tisdag, mars 10, 2009

Är det folket eller lagen det är fel på?


Min lokala ICA-handlare har tagit hem en ny Cola. Ubuntu Cola. Jag köpte genast, inte för att dricka, utan som påminnelse att jag skulle ta mig i kragen och installera Ubuntu.

Nu har jag fått in Ubuntu (Fritt operativsystem) i två av mina datorer. På den stationära fungerar allt utmärkt. (Tack Olof för hjälp ).

Det är flera saker som får mig att att gå över till Ubuntu. När jag köpte min nyaste dator så kunde jag inte välja. Där bara låg Widnows i den. Tillverkat av Microsoft.

Jo, jag kunde ha valt att plocka ihop en dator av olika delar själv i butiken och sluppit operativ, men det tokiga är att det alternativet blir dyrare än att köpa något av de större märkenas paketdatorer...

Detta är sak nr 1 jag själv ska börja försöka ändra på: Kräva av datarobutiken att börja sälja med Ubuntu i. (Revolve på nätet gör det redan, och jag trodde de var billigast, men igår var jag och pratade med killarna på Alina system butiken i ösd, och de kunde faktiskt plocka ihop en "ubuntu-dator" åt mig som blev ännu billigare. Men det var fortfarande svårt att slå paketen).

Men jag börjar där jag står. Med de datorer jag har och jag ska stegvis gå över till Ubuntu på alla som kan köra det utan att jag behöver krångla i veckor för att få det att fungera. På dator 1 tog det inte ens en full timme att få allt att rulla. Och då är jag ändå ovan. Inte ett dugg tekniskt intresserad, men vi måste börja sätta ned foten.

Microsoft har under sin aggressiva framfart som företag kvävt en rad andra operativ som kunde kommit upp som goda konkurrenter. Man har brett ut sig, man har i det närmaste skapat monopol. Detta genom en ohelig allians med lagstiftaren. (Som ibland stämmer Microsoft för att just vara ett monopol).

Apple finns visserligen, men förutom dem så är det ett enda operativ som överlevt: Free- och OpenSource-rörelsen som till slut fått fram en produkt som verkligen är bra. Riktigt bra.

I dagarna drämmer Microsoft till med ett fruktat patent. Inte direkt mot Linuxdistributörerna, men mot Tomtom, en tillverkare av GPS:er. Tomtom använder filsystemet FAT när de sparar data. Samma filsystem använder sig Linux av. (Ubuntu är en Linuxvariant).

Nu påstår Microsoft att de inte tänker knäcka hela Open Source-rörelsen.

Men kniven är dragen. Hotet ligger över oss alla. För Microsoft ligger med lagstiftarnas hjälp ofantligt nära totalt monopol över all mjukvaruutveckling om vi inte gör något.

Att lagstiftaren inte ser detta är märkligt, att det handlar om både immateriell rätt och upphovsrätt. Någon kraft har fått lagstiftaren att dra fel slutsatser.

Vi måste agera. För det enda sätt Ifpi och Microsoft kan hävda sin av lagen långt utsträckta rätt är att lagarna blir än mer repressiva än vad de är idag. IPRED1, IPRED2, ACTA, Datalagringsdirektivet osv.

De nämnda lagarna är snart bara trams. Att privata intressen får jaga fildelare räcker inte.

För att klara av att skydda gällande patenträtt och snart även gällande upphovsrätt behövs en enorm bevakningsapparat.

Inte ens FRA:s superdator kommer att räcka.

Ska vi få gällande lagstiftning att fungera behövs något lika effektivt som tyskarna tog fram strax före kriget. Det är vad den italienske filosofen Giorgio Agamben tar avstamp i och han drar ytterst otäcka paralleller.

Jag har tidigare skrivit lite slappt, nästan skämtsamt att "Lagarna inte lirar med verkligheten".

Folk tankar hem. Folk använder Ubuntu och Linuxservrar och...

