torsdag, april 23, 2009

Alla lagar, alla regler med girighet som grund börjar bli kontraproduktiva - för alla!

SvD skriver idag att man röstat JA till förlängd upphovsrätt i Europaparlamentet.
Jag anser att detta vanvett, denna flagranta girigeht, är bra, det spelar oss i händerna. Främst Piratpartiet.

Vår sida får bara fler och fler röster. Ifpis och underhållsindustrins idoga och kostsamma lobbyverksamhet kan inte sägas vara annat än kontraproduktiv.

Piratpartiets Rick Falkvinge drar ännu inte den slutsatsen, men gör en annan korrekt analys:

"Syftet med upphovsrätten är att kulturmaximera samhället. Att få fram så många kreativa verk som möjligt, så att de kan användas så mycket som möjligt.

De verk som nu får ökad skyddstid är redan skapade, så allt ytterligare skydd som ges till dem är bara en beskattning av allmänheten och en inlåsning av kultur innan den blir fri att bygga vidare på."

* * *

Som författare som sett min del av underhållsbranschen inifrån vill jag gärna berätta en sak: Förlagen ger hellre ut en döda författare som redan är bästsäljare, då slipper de anställa horder med lektörer och redaktörer som ska både vaska fram nya författare, men också bearbeta deras nya texter. Lönekostnader är höga. På döda författare tjänar man mer. Ta det och Ricks ord med er när ni läser om upphovsrätt hos Olof, av gästbloggande författare Ahrvid

* * *

Jag blir så glad när jag studsar in på Unni Drougges blogg och ser vad hon har för sig, där hon också förklarar hur bokbranschen fungerar och varför det finns så få roliga böcker att köpa, hur det går till när mångfalden stryps.

Hon har kommit längre än mig :) Hon fildelar sina böcker på TPB, vilket jag vill, men jag har inte hunnit lära mig tekniken kring Bittorent. Istället har jag lagt upp enkla PDF:er på min hemsida, dit inte så många hittar.

Enligt min humla skriver om Unni Drougge och den viktiga tolerans jag äntligen funnit att den finns och är verklig. Det är ingen mjäkig tolerans han talar om, utan den som snuddar vid kärlek, människokärlek - och jag finner den här i den sk kloaken på nätet.

* * *

Ytterligare en händelse som kallas jäv lär öka medlemsantalet hos Piraterna. Allt går deras väg nu men jag tror att allt detta farsartade, nästan overkliga, skådespel IRL till slut även kommer att väcka, om inte hela, så åtminstone större delar av mitt sovande parti.

Och det behövs. Det märkte jag när jag läste riksdagsledamoten Matilda Enkrans (S) blogg. Hon skriver ett helt vettigt inlägg om saker som är viktiga, men hon drar en helt galen slutsats.

När jag var på hennes blogg hade redan 18 andra på bästa sätt lämnat pedagogiska och vänliga kommentarer. Läs gärna hennes inlägg, även alla kommentarer och har du något vänligt och pedagogiskt att tillägga, gör det!

Så här skrev jag i min kommentar till Matilda: (som ännu inte valt att moderera följande kommentar på sin blogg, men hon har skrivit en ny postning?)

"Det är med sorg i hjärtat jag tvingas konstatera att vårt parti, SAP, har låg, näst intill ingen trovärdighet alls vad gäller kärnvärdena för att bevara demokratin.

Det är så illa att Piratpartiet inte handlar om fildelning. Det är media som målat den bilden.

Striden handlar om integritet och att samma lagar som gäller utanför nätet även ska gälla på nätet.

En annan sak som Piratpartiet tar strid för, är att mänskligheten äntligen fått tillgång till en teknik som fullständigt nivellerar alla människor. Alltså utjämnar skillnaden totalt mellan fattig och rik.
Rätt använd kan alla människor, precis alla, berikas med hjälp av datorena och Internet som kopplar samman dem.

Det kostar ingenting längre att mångfaldiga vare sig information eller kunskap eller kultur...

som sosse upplever jag det ofta som förvånande att läsa Piratpartiets ordförande, Rick Falkvinges blogg.
Han skriver saker som handlar om ren och skär solidaritet med tredje världen, en solidaritet alla riksdagspartier sviker och gör allt för att lagstifta bort.

Rick är föredetta MUF:are.
Men när han skriver om dessa saker har han på djupet förstått mer än SAP och pläderar mer verklig solidaritet än ditt och mitt parti gjort de senaste 20 åren....

Inte heller säger Piraterna att folk ska få allt gratis eller komma undan med att sno saker på nätet. Gå in på deras hemsida, läs. Piraterna ger goda förslag på hur en upphovsrätt som är rimlig och passar i den digitala tiden skulle kunna se ut.

Det är vi som ska skämmas.
Det är vi som hamnat på efterkälken.
Vi som borde varit den progressiva kraften.

