tisdag, februari 17, 2009

Vi måste nå utanför vår del av bloggosfären

Först skrev vi en partimotion ställd till det socialdemokratiska partiet. Men jag säger det igen: Egentligen kan och bör varje parti i riksdagen ta motionen, byta ut (S) mot sin bokstav eller bokstäver, stryka citatet av Branting och ta något annat som passar det egna partiet.

Motionen rör alla partier.

För vår del följer nu grovgörat. Fotarbetet.

En del av jobbet är att fortsätta att väcka opinion. Därför är det viktigt att gammelmedia nappar på att skriva om vår sak. Vi lade upp en strategi för det. Vi skrev en mängd pressmeddelanden och debattartiklar. Vi var beredda.

Thomas Hartman har fått in ytterligare en blänkare i tidningarna uppe i Umeå. Klicka gärna på tidningsklippet.

Trögast tror jag det gått för mig. Efter att jag skrivit om en och samma debattartikel fyra gånger lirkade den sig till sist in i Länstidningen i Östersund. LT gjorde det hela till slut riktigt intelligent. På ledarsidan samma dag tog ledarskribenten Kalle Olsson upp exakt samma ämne - och höll med. (Mitt öra är alltså räddat, se tidigare inlägg)

Jag tänker fortsätta att bearbeta mina lokala media. Kanske vi hellre ska kalla det att utbilda.

Vi sju som skrivit motionen vill att dammluckan äntligen ska öppnas. Det här rör inte enbart vårt parti. Det rör i högsta grad hela riksdagen.

Det här är vår sak. Den rör alla, men personligen upptäckte jag det i den del av bloggosfären som jag själv läser och deltar i.

Vi vill återerövra demokratin. Vi ser och har förstått att demokrati inte är något självklart. Det är bevisligen något man erövrar varje dag och jag har fått det med modersmjölken.

Min mamma berättade om hur först tyskarna bombade, sen ryssarna. Hon var då en liten flicka och kunde inte förstå varför land efter land kom och bombade hennes hus. Sen, när bomberna slutat att falla, kom stora beväpnade män och hämtade min morfar en dag. Tre KGB-män stövlade bara in och ryckte honom med sig.

Med två barn flydde min mormor från Tallin med båt över till Sverige. Väl i Sverige fick de uppleva baltutlämningen. De klarade sig, en ensam kvinna med två barn lämnades trots allt inte ut till Sovjet. Ett Sovjet som redan tagit min morfar och skjutit honom utan ens en prosaisk rättegång. Han blev skjuten för att han skrivit fredliga politiska pamfletter som spreds och på så sätt slogs för sitt ockuperade lands demokrati.

Frihet och demokrati är något mycket skörare än vi förstår.
Jag har varit i Egypten. Jag har varit i Uzbekistan. Jag har varit i flera länder där det plötsligt går brutalt till: I brist på demokrati. Jag var i Sudan i exakt det ögonblick inbördeskriget brakade lös 1983. Ett krig som fortfarande pågår.

Vi har haft fred och lugnt och skönt så länge vi kan minnas, i flera mansåldrar. Då börjar vi istället att sjabla bort det dyraste av allt. Det sköraste av allt. Det vackraste av allt. Vår frihet och vår demokrati.

Som sosse har jag endast ett parti att agera politiskt i. Samtidigt gör jag vad jag kan för att öppna kanaler in i andra partier och jag har mycket höga takar om piratpartiet, utan vars hjälp, idéer och tankar jag inte haft de kunskaper jag har idag.

Utbildning, ja. Det är inte bara mina lokaltidningar i norrlands inland som behöver hjälp med att förstå saker. Kolla in vad SvD ledarredaktion bloggar om. Man blir rädd. Mörkrädd.

Eller för den delen. Att vi ens ska behöva åse denna fars, denna parodi, som ändå är så viktig. Rättegången mot TPB, DN. Redan andra dagen tycks åklagaren tvingas till reträtt, tvingas att ta bort hälften av sina åtalspunkter.

På det skriver SvD att IPRED1 kommer att gå igenom nästa vecka...

Vi har skrivit det förr: Lagen lirar inte längre med verkligheten.
Men vad värre är, de nya lagar, sådana som IPRED1 och därefter kommande flera direktiv, lirar ännu sämre med verkligheten.

Systemet har blivit som förryckt.
Vi måste backa bandet.
Vi måste strukturera om det sätt vi lagstiftar på.

Jag har nattsuddat lite med Johan igen. Läs gärna hans reflektioner. Vi är på nu, i vår lilla s-grupp, och Erik har precis skrivit en tänkvärd drapa som han låtit Newsmill publicera, trots att han annars är med och driver ArvidFalk.


Andra tidningar:
Länstidningen i Östersund
Arbetarbladet
UNT-blänkare
Vår första gemensamma debattartikel hos Newsmill
(Foto på papperstidning i tidigare inlägg här)

Vi har fått in allas vår sak i 8 tidningar nu (en del endast i papper varför länkar saknas) Vi stretar vidare. Det ska bli fler.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Nu debatteras Pirate Bay-målet "överallt" men inte på s-bloggar. V har i alla fall jinge som är aktiv men annars är det blått och lila.
Det känns som FRA i repris
/Charlotta

Björn Felten sa...

Ett problem för (s) måste väl vara hur ni skall kunna entusiasmera och rekrytera ungdomarna? Utan att lyckas med detta lär det vara svårt att kunna åstadkomma en förnyelse värd namnet.

Tittar man på statistiken för (pp) så ser man (förutom att vi idag kommer att passera den magiska 10.000-gränsen i antalet medlemmar i moderpartiet) att det nu inte är långt kvar innan UP går om gamla ärevördiga SSU och därmed blir Sveriges näst största ugdomsförbund.

