onsdag, oktober 28, 2009
Att jaga en illusion av trygghet
måndag, oktober 26, 2009
Hatet i världen och kärleken
lördag, oktober 24, 2009
Familjen människa och familjen träd
onsdag, oktober 21, 2009
Moratorium mot all dumhet - för frihet och long tail därtill - hur ser det ut?
lördag, oktober 17, 2009
Den relativa upphovsrätten
Läs och begrunda i SvD hur upphovsrätten ändrats i längd, inte fungerar, låser in...
Man kan verkligen undra varför bokbranschen håller emot...
Google ger dem och oss alla en underbar tjänst.
Jag gissar att Bonniers ilska bottnar i att Google satt fingret på en öm punkt. Av de 60 000 titlar Dag Wetterberg talar om tillhör en majoritet författarna och Bonniers har låg eller ingen ersättning alls att hämta där.
När de nu lanserar egna e-boksavtal är villkoren betydligt sämre än Googles. En enkel jämförelse:
Googles avtal är inte exklusivt, författaren behåller rätten att göra vad man vill med sina texter. Bonniers kräver ensamrätt.
Författaren kan när som helst begära att Google plockar bort hans eller hennes böcker. Bonniers avtal låser författare på livstid, och författarens arvingar ytterligare en livstid. Google ger författaren 63 procent av intäkterna. Bonniers ”erbjuder” 24 procent.
När DN skriver så okunnigt om avtalet riskerar de just att ytterligare föda de konspirationsteoretiker som inte vill se något annat än en mäktig medieaktör som använder sin egen plattform som megafon för sina kommersiella intressen. Det hör till saken att jag inte tror att det är detta vi ser, men jag behöver en annan förklaring till den massiva okunnighet och brist på vilja till analys som dagens ledare visar upp.
Annars riskerar DN att förlora en hel del trovärdighet, tyvärr.
I vilket fall är ledarens rubrik talande. ”Digitalt monopol”. Saken är att upphovsrätten (liksom andra immateriella rättigheter), så som den idag hävdas av upphovsrättsorganisationer, i sig är ett legalt monopol. Immateriella rättigheter är de facto ett konkurrenshinder: Det hindrar ju andra än rättighetsinnehavaren från att komma in på den relevanta marknaden. DN:s ledarsida har inte varit främmande för att bredbent försvara denna monopolställning. När en politisk tidskrift för sju-åtta år sedan återpublicerade en ledarkrönika från DN i faksimil för att bemöta den kritik mot tidskriften som DN:s krönika innehöll, så lät tidningen stämma meningsmotståndaren. Och vann. Förstås. DN hör till Sveriges idag ledande medieimperium. Tidningen kan, för att citera tidningen kulturchef, ”driv[a] sin sak med hjälp av dyrköpt juridik, som verkar för deras sak”. Upphovsrätten kvävde en meningsmotståndares röst.
onsdag, oktober 14, 2009
FRA - En illustration över lättjan i riksdagen
Det värsta man kan känna i en kamp är resignation. Men jag tillåter mig att känna exakt det idag.
tisdag, oktober 13, 2009
De liberala utplånar sig själva. Återstår de rödgröna och piraterna
– En sån här viktig lagstiftning måste man gå till botten med. Därför säger vi att man ska riva upp den och tillsätta en ny utredning, säger Peter Jonsson (S), ledamot i försvarsutskottet.
Samtidigt tror Peter Jonsson att människor är beredda att acceptera en signalspanande underrättelseverksamhet om de uppfattar att den till exempel leder till bättre skydd för svenska soldater i internationella uppdrag.
– Vi har sagt hela tiden att en underrättelseverksamhet måste finnas. Men det måste ske under såna förhållanden att det ger trovärdighet hos det svenska folket, säger Peter Jonsson.
söndag, oktober 11, 2009
Att känna friheten blåsa genom håret
Den här dagen hade hon cyklat de dryga två milen till Svinesund. Jag undrade om det var för att handla. Jag visste att människor från de gamla öststaterna inte hade mycket pengar. Hon skakade på huvudet, skrattade till och började berätta. Hon hade gett sig av tidigt på morgonen, sedan cyklat fram och tillbaka över bron hela dagen. Visst är utsikten magnifik, tänkte jag, men att cykla fram och tillbaka en hel dag, är det inte lite överdrivet?
- Du förstår inte? frågade hon som om hennes cyklande var självklart.
- Nej, svarade jag förvirrad.
- Jag har cyklat en hel dag fram och tillbaka mellan två länder. Fram och tillbaka.
Föga imponerad nickade jag och log snällt, tänkte: Du skulle har varit vid treriksröset. Där kan du stå i ett land, pissa i ett annat och spotta i ett tredje.
- Inga militärer. Ingen gränspolis som hindrar och förnedrar mig. Inga maktdemonstrationer från killar som nyss kunde ha varit mina klasskompisar. Inga vapen!
Jag svalde, försökte hinna ikapp, ta in, sa:
- För att känna friheten blåsa genom håret. Släppa händerna från styret och vinka till den. Förra året störtades kommunismen i mitt land. Jag har aldrig i mitt liv kunnat göra det här. Jag har aldrig upplevt frihet. Alla har talat om den, jag också, men jag har aldrig fått känna på den. Jag är 20 år. Förstår du?
Jag satt svarslös, knockad av denna intensivt lyckliga varelse som fått uppleva och mer än jag exakt visste vad hon menade med frihet.
Vi var framme vid skolan och jag släppte av henne. Hon satte sig på cykeln och var iväg innan jag hann säga allt jag ville säga Jag vinkade så som vi vinkar lite tafatt i sådana lägen med min ena hand. Hon tillbaka, lyftandes båda händerna högt i luften och skrattandes som hon var en naturlig del av hela världen.
Jag körde vidare, omtumlad, tänkte på dem som var livrädda för henne. De som mördade och fängslade, de som i arbetarstatens namn förvandlade sina medborgare till slavar.
fredag, oktober 09, 2009
USA:s intressen och FRA
torsdag, oktober 08, 2009
Vad döljer regeringen om FRA?
- Man har registrerat uppgifter om ett hundratal svenskar i strid mot Personuppgiftslagen
- Avsiktligt vilselett allmänheten på sin egen webbplats
- Genomfört omfattande trafikdatalagring i strid med regelverket
- Avsiktligt brutit mot Europakonventionen och svensk grundlag genom att signalspana i etern utan positivt lagstöd
Enligt Artikel III "Scope of the work" i avtalet sägs att parterna har följande gemensamma önskan: "1. The scope of work for this TRDP Agreement shall encompass research and development collaboration on basic, exploratory and advanced technologies the maturation of which may lead to the development of technologically superior systems in the mid-19990s an beyond"