...Och folk skaffar sig nya kunskaper, exakt som Karl Sigfrid skriver i Aftonbladet . The Pirate Bay behövs snart inte längre. One Sworm tar istället över, en ny teknik som gör det ytterst svårt att spåra vad vi gör med våra datorer.


Vi måste börja fråga oss en enda sak:

Hur långt är det rimligt att någon kan hävda sin äganderätt utanför sig själv?

Vad jag menar är; Hur långt ut i tid och rum kan exempelvis jag hävda min äganderätt?

Samma sak gäller den juridiska person varje företag är.

Idag kan man i USA patentera precis allt. På så vis kan man monopolisera exempelvis ett filsystem.

I mina ögon är det som att tillåta någon att ta patent på en standard. Man utvecklar standards för att underlätta teknik från olika tillverkare att samarbeta, inte för att den ena tillverkaren ska stänga ute alla andra.

Patent och upphovsrätt i sin nuvarande form är inte längre en uppsättning regler som gynnar vare sig mänskligheten eller samhällsutvecklingen. Om de nu någonsin har varit det.

I alla andra sammanhang hävdar precis alla politiska och andra idéinriktningar att monopol är av ondo.

I upphovsrätten ger lagstiftaren gratis bort monopol till varje upphovsman.
Vid patent måste upphovsmannen betala en avgift, trots att patent går ut mycket fortare.
Förklara logiken någon.

För att upprätthålla detta lagstadgade godtycke har staten i sin yttersta konsekvens en enda sak att göra. Man måste gå hela vägen och bilda något som blir lika effektivt som Gestapo.

Först då får staten en chans att hävda lagen så att folk börjar lyda den.

Frågan blir; är det folket eller lagen det är fel på?

* * *
Tankarna här kom till mig i "kvällssudd" med Johan, när vi talade om Giorgio Agamben och det permanenta undantagstillstånd våra lagstiftande församlingar försöker tränga in oss i.

Läs Johans postning.

Skriv på listan om intellektuell allemansrätt

28 kommentarer:

Anonym sa...

Word!

Så talar en sann piratpartist!

(PP tillåter dubbelt medlemsskap om du skulle känna för att vänstra lite)

Anonym sa...

Hej Anders! Jag måste höra vad du tycker i egenskap av socialdemokrat om en liten artikel jag slängde ihop.

Det började med att jag fick en utmaning i en diskussion och för att göra en lång historia kort så gick den ut på att jag skulle skriva mina tankar om vad jag tror att S måste göra för förändringar för att ta tillbaka opinionsförsprånget och initiativet.

En utmaning är svår att säga nej till så igår slängde jag ner lite funderingar i bloggen. Det är dessa funderingar kring förändringar som det vore kul om du kunde ta dig en titt på när du har tid och slänga ner några rader om dom.

Jag ska nämligen träffa samma personer igen i slutet av veckan så det vore kul att ha nån inside-input med sig. Dom jag ska träffa är för övrigt moderater påstår dom men det tror jag inte på......*S*

Här hittar du mitt inlägg:
http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/1150960

Ha det bra och hinner du inte så är det ingen katastrof.

Anonym sa...

"Patent och upphovsrätt i sin nuvarande form är inte längre en uppsättning regler som gynnar vare sig mänskligheten eller samhällsutvecklingen."

Nej, men det kan gynna myndigheter likt patent och registreringsverket, immaterialrättsjurister samt storföretag som dels kan använda patenten för att stärka sin ställning gentemot småföretag, dels har möjlighet att korslicensiera med andra större företag vilket gör riskerna för rättsprocesser riktade mot dem mindre. Vad jag just angav var en lista över viktiga remissinstanser (vart tog allmänintresset vägen kan man fråga sig). Case closed.

Vad gäller mjukvarupatent kanske det kan vara intressant för dig att veta att jag som programmerare aldrig i mitt liv träffat någon annan programmerare som stött idén om mjukvarupatent, och jag tror att den bilden är ganska allmängiltig. För flera av de datorkunniga som nu är aktiva i debatten om upphovsrätt har nog engagemanget en gång startat i antingen kryptodebatten på 90-talet eller hotet från EU om införandet ("harmonisering" på EU-språk) av mjukvarupatent. Jag tror t ex. att så är fallet för piratpartiets Christian Engström.