Här ligger ju de etablerade partiernas stora dilemma, ett dilemma som förmodligen förorsakas av att de fjärmat sig från sina väljare och förstelnats i ett ideologifattigt tillstånd.

Anders sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders sa...

@ Björn. Jag delar din analys fullständigt.

Ibland blir jag trött. Oändligt trött. Då tänker jag. Jag blir pirat. Jag får då umgås med folk som fattar, vilket är kul.

Men jag kan inte bli Pirat.
Jag har ett hevetiskt jobb att ta tag i.

Hur klantigt mitt jävla än är kommer de att fortsätta att ha omkring 40% av rösterna några val till.

Björn. Jobba för att få in Piratpartiet i riksdan.

Jag har att utbilda mitt eget parti så de börjar förstå frågorna och kan samarbeta med er när ni kommer in.

När striden är över och Piratpartiet inte behövs mer hoppas jag vid Gud att jag, en snart 50-årig gubbe, har lyckats pigga upp mitt parti så pass att åtminstone hälfen av de förutvarande piratungdomarna vill strömma till S och vitalisera oss.

Då kanske jag vågar gå i pension!

Anders sa...

@ Charlotta. Du har rätt. Jag och kanske flera sossar har viss skuld i detta.
Bland annat jag som skriver om ämnena brukar INTE pinga hos s-bloggar

Så bad mig min antagonist, riksdagsledamoten Ev-Lena Jansson (S) mig att börja pinga.
Trots att jag så hårt kritiserat hennes skrivningar i IPRED.

Enträget bad hon mig att pinga. För att sprida dessa integritetsämnen även bland (S)-bloggare.

Hon bad mig även att skriva en motion utifrån de tankar jag hade.

På det sättet samlades vi 7 sossebloggar och skrev en helt annan motion än det jag och Eva-Lena pratade om, för just då pratade vi bara IPRED.

Igår och idag fanns min blogg med inne i smeten av mest lästa bland s-bloggar

Det är väldigt sällan det händer. Och ofta glömmer jag fortfarande att pinga där.

Jag länkar till en debattartikel i inlägget ovan. En S-förening i jämtland har hört av sig.
De vill att jag ska komma och berätta om dessa saker sen de såg debattartikeln.

En kille från ABF ringde också. Han vill att jag ska åka till hans by och berätta.

Vi som sett hur det står till har ett stort ansvar.
Vi måste utbilda både media och våra egna stora förstockade partier.

Anonym sa...

Skuld och skuld - Skippa den så blir du fri ;)

Pinga på!

Men se också till att gå ut och skriv på andras bloggar i ämnet med länkar tillbaka - det är så man hittar er! Bli en av debattörerna! Nej man måste inte ha samma färg eller åsikter. De roligaste och mest uppfriskande kommentatorsdebatterna brukar vara mellan folk från olika färg men som respekterar varandra.

Nu kör jag vidare med gnället
Se till att någon skriver om TPB på Arvid Falk. Den portalen innehåller ju nu mest BadlandsHyena och internt S-snack - finns ingen anlening att besöka när man kan läsa mer BH på deras egen site.
Och sedan den hemska "S-bloggares mest lästa inlägg"
1. Läs rubrikerna - jag somnar
2. Vem är det som skriver - finns inget bloggnamn. Bloggare är personer
3. Ett klick ska leda direkt. När man nu klickar kommer man till S-Bloggare och går läsa en liten snutt och sedan måste man klicka en gång till. Varför?

Jmf "bloggvänstern" hur de löst de 3 punkterna.

Usch det var gnälligt men jag vill ha S ute på banan. Jag är trött på blått & lila för debatten om sådant som händer medan S håller på med internt snack varvat med regeringskritik. Jag vill ha regeringskritik och sådan som händer här och nu!

Lycka till - ser fram emot att se dig oftare
/Charlotta

Anders sa...

@ Charlotta:

skuld var nog fel uttryck från min sida:)

Men medan jag är ute och kommenterar friskt överallt annars har jag inte varit "inne" och kommenterat ett dugg bland s-bloggar...

Din lista 1, 2 ,3 hur man klickar och donar bland s-bloggar, jag håller med.

Kanske är det därför jag är där så sällan?

Men idag var jag faktiskt in och lämnade en kommentar efter mig bland s-bloggarna.

Det slumpade sig så, kanske för att du skrivit om det!

Ska försöka prata med Erik Laakso om att Arvidfalk borde ta upp TPB.

Grejen är väl att jag tycker Arvidfalk är ett lovvärt försök och i början hittade jag på en figur som jag tänkte ha där: Von Oben.
Men jag har inte haft tid att fullfölja von Oben som skrivprojekt. (Jag tror man hittar honom om man går in på min profil).

Jag antar att problemet för ArvidFalk är att de bara är 3 st som driver den - och de driver AF bredvid sina vanliga bloggar...

Min tanke var alltså att hjälpa till med debattartiklar nu och då, samt figuren von oben. Men jag har fullt upp att "driva" mina 3 barn och den här bloggen.

Fler sossar på banan.
jag kan bara hålla med!
/Anders

Gun Svensson sa...

Du gör och har gjort en beundransvärd insats. Idag har Näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter (FP) ett inlägg i Norrtelje Tidning, som hon tror förklarar varför hon röstat för att införa IPRED-lagen. Du kan läsa hennes inlägg här
http://www.norrteljetidning.se/nyheter/debatt/id/6212
Har avreagerat mig i min blogg i tidningen och på nätet, ska nu sova på om jag ska ta ett nappatag i papperstidningen också.

Anders sa...

@ Farmor. Oj, nu borde jag sova, ser jag på klockan.

jag susar ändå och kollar på din länk!