tisdag, april 05, 2011

Arbetsmarknadspolitiken, en exploderande samhällskatastrof

Att jag är i FAS3 innebär inte att jag vill ligga med dig

Jag funderar hur jag ska formulera ett pressmeddelande till lokala media, men så ringer Mittnytt och vill filma min nuna för att jag varit i tidningen så jag hinner inte hålla den struktur jag vill.
Och så vill arbetsgivare att jag ska delta på ett möte och...

Häller i hast ut det som far förbi mina annars så kärleksfulla och lugna synapser. Nu är dom arga! (*PS ge gärna förslag på vad som kan tas upp i ett pressmeddelande)


FAS3 och arbetsmarknadspolitiken, en exploderande samhällskatastrof

Tid: Fredag den 8 april kl 13.00
Plats: Folkets Hus, Östersund
Arrangörer: LO, SAP, FAS3-personer. Även fler fackförbund representerar. 

* Till hösten beräknas över 40.000 personer vara i FAS3.
* Folk hamnar inte i FAS3 av slöhet. Folk hamnar i FAS3 eftersom våra politiker väljer att vara "Europas Tigerekonomi". För att vara det krävs de högsta arbetslöshetssiffror det här landet har upplevt under min livstid.
* Hög arbetslöshet håller nere två saker; inflation och löner.

Den grasserande tystnaden och rädslan som vi undersöker
* Nya Moderaterna bytte genast ut Bo Bylund som chef för ams/af när FAS1-2-3 skulle rullas ut, samtidigt som man tog bort all vettig arbetsmarknadsutbildning. Vi möter nu mycket rädsla hos tjänstemän inom af. De vill inte ge oss handlingar, trots att förvaltningslagen föreskriver att medborgare alltid ska få ut handlingar. De kan "off-record" sucka och säga hur vansinnigt systemet är, allt för att i nästa stund fortsätta att administrera FAS3, vilket de ju måste. 
* Schlingmann (M) stod nyss och sade åt tjänstemännen i regeringskansliet att de skulle föra fram moderat politik, alltså propaganda, till medborgarna. Sker liknande saker inom af? 

Frågeställningar:
* Har det blivit en offentlig hemlighet att FAS3:are på de flesta arbetsplatser utför riktigt jobb, trots att regelverket förbjuder det? När af gör återkopplingsbesök på arbetsplatser frågade af inte hur "sysselsättningen" går, utan vad deltagarna de facto arbetar med.
Alla inblandade parter vet att FAS3:are arbetar, af, arbetsgivare, samt FAS3-personen själv. 
* Vid samtal med FAS3-are säger de saker som: "Fan. Jag vill ta ansvar. Jag vill arbeta. Vad är det för en förnedrande idé att jag bara skulle få göra idiotiska och meningslösa "sysslor"? Det om något blir väl fullständigt kontraproduktivt i den globaliserade värld Alliansen säger att vi måste klara vår konkurrenskraft i.

* En trolig slutsats man kan dra av FAS3 är att det är utformat som ett verktyg att på sikt sänka lägstalönerna för en rad yrkesgrupper. Kommunal är i skottgluggen. Anders Borg (M) (a) har helt öppet deklarerat att han vill sänka lägstalönerna där.  

* En del lokala fack har börjat reagera mot detta, bla Kommunal i Västerås som har sett hur FAS3 tränger ut riktigt arbete. Det går helt enkelt inte som arbetssökande att konkurrera mot FAS3. Nu förbjuder Kommunal i Västerås vidare FAS3 i kommunen. 


FAKTA

* FAS3 har inte gett ett enda jobb i Jämtland.

* FAS3:are gör riktigt jobb på många arbetsplateser. På andra ställen gör de ingenting eftersom arbetsgivaren har som affärsidé att sätta in en massa FAS3:are i valfri lokal där de inte uträttar något, ändå kan arbetsgivaren tjäna 5000:- i månaden per person.

* FAS3:are känner sig ytterst kränkta av att följa regeln att inte göra riktigt jobb utan bara "Syssla".

* De flesta Arbetsplateser har INTE några vägledare så som stipuleras enligt regelverket. (Många FAS3 jag pratat med varken behöver eller vill ha sådan vägledning eftersom de redan besitter kompetens att arbeta).

* Arbetsgivarna redovisar INTE vad de gör av de 5000:- i månaden de får av skattebetalarna per FAS3.


Citat från en arg Anders Ekehög:
"Alla de här förnedringssystemen måste granskas och förvandlas till grus. För det är förnedring och underkastelse det handlar om och i stället för att tala klarspråk så talar man om dåliga system. Dåliga system kan förbättras, de här förnedringssystemen kan bara avskaffas."

Om det ändå vore så väl att det endast handlade om förnedring; vad FAS3 innebär för den enskilde är tyvärr ingenting mot de makroekonomiska effekter FAS3 kommer att få på samhället i stort bara inom några år.

Det största felet med arbetsmarknadspolitiken idag är att regeringen tagit bort all utbildning. Detta trots att alla rapporter visar att vi inom några år kommer att ha otroligt stor brist på rätt utbildad och väl utbildad personal inom alla sektorer, också inom vård, skola och omsorg.

Istället för att kompetenshöja väljer regeringen att förvara människor i ett system där skattemedel går till skrupelfria företagare som utnyttjar det faktum att regeringen fortsätter att pressa upp arbetslösheten till omkring 8%.

