torsdag, oktober 08, 2009

Vad döljer regeringen om FRA?

Sex dagar kvar.


I ena stunden sägs att vi ska lite till den nya underrättelsedomstol som ska inrättas. Men den underkänns.

I sista rummet måste vi lita till att varje myndighet som ska hantera informationerna gör rätt. Har det rena mjöl i påsen som man kan förvänta av en myndighet.

FRA:s egen chef, Ingvar Åkesson, är ofta helt ärlig. Han mörkar inte problematiken, han sade i en intervju den 18 juni:

"Man kan inte garantera någonting när det gäller mänskliga aktiviteter".

FRAs egen historia visar på en del, vad ska vi kalla det i sammanhanget, flagranta mänskliga brister - eller total nonchalans?


Att lämna till FRA att kontrollera sig själv känns med andra ord inte helt tryggt.

En annan sak. Jag hade uppskattat om man varit ärlig och talat om vad FRA i själva verket handlar om. Varför saken har skyndats fram på odemokratisk väg och förmodligen även i strid med vår egen grundlag.

Varför säger man inte som det är, att det handlar om teknik och informationsutbyte med bland andra USA:s säkerhetstjänster?

Viss information ligger offentlig hos U.S. Department of State

I det senaste samarbetsavtalet, signerat i april 2007, och därmed helt i tiden med den brådska som rådde med att genomföra FRA hänvisas även till ett avtal av 29 juni 2006 som handlar om samarbete kring vetenskap och teknologi. På sitt sätt vill man forma detta nya avtal på en liknande god bas av samförstånd. (Så tolkar jag det i vart fall efter rask skumläsning: http://www.state.gov/documents/treaties/84486.pdf

Det kanske mest graverande samarbetsavtalet (som jag hittills hittat) mellan Sverige och USA, dess försvar/krigsmakter, det som undertecknades hela två gånger, först i Washington den 10 mars och sedan i Stockholm den 22 april 1997 visar på vidden av samförstånd och samarbete.

Enligt Artikel III "Scope of the work" i avtalet sägs att parterna har följande gemensamma önskan: "1. The scope of work for this TRDP Agreement shall encompass research and development collaboration on basic, exploratory and advanced technologies the maturation of which may lead to the development of technologically superior systems in the mid-19990s an beyond"


Edit; dokumentet har givits ny länkadress av US gov. www.state.gov/documents/organization/76385.pdf

Det hade varit klädsamt, om regeringen ville tala om vad det handlar om. Vad det ska leda till och användas till och i vilket syfte.

Men inte ett ord till förklaring.

Det är som med Tsunamibanden. Vi, uppdragsgivarna och betalarna av alla dessa kallas, får inget veta.

___________

Edit: Den 19 juli skrev jag ett inlägg som länkade till ovan dokument. Då fungerade länkarna, så icke nu. Är det någon som vet hur man jagar fatt i cachade dokument får ni gärna ge länkar till det i kommentarsfältet.
Det finns ett dokument jag hittat hos regeringen.se som helt motsvarar ett av de amerikanska dokumenten ovan.

Avtalet rör samarbete om teknik och informationsinhämtning av hemlig art. Det rör även immaterialrätt.
Det står i klartext, artikel3c att man vill "integrera eller anpassa parternas nationella säkerhetsteknologi för att spara utvecklingskostnader".
Artikel 3e: "Att utveckla en ansats för att identifiera gemensamma prioriteringar, inklusive områden för forskning genom samarbetsaktiviteter.

Artikel 3i: Att erbjuda likvärdig tillgång till statligt finansierade eller understödda program och anläggningar för besökande forskare och experter och likvärdig tillgång och utbyte av information utrustning och material.

Man har alltså i avtal reglerat att "experter" från USA får stövla rakt in på alla våra anläggningar som håller på att inhämta information genom att massavlyssna svenska folket.

Ska vi bli glada över att 'våra' experter enligt avtalstexten även får ta del av vad Amerikanska staten spanar på hos sin befolkning?

14 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

För att återge ett favoritcitat, som kommer från Radio B2 i Belgrad under oredan där i slutet av förra århundradet "Lita inte på någon! Inte ens på oss!"

Anonym sa...

Länken till USA är trasig nu.

Hoppas du sparade en kopia?

Pär Sundgren sa...