I alla andra sammanhang hävdar precis alla politiska och andra idéinriktningar att monopol är av ondo.

Nåja, nog har vi vår beskärda del av monopol här i Sverige: apoteket, systemet, brottsutredningsmonopolet (nej visst ja, det blev ju avskaffat nu...)

I upphovsrätten ger lagstiftaren gratis bort monopol till varje upphovsman.
Vid patent måste upphovsmannen betala en avgift, trots att patent går ut mycket fortare.
Förklara logiken någon.


Jag tycker nog ändå att det är ganska logiskt i patent-fallet eftersom patent utgör mer samhällsskadliga monopol (oaktat fördelarna med eventuellt incitamentsskapande då) än upphovsrättsskyddade verk.

Det är förstås ändå orimligt att upphovsrättens skyddstid är så lång. Förresten, i samband med att man talar om vad upphovsmannen betalar är det kanske också på sin plats att diskutera vad samhället betalar för att skapa dessa incitament.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders! Ja jösses vad rätt du har. Igen. Det hänger ju ihop de saker du tar upp. Monopol,vilket inte minst borde bekämpas av den regering som till namnet (men ej gagnet) är "liberal".

Jag borde också ta mig i kragen och gå över till Ubuntu. Har ju ett gammalt mail någonstans sen i höstas med tips o länkar.

Men det är ju så mkt som tränger på hela tiden. Både på internet och IRL. (Lustig beteckning, som om inte internet vore verkligt!)

Martin Vesterlund sa...

"Tomtom använder filsystemet FAT när de sparar data. Samma filsystem använder sig Linux av. (Ubuntu är en Linuxvariant)"

Mig veterligen så brukar de flesta Linuxar använda andra filsystem än FAT, Ext3 är väl det vanligaste tror jag.

Däremot finns det stöd för FAT (och NTFS som också är utvecklat av Microsoft) i Linux, just för att det är väldigt spritt.

Om MS börjar stämma linux-tillverkarna så kommer man sannolikt svara på samma sätt som man gjorde då Fraunhofer-institutet började härja om mp3-formatet, man plockar bort stödet och de som behöver det får fixa det själva. Förvisso så finns mp3-stöd i de flesta distributionerna, men i vissa måste man göra ett aktivt val för att få stöd.

Hursomhelst en läskig utveckling :(

Anonym sa...

Bra skrivet!

Vill bara tipsa om att det heter "OneSwarm", inte "One Sworm".

Anders sa...

@ Rikard, tack! Jag är pirat i hjärtat, men kommer att kämpa allt jag kan för att mitt parti, SAP, ska ta upp frågorna.
Och det händer saker i partiet. Faktiskt.

Jag börjar tillsammans med andra exv koppla FRA till hur försvaret ska se ut, för att uttrycka det enkelt.
Och finanskrisen måste tacklas.

Därför går jag inte med i Piratpartiet. Ni skulle i statistiken får en medlem till, men jag kommer ju ändå att rösta på S... Om nu inte S skiter i det blå skåpet förstås :)

Anders sa...

@ Michael, jag inskolar barn på dagis + är ensam hemma...
Jag ska se om jag hinner klockan börjar bli mycket

Anders sa...

@ Tor, alltid intressant att ta del av dina tankar, och visst har vi monopol, men inget av dem ställer ju till sådant förbaskat elände som dessa immateriella monopol...

Jag kan faktiskt leva med spritmonopolet, varför? Jo, ingenstans i världen har jag hittat lika välsorterade vinbutiker med bra viner till bra pris!

Och tyvärr innehåller nog min text en del småmissar, men jag tror du är med på de stora linjerna i den!

När jag skolat in minstingen på dagis och får mer tid hoppas jag att jag får tillfälle att skriva ordentligare texter. Fast då ska jag ju jobba heltid, så det blir nog aldrig mer tid över till att blogga och skriva de "fina" texter jag egentligen vill.