Man kan betrakta Piratpartiet som vår enda nu existerande medborgarrättsrörelse.
En roll SAP borde ha, men sumpat.

Jag kämpar nu med näbbar och klor för att vårt parti ska kunna ta upp den handsken med värdighet igen.

Jag är trebarnsfar. Jag vill inte släppa ut mina barn i en värld där FRA, ACTA, IPRED1, IPRED2, Datalagringsdirektivet, Prop 2005/06:178, Prop 2005/06:177, DIR 2008:71 ... osv...osv får gälla.

Det är ingen vacker värld. Det är en värld där man misstror sin nästa. Vi håller på att bygga något som är långt mer raffinerat än det Stasi höll på med...

Datainspektionen konstaterade att riksdagen förra året stiftade över 20 integritetskränkande lagar.

På grund av allt detta har jag, tillsammans med flera andra sossar skrivit en stopp-motion. Vi måste få stopp på allt detta för riksdagen arbetar inte efter den Regeringsform vi har. Där står att förarbeten till lagar ska vara så skrivna att man kan ta texterna direkt för att använda i skolarbetet på våra gymnasier.

Alla ovan nämnda lagar, särskilt FRA och IPRED1 är skrivna på ett sådant sätt att inte ens våra högsta jurister i landet kan reda ut dem, förstå dem.

På detta vis bygger vår egen riksdag in total rättsosäkerhet i systemet redan från början. På så sätt slås rättsstaten sönder, därmed också demokratin.

Riksdagens samtliga partier har vägrat att lyssna.

Därför bildades ett nytt parti. Partiet har ett lite märkligt namn, men det kämpar för att återerövra demokratin.
Inget annat.

De utför den kamp ditt och mitt parti borde föra. De försvarar demokratin på den arena som blivit människans nyaste och största kontaktyta.

Före detta mufare vill rädda nätet från att bli genomkommersialiserat. Man vill istället ge människan, värdighet, frihet och demokrati.

Vill du?"
* * *
Edit: Igår när jag skrev denna kommentar och postade den på Matildas blogg låg där 18 kommentarer.
Nu, kl 12:19 den 24 april ligger där 21 kommentarer när jag åter postade ovan kommentar på hennes blogg.
Jag väntar återigen med spänning på hennes moderering.

9 kommentarer:

Anaïs sa...

Så...vackert!!

Birch sa...

Du skriver alltid så jävla vackert!

Du borde bli författare. :-)

Anonym sa...

Håller med dig.

Är i grund och botten demokratisk socialist(som Palme så vackert sade) men har genom den rena okunskapen hos dom etablerade partierna valt att stödja Piratpartiet.

Hans

Anonym sa...

Oj, jävlar, detta har jag letat efter länge! En rimlig Socialdemokrat, som förstår allvaret i dessa frågor. Dags att lägga självgodheten på hyllan och börja ta nätet på allvar. Är egentligen ingen Socialdemokrat, men jag gillar ändå arbetarrörelsen. Tyvärr har jag insett att det enda rimliga sättet att rädda den är att rösta Pirat. För övrig kan jag nog hjälpa dig med att lägga upp dina böcker på The Pirate Bay. Jag kan göra det åt dig, men tror att det bästa är om du helt enkelt tar kontakt med de, Peter Sunde finns här,
http://blog.brokep.com/about/

Widham sa...

Jag var en av dem som kommenterade Matildas post. Det var ju tur att du inte hann dit före mig för då hade jag ansett förmätet att skriva något mer.

När ord får ögon att tåras...

-----

Tårarna fryser, Kassandra.
Ett kylskåp är människans bröst.
Men maskinerna älskar varandra.
Och det är ju alltid en tröst.
(...)
Bryt icke strömmen för andra.
Stor sak att ej kärleken dör.
Maskinerna älskar varandra.
Det är mera än människor gör.
DAGERMAN 1950

Joshua_Tree sa...

Instämmer i det där att du skriver vackert och borde bli författare. Skriv ett par böcker om Djingis Khan vetja! ;)

Skämt åsido. Som vanligt finns hjälpen därute, bara man ber om den. Säg bara till så ligger dina böcker på TPB. Säg bara till så kan någon vänlig själ förklara tekniken (som jag inte kan fullt ut själv). Eller gör ett besök på XtremeCreator! Registrera dig. Hela siten är skapad för att hjälpa upphovsmän som vill lära sig dra nytta av den nya tiden. Den är som gjord för dig Anders.

Anonym sa...

Tack så väldigt mycket för detta inlägg.

Efter att själv debatterat, analyserat, läst om och följt dessa frågor i många år är det en sådan här dag värmande att se ditt inlägg och insikt i betydelsen av de här frågorna.

De väver in i allt från frihet och rättvisa, samhällets öppenhet, utbildning, teknikutveckling, förtroende för rättsväsende och jämlikhet människor emellan, både inom landet och mellan länder.

