måndag, mars 03, 2008

Att smita från lagen

Är det någon som förstår varför vår nuvarande regering har så bråttom i allt?
Nu försöker man även strunta i våra grundlagar, i en rätt viktig demokratisk fråga. Varför gör regeringen detta – och varför är det just en gammal moderat som uppmärksammar det hela.

Jag försöker reda ut det på Politikerboosten.

10 kommentarer:

Peter Madison sa...

Hmm...om nu regeringen bryter mot lagen...tillochmed grundlagen, går det att polisanmäla regeringen för detta brott? Vore intressant att prova juridiskt!

Bloggaren sa...

peter: JA, det borde faktiskt kollas!

Annars brukar ju politikerna gräla på varandra i KU...
Ibland fattar jag inte varför, för det blir ju bara lite gräl och på sin höjd en "moralisk reprimand".

Man hänger ju inte direkt folk efter ett KU-förhör, vilket jag tycker man borde ha rätt till.

KU borde få döma till döden genom hängning, så att våra politiker visste att de hade att lyda lagar osv.

Vore kanske något att sträva efter, ett sorts selektivt dödsstraff....

Jag är emot dödsstraff i övrigt, men hör kunde det kanske vara på sin plats.

Nå, i detta fall är det konstigt att opositionen inte börjat ropa att de ska ta upp det i KU.

Peter Madison sa...

Mmm...med tanke på alla märkligheter denna regering gör tycker jag oppositionen är lite lam faktiskt. Vad är det för mening att vara i opposition om man inte opponerar mot något man tycker är fel?

Eller är det strategi att låta dumjönsarna sabba så mycket som möjligt för att sen i valrörelsen peka på allt det korkade regeringen ställt till med och sen rösta hem valet enkelt? En dyrköpt valseger blir det hursomhelst...

Anonym sa...

Peter Madison!
Du har rätt! Det är en dyrbar, tänkbar seger, kanske en s.k. pyrrusseger. För i och med att så mycket skall omändras kommer det att skapa orimliga kostnader, uppenbar risk för stark kritik från väljarkåren, kritik från alliansen som tar mycket kraft så jag har en teori:
I och med att tystnad råder från nuvarande opposition kanske det finns visst medhåll till de förändringar alliansen håller på med. Betänk att sossarna givit en tydlig högerkantring genom de sista valen, se bara på Göran Perssons politik som i det närmaste kunde vara en folkpartistisk/center politik i förhållande till -70 talspolitiken.
Jag efterlyser en ny politiskt vänsterfront som tar de gamla socialistiska och allmänmänskliga politiken tillbaka till sitt rätta vatten. Jag måste faktiskt tillstå att jag kan inte riktigt vara sosse med den politik eller snarare ickepolitik de har idag.
Hoppas vi kan föra en "samtals-möjlighet" här på bloggen för det behövs en uppstart hos oss som har en vänsterinriktning.
Hälsar UiU.

Peter Madison sa...

UiU: Att en ny politiskt inriktning måste komma till stånd är jag helt med på. Det svåra kommer bli att spänna linan så den inriktning som måste komma inte blir något slags "vänsterflum" för då ramlar vi ner och slaget blir förlorat. Kapitalet är det som styr skutan framåt men på det sätt som kapitalet får råda med nuvarande regering är dödsdömt, på sikt, vilket inte de räknenissar som sitter där nu förstår för de tänker lika långsiktigt som trollsländor...

Jag är inte heller sosse men delar de värderingar som de trots allt har och kan de bara mobilisera med litet nytt tänk och få MP att haka på det tänket och att Lars Ohly en gång för alla skärper sig så kan det gå bra. Helst borde han avgå och låta någon med lite fräschare idéer ta över vänsterpartiet för de behövs men inte med en gammal bakåsträvande "kommunist" som Ohly.

Kommunismen är död, har aldrig funkat och kommer aldrig funka. Däremot behövs Vänsterpartiet som någon slags motvikt till sossarna.