Hur mycket smartare hade det inte varit om dessa pengar används till utbildningsinsatser för att möta det otroligt stora kompetensbehov vi ser framför oss?
Dels för att klara konkurrensen i en globaliserad värld, dels för att klara av att fylla välfärdssektorn med rätt kompetens. Inte som nu tränga undan kompetensen med FAS3-platser.


Slutsats:
Arbetsmarknadspolitiken är ett misslyckande utan en exploderande samhällskatastrof vars makroekonomiska effekter kommer att bli otäckt synliga inom loppet av några år.
Detta är priset för att Anders Borg ska kunna åka omkring i Europa och säga att Sverige har en Tigerekonomi.

5 kommentarer:

Åsa sa...

Meh, vad är detta?? Jag har skrivit lång kommentar till din intressanta analys av läget i landet och fas3are. Men blogger ville inte och så försvann allt :(

Kontraproduktivt är vad fas3 är. Handläggare och vissa anordnare vurmar för hur det är meriterande. Meriterande för vad? De kan bara inte på allvar tro att en fas3-placering är ett steg närmare "riktigt jobb" Antingen är det påhittade arbetsuppgifter eller som på riktigt men ingen är längre villig att betala för arbetskraften. Arbetsgivarna (blivande anordnare) är ju ändå mer intresserade av att man är fas3are än av vilken kompetens man har och skulle kunna bidra med som en riktig lönearbetare.

Den ständiga jakten på vinstmaximering får arbetsgivarna att krama musten ur sin arbetskraft, eller pinnar som en fd chef kallar sin personal.
Ja, lönedumpning är vad det är. Precis som alla bemanningsföretag arbetat för i flera år bidrar nuvarande arbetsmarknadspolitik till ett ännu större utanförskap för arbetslösa, deltidsarbetslösa o faktiskt lågavlönade.

Jag hör ofta från folk som har ett arbeta att de är jobbigt och kostsamt att t ex ta emot praktikanter. Aldrig pratar någon om vinsten för arbetsgivaren att i de flesta fall få gratis arbetskraft. De flesta är väl ändå kompetenta och lär sig ganska omgående vad som ska göras och drar sitt strå till stacken. Och värre är nu då för fas3are. Varför i hela fridens namn ska kommunen anställa någon när de får betalt för att använda kompetenta gratisarbetare?

Så jäkla bekvämt att skylla på den enskilda arbetslösa individen att det är endast dennes egna fel att hon är utan jobb...

Anonym sa...

Finns delar av Sverige där fas 3 får göra vettiga arbeten,Eller om man utrycker det på annat sätt. Det minst meninglösa som arbetsförmedlingen har och erbjuda inom fas 3.

Men nu blir problemet att efter 2 år vill AF att man ska byta.
Så problemet blir att från ett minst meninglösa fas 3 projekt så måste de arbetslösa byta till ändå mer meningslösare. Fas 3 projekt efter som af har inget vettigare att erbjuda. AF vill bara ha statistik.

Kontentan blir att Alla som blir tvingande att byta ner sig i fas 3 anordnare efter 2 år. Ger helt och hållet upp.
Vilken människa som helst ser att det är ett stort arbetsmiljöproblem. Men dessa lagar gäller inte för Fas 3 vid möte av AF påhittade regler.

Anders sa...

@ Åsa. Vi måste kämpa på flera håll nu. Sluta oss samman.
Vi måste väcka facken. Kommunals avdelning i Västerås är ett föredöme eftersom de nu säger stopp för FAS3 eftersom kommunal där fattat att det tränger ut riktiga jobb - och lönedumpar.

Anders sa...

Problemet är att FAS3 låser in folk. Vad alla rapporter pekar på är att just nu har vi faktiskt hög arbetslöshet, men bara inom några år kommer det att råda arbetskraftsbrist.
Hög arbetskraftsbrist.

Det smartaste vi alltså skulle kunna göra vore att utbilda folk så vi i SVerige höjer kompetensen på oss själva.

Regeringen gör precis tvärt om. De stänger ned all arbetsmarknadsutbildning.

De stänger även ned möjligheten för dem som väljer praktiska program på gymnasiet att gå vidare till akademiska studier.

Regeringen håller i ganska raska grepp på med att bygga en bananrepublik av Sverige.

Anonym sa...

Om jag inte får ändring på mitt ärende så är jag inte i FAS 3 alls just nu - fast jag är det ändå:P

Jag blev nämligen utförsäkrad för 25% av mig förra sommaren 1/7 - 10, och då fick jag ett papper från FK med min antagandeinkomst...
Denna var ju tämligen låg då jag varit just arbetslös, barnledig och delvis sjukskriven - sjukersättningen räknades inte ens in i detta.
När jag skickade in den till A-kassan - efter påtryckningar från dem - annars skulle de inte kunna fastställa vad som gällde typ - då tog de helt sonika bort ALLA uppgifter om min inkomst de hade sedan tidigare (en kontorslön från -94 som räknats upp med index varje år, och som låg på ca 235 000:-), och satte in denna helt fantastiska antagandeinkomst på 145 000:- i stället - samtidigt gav de mig nya perioder (jag har 2, en på 75%, och en på 25% - och två närvarorapporter varje månad... ) på 80% ersättningsnivå...

Men jag är ändå i FAS 3 - precis som förut till 75% - den andra delen händer inte så mycket med - men nu med en ersättning som för "heltid" är lägre än vad jag tidigare hade enbart för de 75% - och då hade jag även sjukersättningen på ca 1500:-/månad...
Tilläggas bör att snart sänks min ersättningsnivå till 70%, och därefter till 65%...

Livet är underbart;)

//"Praktiktanten"