måndag, oktober 26, 2009

Hatet i världen och kärleken

Låt mig ropa naivt ut i luften;

vad är det för skillnad på den lag som
riksdan just godkänt och det Åkesson (SD) säjer?

Handlar inte allt om inskränkthet och rädsla som
okontrollerat, måhända felaktigt, sprutat ur amygdala?

Ärligt talat, mina synapser badar i samma förtivlan och räddhågade soppa som rätt som det är leder till partiell galenskap och förvirring.

Var ifrån ska man hämta kraft?
För jag blir kraftlös av att manglas ned
av all denna - på vardagsprosa - skit

Jag tänker på sådana som alltid har setts över axeln, sådana jag inte vågar nämra mig eftersom jag äger hemliga drömmar att bli lika stor som de, dessa som är stora för att de är glada och aldrig någonsin söker efter makt.

Från dem hämtar jag kraft,
alldeles i smyg och smakande deras ord som jag hittar mellan
papperspärmar i ensamhet på min kammare

Det är så jag vid svårt behov läser Allen Ginsbergs utrop:

"Allting är heligt! överallt är heligt!
varje dag är i evigheten. Envar en ängel!"

Tål att tänkas på dagar jag är hatisk. I ögonblicken då jag fantiserar att man borde låta dräpa såna som Åkesson och statsministrar som tvingar på oss all skit som FRA och IPRED...

... sådana vars av skrämselhicka förvirrade tankar håller på att låsa in oss i celler otäckare än
skräckfilm...

På så sätt blir jag fasans spegel, kanske blir vi alla det, men nu ska jag tala om mig själv:

Se hur jag i skrämt läge buntar ihop folk; Åkesson och Reinfeldt!

När jag är riktigt rädd och förvirrad buntar dessutom min hjärna ihop dom med FRA och Datalagringsdirektiv och IPRED och Berlusconi i Italien och Sarkozy i Frankrike. Galna lagar och makthungriga personer - som håller på att bygga ett EU jag inte vill bo eller leva i.

Får jag för mig.

Det är bara att erkänna: Jag är livrädd för vissa redan valda politiker. Jag är livrädd för vissa ännu icke valda wannabee-politiker.

Och jag buntar ihop dom. Och vill döda dom. Och vill kasta bomber på deras byggnader och andra maktsymboler. I alla fall i fantasin. Ännu.
Allt för att få ro, äntligen. En säker och trygg värld med oss saktmodiga kvar och hetsporrarna borta och begravda på säkert djup långt ner i jorden, för evig tid amen...

Det är i sådana stunder jag plockar fram Allen Ginsberg och andra kompisar.
Då tänker jag plötsligt stort. Stort med ord kanske lånade av åter andra diktare, för inte vet jag var jag får de idéer ifrån som lugnar, skänker tröst och kärlek.

I alla fall; när jag för in sådana dikter i mitt av rädsla förgiftade nervsystem krymper varje skitsak ihop till sin rätta proportion
Jag kommer på att det finns oändligt att förnimma och saker därute värda att fylla famnen med.

12 kommentarer:

Antitrust sa...

Massa sökord för FRA här idag, döda, spränga, statsministrar, åkesson och SD.Kan väl aldrig sluta väl att använda dem i samma meningar, sen att där även fanns ord som fantasi och kärlek är av ringa betydelse för vi fokuserar bara på det potentiellt dåliga och ser inte helheter.

Anders sa...

Antitrust: Du skriver "...för vi fokuserar bara på det potentiellt dåliga och ser inte helheter."

Jag får för mig att du uppfattade helheten, så detta 'Vi' i din mening blir aningen kryptiskt (precis som bra poesi ska vara:)

Kan "vi" betyda: 'vi makthavare inkluderande våra lydiga redskap som snart kopplas in, dvs däribland FRA'

* * *
Och man vet ju faktiskt heller inte alls vilka makthavare som om några mandatperioder kan komma att ta över all denna härliga teknik, som redan måste göra sådana som Berlusconi gröna av avund...

Antitrust sa...

Ja du gör en helt korrekt tolkning där, anledningen till att jag valde det något kryptiska vi var väl ett sätt att anspela på att makthavarna tycks vara så berusade av denna galna maskin att de fått ett tunnelseende vad det gäller helheten i sammanhanget och vad den kan leda till.

Anders sa...

Man kan också säga att rädslan i världen har fått helt felaktiga - för att inte säga galna - proportioner...

Vi är långt ifrån att förstå vad tillit och förnuft skulle kunna ge oss istället...

Antitrust sa...