Anonym sa...

Peter M.
Jag håller med men jag måste ha förbehållet att MP inte skall vara med i en sådan "ny" rörelse. Låt MP få arbeta i frid och låt hellre ett nytt "tänk" få råda i det nya.
Jag, personligen , har väldigt svårt med den retorik MP förhåller sig till och det är en retorik man skall undvika om det skall vara något nytt, men ändå bygga på en sund, tillräckligt inarbetad politik. För hur det än är så måste det till något nytt med en bred bas och då platsar inte MP.
Med något nytt kan man ha olika tankar om, men mycket måste tillbaka på en bas av den av sossarna bortplockade solidariteten. Ett samhälle som skor sig på de som inte platsar måste i alla lägen skrotas...hälsar UiU.

Peter Madison sa...

UiU: "Ett samhälle som skor sig på de som inte platsar måste i alla lägen skrotas".

Kan inte annat än att hålla med dig i det.

Uppåt framåt!

Bloggaren sa...

Vad trevligt! Vilken fin liten debatt det blev här, trots att jag grundade väldigt dåligt genom att prata om hängning och dödsstraff!

Vad gäller sossarnas relativa tystnad i opposition handlar den i stora delar om att partitoppen nu väntar in gräsrötterna i sin rörelse.
Sossarna har ju satt igång det de kallar rådslag. Just nu sitter man alltså ute i landets alla tusentals arbetarekommuner och s-föreningar och har så att säga djupa studiecirklar. Man går igenom ett digert material som man delat upp i 4 huvudgrupper:
VÄLFÄRD
VÅRT KLIMAT
VÅR VÄRLD
JOBB.

Allt detta material genomsyras av den solidariska tanken. Faktiskt.
Men samtidigt är man ju pragmatisk. Man vill tala sanning.

Så, partitoppen, när de syns i TV säger dels att man håller på med rådslagen, dels kommer borgarna att förändra det politiska landskapet så mycket att man faktiskt inte på rak arm kan säga vilka solidariska reformer som blir möjliga vid ett maktskifte.

På några få punkter har Mona Sahlin känt att rådslagsarbetet bland gräsrötterna är så pass klart att hon vågat gå ut offentligt och säga vad partiet vill.

I övrigt är sossarna just nu passiva utåt eftersom de funderar så hårt på hur de ska realisera sin politik vid ett maktskifte.

Det här är på alla sätt olyckligt, men detta stora parti, med alla dess medlemmar, kan gärna inte agera snabbare.

Själv sitter jag på min kammmare och undrar om jag ska lägga ned politikerboosten eftersom den inte i egentlig mening är kreativ, dvs för framåt mot något nytt.

Kanske borde jag lägga dessa få minuter jag får loss från mitt uppdrag som hemmavarande pappa, att istället skapa något kreativt för vänsterrörelsen.

Mvh
Anders

Anonym sa...

Anders!
Lägg ner boosten!!
Var kritisk, hädisk, uppretad, lycklig, ledsen, vägledande, sökande, i dina texter på din blogg istället!
Ta hand om barnen...det är kreativt det.
Du kommer säkert att få många "inputs" av kommentarerna på bloggen som du kan jobba med.
Som vi säger i Angermannalaget...
"Kämpa Dö! Mjälloms Brö!!"
Alla som läser, lämna kommentarer, var inte rädda för orden, det kan oftast vara ur den tystes mun som sanningen kommer fram. Men den tyste måste någon gång ta bladet från munnen!! Hälsar UiU.

Bloggaren sa...

Ja, jag ska nog skita i boosten, men det skrämmande är att den har fått många besökare.
Räknaren sattes inte dit från början och ändå är det i skrivande stund 257 unika som varit in under den korta period som det räknats där...

Men, men. Det känns inte som min form att skriva i. Fast det kan ju också ge sig.

Så länge får den ligga där den ligger och får jag lust kastar jag in något inlägg, annars inte.