Intressant är faktumet att folk orkar vara Socialdemokrater Centerpartister och Folkpartister och vara emot FRA och IPRED och allt vad dessa partier sysslar med. Visst är det kanske bra att folk försöker påverka innifrån. Men jag tror att partier utan vågmästarställning har enormt svårt att förmå nån ändring. Det är inte innifrån det bestäms egentligen är det cocktailpartyn ala frimurare som bestämmer allt som händer inne i partierna.. Enda rätta är att rösta på ett parti som ej idag tillhör etablissemanget

Martin Vesterlund sa...

"Det hade varit klädsamt, om regeringen ville tala om vad det handlar om. Vad det ska leda till och användas till och i vilket syfte."

Tyvärr så tror jag svaret är "De vill inte berätta eftersom de inte har någon aning". Det är något som har präglat hela FRA-karusellen; det stora flertalet som driver på och trycker på ja-knappen har inte en susning. Det fåtal som har en susning väljer att inte berätta de snaskiga detaljerna eftersom ja-sägarna då skulle dra sig för att rösta ja.

...eller är det jag som är cynisk nu igen? ;)

Olof Hansen sa...

Den första URL'en verkar bara ha flyttats och finns på: http://www.state.gov/documents/organization/76385.pdf

(hittas om man googlar den gamla urlen)

Den andra fanns i html form i googles cache iaf: här

Sen är det säkerligen så att det handlar helt om utbyte, ja. Standardvarianten av dessa byten verkar vara att land A tappar av all trafik och ger den till land B som i sin tur går igenom trafiken och lämnar information till land A. I allmänhet går detta rakt förbi alla eventuella juridiska hinder. Ni avlyssnar våra medborgare så lyssnar vi av era, så att säga.

Då det är tveksamt huruvida det stoppas på politisk väg kan man föreslå införskaffande av VPN tunnlar eller annat som terminerar utanför landets gränser. Även förhållandevis små mängder krypterad trafik gör i stort sett all kabelbaserad signalspaning fullständigt meningslös.

Anders sa...

@ Dennis: Citatet är guld!
"Lita inte på någon! Inte ens på oss!"

Anders sa...

@Anonym som du ser ovan håller bla Olof Hansen på att hjälpa oss att få fatt i länkarna igen.
Annars har jag i detta nu åtminstone 1 länk till Sv. Regereingens hemsida som också lagrat ett av avtalen.
(Det dokumentet har jag nu hemma som PDF, men tyvärr kan jag inte enkelt lägga upp PDF:er på nätet för att spara och peka till.

Anders sa...

@ Pär Sundgren. Jag tror faktiskt att det är nödvändigt.

Själv är jag anarkist som valt att gå in i SAP för att kunna skriva motioner i det partiet...

Inom C anser jag det av yttersta vikt att de liberala (även socialliberala) grundvärdena återerövras av människor som verkligen står för dessa höga värden.

Jag anser att lag skall byggas på liberala grundvärderingar. Så sker inte nu och kan vi inte återerövra grundvärden som solidaritet inom arbetarrörelsen och liberalism inom C och FP, då är demokratin illa ute.

Moderaterna blir jag i detta nu mörkrädd av. Varför drar det partiet Gösta Bohmans namn så i smutsen? Han om någon värnade frihetliga värden, även om han i min smak även hade lite väl konservativ hållning i andra frågor.

Anders sa...

@ Martin Otyg. Nja, några i regeringen bör faktiskt veta vad det handlar om, även en del fd ministrar, sådana som Mikael Odenberg (M) och Leni Björklund (S), båda fd försvarsministrar...

Däremot vet nog väldigt få riksdagsmän vad som faktiskt står på spel! Särskilt moderata sådana. De sitter ju och skriver motioner att de vill se kungen utse statsminister...

Anders sa...

@ Olof Hansen: Tack för din efterforskning!!!!

GULD!!!

Anders sa...

@ Olof Hansen 2:

Och jo, jag är bekant med VPN-tekniken, men det är ju liksom fel väg att gå...

Jag anser det högst önskvärt om vi kunde ingjuta lite vett och reson i våra folkvalda igen. Worldwide...

Väderkvarnen sa...

hrrm, snabb Googling ger:
http://www.state.gov/documents/treaties/76385.pdf

Väderkvarnen sa...

Lol tydligen svårt med copy-paste:
www.state.gov/documents/organization/76385.pdf

:)

Anders sa...

Väderkvarn:
Tack!

Jag har gjort liten edit i inlägget samt sparat undan pdf:en..

Dock har jag inte längre ingång mitt FTP:program så jag kan inte göra kopia att lägga på min server för att kunna länka till om den skulle försvinna igen hos US gov.