Anders sa...

@ Lars-Erick.
Det känns som att vi kanske bör repa i den här änden någonstans.
Jag hade från början tänkt skriva en motion direkt om hur patent och upphovsrätt ska se ut.
Men vi bör nog börja med:
Vad kan man äga?
Under vilka former?

Anders sa...

@ Otyg, Tack för info.
Jag tog FAT ur artikeln jag länkar till i IDG.
Men även när jag partitionerade hårddisken med ubuntuskivan så tyckte jag att den skrev FAT-16, vilket förvånade mig.
Hur som Ubuntu/Linux kan läsa sig själv på D: och även läsa det som ligger på C: där Win XP också ligger kvar.

Däremot kan inte Win XP läsa D:

Hur som, jag är roookie! :)

Anders sa...

@ SLA, OneSworm, taget!

Anonym sa...

Det är lugnt min vän, som jag skrev så är det ingen katastrof om du inte hinner!

Anonym sa...

Tack för svaret! Kommentar kring vad du skrivit kommer.

Thomas Tvivlaren sa...

Kul att du tagit steget över till Linuxvärlden och Ubuntu! Bara en allmän rekommendation till andra som står i begrepp att göra samma sak är att till en början köra dual-boot med Wintendo (eller vad det nu är man kör för OS "normalt") tills man greppat det grundläggande. På så sätt får man det bästa av två världar och slipper hamna i en situation där man direkt och helt och fullt hoppar på ett operativ som man inte behärskar. Även om Ubuntu är användarvänligt så finns det saker man behöver vänja sig vid...precis som i alla sammanhang där man gör nya saker.

Keep it up!

Anders sa...

@ Thomas.
Nu skäms jag nästan, men det blev billigast att köpa ett datorpaket med äckliga Vista förinstallatt...
Just nu sitter jag alltså med Vista, men har ubuntu på 2 andra datorer.

Snart migrerar jag, tänkte först bara köra Live-cd med ubuntu för att se om ubuntu klarar alla hårdvaror i nya maskinen.

* **
Fråga vad menar du med dual-boot?
Jag lade ubuntu på D: driven. På C: ligger XP kvar så jag kan köra XP där.

När jag startar datorn får jag ett val, jag kan välja om jag vill köra Ubuntu, som drar igång default efter ca 10 sek, eller om jag vill klicka mig ner och trycka enter för att köra XP.

Thomas Tvivlaren sa...

@Anders: Det låter som du redan har dual-boot. :) Kort och gott, man konfigurerar en bootloader som GRUB som möjliggör att man kan "boota" fler än ett operativ.

Angående att skämmas för att man köper färdiga datorpaket så tror jag snarare det är Konkurrensverket som borde skämmas som inte aktivt gjort något åt den situation vi har där man nästan inte kan låta bli att göda Mickysoft även om viljan finns...

Anders sa...

@ Thomas Tvivlaren! Så bra!
Jag bara följde anvisningarna jag fick via Ubuntu-CD:n för att göra 2 partitioner, dvs en ny för ubuntu, sen låg bara "dual-boot" när jag startade upp första gången.

Med andra ord, jag är ingen hacker och därför överlycklig att Ubuntu kommit med en distribution som jag som icke insatt kan installera och köra igång utan alltför stora problem.

sen har man ju problem i början. Bara att tanka hem synonymordlista till Writer ser enkelt ut, men fan vad fel man kan göra!!!
Nå,nu har jag synonymordlistan.
Och man lär sig vart efter.

Gimp tyckte jag var riktigt knöligt i början, men mina senaste bilder på bloggen är fixade i Gimp.
Jag har även gjort gif-animationer, men valt att inte lägga ut dem!! Riktigt kul!

Thomas Tvivlaren sa...

Jag är också överlycklig för att Ubuntu möjliggör för flera än de som har ett brinnande datorintresse att få ett fritt operativsystem som inte känns som en säkerhetsrisk eller ett potentiellt marknadsföringsverktyg där mina personliga data reduceras ned till profitobjekt.

