söndag, april 05, 2009

SVT kommer igen. Denna gång om IPRED1

SVT ringde tydligen tidigt i morse. Äldsta dottern Naya, 6 år, svarade duktigt.
- Pappa vill ha sovmorgon idag.
Sen kom hon upp och berättade att en konstig gubbe ringt och sagt att han var SVT.
Jag släppte saken. Jag har inte tid. Jag har mitt liv att ta tag i.

Nu ringde de igen. De har fått ett TT-meddelande som påstår att trafiken på nätet inte alls gått ned. Den är i stort som vanligt.

Eftersom de inte känner till någon annan motståndare i regionen Jämtland så ringde de mig för att få ett uttalande i TV.

Dom är på väg hem till mig nu.

Jag har ingen möjlighet att förbereda mig. Jag håller på med min familj, min ved och försöker starta mitt företag som ligger minus. Jag ska försöka hantera detta så gott jag kan.

Kasta in kommentarer här om ni har några.
Vettiga sakliga saker.

Vi hörs.
Anders

8 kommentarer:

Krassman sa...

@Anders
Att Ipred inte skulle vara någon långvarig lösning på problemet med olaglig fildelning har man vetat sedan länge. Detta kommer att fortlöpa tills den dagen man väljer att "lägga ned vapnen" på båda sidor i detta krig. Vissa grpper inom de båda lägren kommer dock aldrig att göra det men det får ändå inte vara de som avgör denna frågas utveckling.

Majoriteten av de som olovligt fildelar idag kan tänka sig att betala. Vissa delar av branschen kan tänka sig att göra uppoffringar genom att sänka priser och öka tillgängligheten. Låt dessa som företräder de båda hitta en lösning, resten behöver vi inte lyssna på. Politiken är den tredje parten som måste leverera lagstiftning som fungerar både när det gäller de som bryter mot upphovsrätten och de som äger upphovsrätten.

Sjöholm sa...

Detta är en ickenyhet, en tillfällig minskning av trafikmängden beror säkert till viss del på minskad nedladdning, men kommer förmodligen att återgå när folk har anpassat sig till de nya reglerna.

Vi komer att få se en blandning av Öppna trådlösa nätverk, och slutna VPN lösningar för vad som förut skedde öppet.

Givetvis kommer den "grova organiserade brottsligheten" och "terroristerna" att kunna använda samma tjänster som alla andra, som en direkt följd av att "staten" startar en kapprustning med medborgarna.

Framtiden får nog utvisa ifall IPRED lagen var värd sitt pris.

Anders sa...

@ Krassman.
Vad synd! De åkte just ifrån mig!
Intervjun är klar.

Tyvärr blir mitt uttalande nog nedklippt till något som kommer att te sig rätt militant.

Men tyvärr anser jag att vi redan är ute på ett starkt sluttande plan. Lagstiftaren har passerat en gräns som man aldrig borde ha passerat.

Jag håller just på att läsa en bok av Chris Anderson som heter "Longtail" och som beskriver den otroligt fantastiska affärsdynamik som redan växt fram med hjälp av internet.
En dynamik som demokratiserar produktionsmedlen, som skapar oändligt många nischer, istället för den tråkiga "Hit-industri" exv musikbolagen står för.

Vi är inne i ett paradigmskifte, det inser branschen - och den vill med alla medel hålla fast i strukturer där de har tjänat pengar, istället för att vara med att bygga de nya strukturerna.

Vi har ett ymnighetshorn framför oss, som demokratiserar arbetsredskapen för spridandet av all sorts information, även kultur.

Och så går lagstiftaren år fel håll. Man vill stoppa detta i förmån för korporativistiska lagar.

Varje politiker, även VD i undehållsbranschen borde läsa LongTail. Det är redan 5 år gammal kunskap som samlats där.

Ur denna kunskap skulle vi kunna vaska fram både goda affärsidéer och lagstifning.

Anders sa...

@ Sjöholm.
Nja, jag tycker nog att SVT lokalt, som kom till mig, tog upp frågan på ett ganska adekvat sätt.

tyvärr hann jag inte förbereda mig så jag pratade bara helt fritt med dem i säg 20 minuter.
(De lät intervjun funka så) kamera på i någon minut, sen låg micken framme och spelade in vårt tämligen fria samtal medan kameramannen gick filmade min dator osv.

Detta snack kommer att klippas ned till max 1 minuts TV.

Det kan bli vad som helst!

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders. Det är inte lätt att kombinera "liv" med internet o bloggar...
Vet inte om detta kommer för sent.
Har i alla fall haft i huvudet ngt som inte blivit en text, men som jag ska försöka få ner lite om här.

Nergång på nätet. Jaha,vad betyder det?
Trafiken går ju upp och ner, med stora variationer både mellan dagar, timmar och veckor. Av olika orsaker.

Nu när viss press (spec rubriksättare!) antyder, eller mer än så, att minskad internettrafik betyder att illegal (illegaliserad!) fildelning minskat drastiskt, då kommer den lille analytikern i mig fram.

Internettrafik är inte lika med fildelning.
Fildelning är inte per definition detsamma som illegal fildelning.

Självfallet har IPRED skrämt en och annan illegal fildelare. Kanske temporärt, vem vet?

Men samtidigt har IPRED (och FRA-debatten!) skrämt många som använder interhet över huvud taget! Man är rädd för integritetskränkningar, för att bli oskyldigt anklagad för att tanka hem musik utan betalning.
Eftersom man är laglig, men inser att IPRED ger rättsosäkerhet.

Jag kan tänka mig att fildelning öht minskat, eftersom det är svårt att veta vad som är lagligt och inte, och man vill inte utsätta sig för utpressning!

Men att en eller två dagars nedgång av trafiken med kanske 30% betyder inte att den totala eller ens illegala fildelningen minskat lika mycket.
Pirate Bay uppges ha noterat en nedgång på 3-4 % av nedladdningen, och jag antar att större delen av den trafik som passerar där är helt legal.
Så - var försiktig med vidlyftiga kommentarer i detta.

Det enda säkra är att IPRED sprider osäkerhet över huvud taget betr möjligheten att använda internet för all slags kommunikation.

Peter Madison sa...

Du skulle illustrerat det tydligt vid huggkubben vid vedboden. Svingat yxan mot himlarna och klyvt ett vedträ på mitten och sagt: "Dela på hälften". De som har skapat får sin del och de som ser till att distribuera verken få sitt. Fair.

Jag tror att Ipred 1 som vi ser den idag kommer självdö. Korkade påhitt brukar göra det. Nånstans måste vi tro på det sunda förnuftet och de människor som du och ni andra som kämpar mot just denna idiotlag kommer få er röst hörda. De folkvalda MÅSTE lyssna, om inte så kommer de väljas bort...

Anders sa...

@ Lars-Erick: Tack för din kommentar och för att du finns, mer hinner jag inte här nu, utan jag har försökt hinna med att svara på även nästa inlägg.

@ Peter: Synd jag inte tog huggkubben!

Anonym sa...

Mycket bra att du lagt upp dina böcker i pdf för gratis nerladdning, som du själv säger så tror du inte att folk orkar läsa dom i pdf, vilket generar att dom köper ett ex. Kan inte mer än instämma, det är så jag tror det kommer att behöva fungera i en snar framtid UTAN Ipred. Bara för att du visar att du är smart nog att hänga med i utvecklingen så ska jag köpa mig ett ex av den andra hustrun. Har dom andra två redan (lagligt) :)