Levde för ett par år sedan innan den värsta cirkusen började i en värld där jag inte tog in några som helst nyheter från media varken genom tidningar, tv, radio eller internet. Det var en i sanning skön period i mitt liv, iallafall om jag såhär i efterhand ser vilken pandoras box man öppnade på sitt sinne när man började ta in omvärlden igen och förstå vilken enorm arrogans som genomsyrar samhällets styrande instanser. Och hur man faktiskt använder skräcken människor har för saker som terrorism tex. Och genom kriget mot terrorism bara föder de känslor som utlöste det hela från början. Ibland önskar jag att man kunde vara ignorent och bortse från allt sånt och leva ett vanligt liv i okunskap om de faror som lurar med allt detta.

Anders sa...

I filmen Matrix får de ett val; att äta det blå pillret och glömma alla fasor sanningen bär med sig, eller äta det röda pillret och återfalla i okunskap...

Det är ett mytologiskt val, finns även med i Bibeln, men då äter människan av frukten - och det onda och goda uppenbarar sig...

Jag försöker skaffa mig små 'luftfickor' där jag andas ett tag, då jag inte låtsas om det vi kallar verklighet.

därav mitt beroende av poesi och vackra saker.

Antitrust sa...

Klokt och något som jag tror många inte tar sig tiden till. Själv gömmer jag mig i rollspel både traditionellt D&D diverse online världar samt Noveller baserade på diverse rollspel. Samt orörd natur som känns som den är hämtad ur sagans värld. =D

ulf_pirat sa...

en kommentar från filmen Gudfadern 3: Never hate your enemies. It affects your judgment
Idag började jag bära en stor piratknapp på jackan,trots att jag blev utskälld på ett tormöte i min lilla stad innan EU-valet. Jag har haft ett jobb som gjort att man inte vill ha politiska beteckningar på kläderna men nu ska jag våga bära den synligt ända fram till valet 2010, och kanske längre. Jag ska våga gå själv med en stor piratknapp genom staden och ta eventuella diskussioner.

Anders sa...

Ulf_pirat: Gudfaderfilmerna är en veritabel guldgruva av bra citat:)

En annan sak. Jag gillar att du ska gå med stor piratknapp. Det knäppa är att jag med min blogg försöker vara ett levande bevis för att man kan vara sosse och bry sig. Att många vill bra saker inom S...

Men i helgen träffade jag ytterligare en IRL som röstade pirat pga att han läst min blogg... bla...

Jag värvar röster till fel parti!
Så gå med din knapp du så slipper jag värva fler:)

Lars-Erick Forsgren sa...

Makthavare berusade av den galna maskin de tagit makten över...
Ja, nog kan man vara förtvivlad många ggr.
Och svårt att se skillnaderna mellan Åkesson och i vart fall partiledningarna i riksdagspartierna.

Men nog ville man att där funnes en skillnad. Varför är den så svår att se i praktiken????

Pest och kolera.

Anders sa...

Lars-Erick, vet du vad.

Jag tror det är viktigare än vad både du och jag förstår själva att vi borrar i respektive parti.

Du i folkpartiet, vars sanna socialliberala värderingar tycks ha gått under när Bengt Westerberg lämnade förarplatsen.

Så mycket viktigare då att äkta socialliberaler som vill ta ansvar både för den personliga friheten och den liberala frihetstanken kämpar vidare. I det lilla.

Jag har en kompis inom sossarna här på det lokala planet. Han och jag har inte mycket gemensamt alls.
Ändå har vi det.
Han har lite samma grund som du och jag. Han brinner faktiskt, men vi attackerar SAP på helt olika vis...

Dock. Något grands nytta gör vi.

Och vilken arena är vettigare att larma på, att påverka än partier som FP och SAP?

Vad gäller C vet jag ju att Lake och Hultin håller på där.

bara för att i hastigheten nämna några.
Vi är alla goda krafter som valt lite olika partier.

Och så ska det vara! :)

Kämpa vidare LE! (Även om jag själv ruttnade lite just när jag skrev mitt inlägg....)

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders, möjligt du har rätt, även här. Men jag känner mig inte hemma inne i fp längre. Försöker förstås ändå påverka gm div kontakter, men det är segt. Förefaller inte finnas ngn vilja inom fp att hitta tillbaka till ursprunget. Så det måste mest bli påverkan, eller försök därtill, utifrån.

Och strängt taget bryr jag mig inte om partier längre. Det är idéerna som är viktiga, inställningen. Och rätt inställning hittar jag lite här och där, om än i för liten grad.

Gissar att du dock med kommentar instämmer i mitt smått förtvivlade rop efter att kunna se skillnaden mellan de (tidigare) "anständiga" riksdagspartierna och Åkessons anhang.
Man får verkligen anstränga sig för att se skillnaden. OK, den finns hos en del företrädare, men är knappt skönjbar när man ser till partierna som sådana och den praktiska politiken. Hörde ju just om hur den allt hårdare flyktingpoltiken lett till fler avvisningar - och givetvis att fler söker gömma sig.

Och hur poliser bara gör sitt jobb. Undviker att tänka och ta ställning.