Det jag tycker om mest med GNU/Linux är just att det är uppbyggt på små byggstenar som kan kombineras ihop på en mängd finurliga vis för att lösa snart sagt vilket problem man än stöter på. Samtidigt så har man inte släppt kraven på funktionskvalitet vilket man snabbt blir varse när man börjar experimentera med mer avancerade nätverkslösningar/kryptering etc.

Det är för jäkla bra helt enkelt! :)

Anders sa...

@ Thomas. ja, jag blir så ivrig att jag hoppas att jag kan lära mig det hela så hyfsat att jag i min tur kan hjälpa andra att komma igång, helst hela organisationer, bildningsförbund och sådana.

ABF om jag stannar inom SAP.
Inget är säkert längre.

Det pågår en revolution och de vanliga partierna missar helt grejen...

Thomas Tvivlaren sa...

"Det pågår en revolution och de vanliga partierna missar helt grejen..."

Jag vet att det är lätt att enbart betrakta detta ur ett politiskt perspektiv men det som oroar mig nästan lika mycket är att väldigt mycket annat i vårt samhälle skulle kunna dra fördelar av detta. Personligen tror jag att företag som inte börjar ta till sig av fri mjukvara i sin IT-infrastruktur/-strategi kan få lära sig en och annan dyr läxa framöver.

Anders sa...

@ Thomas. Jag är helt med dig.

Och efter att jag blev bjuden till en Linuxträff här i ösd via en kommentar på någon blogg, så förstår jag ännu mer.

Där bjöd ett gäng linuxgrabbar till träff på ett fik, för att träffas men också för att hjälpa nybörjare med linux. Man fick alltså ta med sig sin dator för att få hjälp for free..

Nu tog jag inte med någon dator, men vi snackade Linux, filosofi. Allt.

Thomas Tvivlaren sa...

Det där är också en fördel med Linuxvärlden. Att det mesta är användardrivet och att "vem som helst" kan (och bör) delta i utvecklingen gör, tror jag, att det skapas en stark samhörighet.

Anders sa...

@ Thomas: Japp och så fort jag får tid vill jag installa även på datorn jag sitter vid nu, min "huvuddator".

Jag vill komma med, lära mig. Sen sprida.

Det handlar inte om politik. Det är större. Det handla om värdegrund och förhållningssätt. Vilken värld vi vill ha.

Om vi till varje pris ska vara hemliga och därmed konkurrera varandra tills det blir krig eller den ena parten dör rent ekonomiskt dessförinnan.

Eller om vi ska hjälpas åt och utveckla oss själva samtidigt med vår omgivning och hela världen.

Jag och Johan "mitt i STeget" försöker inom SAP sprida en tes kring detta. Vi kallar det

"Profit by generosity gives more than profit by greed".

När vi säger detta i våra respektive sossekretsar gillar man det.

Sen kan man fortsätta att säga, det ena är Linux, det andra är Microsoft...

Det händer att folk faktiskt reflekterar!

Thomas Tvivlaren sa...

"Profit by generosity gives more than profit by greed".

Me like! :)

Anders sa...

Ja, riktigt trevlig liten grej!
Man kan koppla det till open source om man vill, vilket jag gör, men när jag försöker gnistra fram nya idéer inom mitt lite sömniga parti försöker jag även ta det lite mer generellt.

som slogan är den bra som den är:

"Profit by generosity gives more than profit by greed".

iq sa...

rent krast så funkar inte lagen och vårt samhälle drivs inte av människor utan system vilket är helt sjukt och horribelt

Anders sa...

@ IQ, kan bara instämma.
Problemet är att det finns för många formalister.

Ex: Man skriver en lag.
så långt allt väl, och i förarbetena till lagen kan man oftast förstå lagstiftarens intention. MEN. Ute i våra förvaltningar sen sitter för många formalister och läser lagen eller förordningen bokstavligt, inte vad som var intentionen med den.

Oftast är intentionen faktiskt god.... Men den kan sen vridas till sina raka motsats.