vapenskramlas? Håller hästarna på att bli skodda för snabba ritter in till den stora staden, fienden? Håller bågarna på att spännas, pilarna vässas. Hmmm.....spännande. Stackars lilla Eva Santesson på kommunen! Hon önskade nog att det var Djinghis själv som kom och utkrävde ordning istället för den Store Författaren......Vreden rör på sig.....onekligen.....

Anders sa...

Vrede är att vilja.
Djingis Khan.

Anonym sa...

Men tänk om du lite humoristiskt skulle förklarat hur vansinnigt trött du är på att sitta i 7 minuter och vänta för att kunna kommentera någons bloggpost eller om den misslyckade uppladdningen av bild som resulterade i ett "egoinlägg" istället för en avatar. :) Jag lovar att om JAG vore hon den där kommuntanten så skulle jag verkligen försöka hjälpa dig då. :D
Fast jag förstår att du får spader, det får jag så fort datorn strejkar det allra minsta. *himlar med ögonen* Kanske är dags för "semester" från tekniken snart...*funderar*

Anders sa...

Bra passning, Mysla. Frågan är ju hur man bäst kommunicerar sitt budskap. Med myndigheter gör jag mig lite mer strikt. En anpassning eftersom jag som journalist grävt rätt mycket i deras fullständigt hopplösa prosa. Jag närmar mig dem lite, men inte fullt ut.

Anonym sa...

Jag tror på ditt sätt! Faktiskt! Det är nog bara jag som fungerar så som jag skrev tidigare. :)

ecka sa...

Bra gjort!! Mata dem med ilskna brev!! Önskar att jag kunde göra det samma här i Santiago... Bredbandsbolagen här lovar blixtensnabb uppkoppling utan att veta vad de pratar om. Många gånger kommer jag inte ens in på sidorna jag vill åt, det går alltså trögt... trögt... trögt... Njuta av svensk tv på nätet kan jag bara drömma om.

Vill även med hela mitt hjärta tacka för fina ord om mina texter! Skulle det vara så att du någon dag känner för att läsa mer om vad jag har haft för mig här nere i Chile kan kika in här: min resa Återigen... tack å tack å tack... du värmde min färska bloggarsjäl!

Anders sa...

Mysla:
Jag tror mig ha märkt att "mjuka" känsloargument inte funkar bra mot kanslister. Oftast tror jag att man vinner på att lyfta fram fakta. Fast retorik på hög nivå är alltid känslodriven. "Vi slåss mot de onda axelmakterna", sa Bush och skickade sina amerikanska pojkar till Irak...
Känsloargument är väldigt tungt vägande när man ska få ett folk med sig...

Anders sa...

ecka:
Japp. Jag ska fortsätta att mata, men för en gångs skull står kommunen på min sida. Det sorgliga är att de är lika maktlösa som jag... Politikerna på riksnivå säger sig vilja fixa det här med bredband åt alla, i demokratins namn. Sen klarar de inte av att styra den avreglerade telemarknad de själva skapat.
Jag tar inte politisk ställning i detta. Jag vill bara att det ska funka för mig, mina grannar - dig och alla andra - som hamnat i kläm.