När jag läser Matildas nästa inlägg kommer jag in på ytterligare en aspekt som kanske är mer grå och mindre engagerande, men likväl betydelseful när man värnar jobb; den part som aldrig finns representerad i immaterialrättsfrågor är ju de som betalar för immaterialrätten. Den ser förvillande kostnadsfri ut för politiker som beslutar om den, men tittar man på den faktiska kostnaden för samhällsekonomin (de pengar som av konsumenter läggs på skyddade verk och produkter) är priset högt, och med en verkningsgrad (del av pengar som konsumenten betalar som går till uttalat syfte, dvs, skapare med fler) som jämfört med de flesta statligt drivna system är pinsamt låg (tänk om mellan 80 till 95% av inbetalda skattepengar försvann till skatteförvaltningens reklam och promotion, deklarationsparty, transporter, konsulter, jurister, lobbyister, etc, innan man kom till de budgetposterna pengarna var avsedda att gå till. Vilket inte är helt ovanligt inom de skyddade industrierna.)

Immaterialrättsindustrierna gillar att propagera för hur skydd av deras produkter skapar fler jobb. Det gör det naturligtvis inte; tar man ut mer pengar ur konsumenterna för att betala döda författares förlag så har konsumenterna mindre pengar till annat och någon annan stackare får sparken istället. Det är alltid lätt att bara titta på intäktssidan och ignorera utgiftssidan.

Analyserar man sedan de ekonomiska aspekterna ur globaliseringsperspektiv kan man lätt bli mörkrädd; när alla skydd och rättigheter innebär att varor som kostar någon hundralapp i Kina kostar flera tusen för en svensk arbetare är det inte svårt att inse några saker. Dels att den där svenska arbetaren inte lär ha ett arbete så länge till, dels att spelet är riggat för att han inte skall kunna vara konkurrenskraftig någonsin, samt att det är några som tjänar rätt bra på att dessa skydd finns och stärks (ACTA, etc).

Dessa frågor går utanför höger-vänsterpolitiken, och om lagförslag inte skrevs av parterna själva utan av politiker eller utredare med faktisk insikt i ämnet och med samhällets och medborgarnas intresse först, istället för de gynnade parternas intresse, skulle dessa frågor bli så mycket mindre farliga.

Jag hoppas du kan väcka SAP.

... tyvärr verkar ju dock den nuvarande strategin av immaterialrättslobbyn vara att få 'rätt' representanter tillsatta inom mellanstatliga förhandlingsorgan (typ ACTA, WTO förhandlingar, eller starta helt nya hemliga sådana). Dessa tar fram helt folkligt oförankrade beställningsverk som sedan skrivs på (som sagt, gömmer man prislappen är det lätt att sälja) och sedan hänvisar man till internationella överenskommelser. Politiska partier, demokrati och val är rätt överflödigt i den processen.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders, ja du är bra

En liten undring, randanmärkning. Läste idag att (pp) bara fick EN ynka procent i senaste opin-mätning. Märkligt.

Hörde oxå en sak jag inte hunnit kolla. Att i Tyskland förbereds en lag som skulle göra direktörerna skyldiga att betala tillbaks en årslön om de inte sköter sig.
Hårda bud. Men känns rätt. De som lett oss in i denna lågkonjunktur.

Anders sa...

@ Alla: Tack.
Och kanske jag borde bli författare som Birch säger:)

@Hans, jag förstår ditt val att vända dig till PP. Jag har själv varit snubblande nära.

Men så har jag kommit på hur fruktansvärt viktigt det är att vara kvar bland gräsrötterna i mitt parti. Om du kikar mitt tidigare inlägg, det före detta, så visar det hur "fed up" vi är på inte bara vårt eget parti utan hela riksdagens sömniga Von Oben-attityd till dessa frågor.

Piratpartiet behövs, men det behövs kämpar inom de vanliga partierna också.

@ Leplaid. Du ser där! Vi finns, och faktiskt har vi ju skrivit en fantastisk motion - och den är skriven av sossar från 6 olika arbetarkommuner!
Gräsrötterna år på G!

@ Widham, jag såg din kommentar, men jag har ännu inte sett min, som jag försökt sätta in två gånger med en dags mellanrum!

@Joshua. har varit hos Anna Troberg och sett, men inte hunnit. Nu lägger jag mycket tid på att mejla inåt mitt stora parti för att fråga hur våra kandidater ser ut inför EU-valet, en grej jag nog bör börja blogga om.

@ Anonym: Jag tror delar av SAP redan vaknat. Nu måste vi väcka Sveavägen 68 och riksdagsbänkarna också!

@ Lars-Erick: Det var märkligt låga siffror, PP är ju uppe i 40.000 medlemmar nu!
Den där tyska lagen får vi börja föreslå här hemma tror jag!