tisdag, januari 27, 2009

Lysande texter och tankar från en moderat


All heder till riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M) för denna artikel i aftonbladet.
Debattartikeln ligger rätt nära i linje med den motion han också skrivit Motion 2008/09:N439 Översyn och upphovsrättens utformning

Karl Sigfrid har även gjort en Powerpointpresentation som han lagt ut på sin blogg här, vilken är helt i linje med artikeln i Aftonbladet.

Det här är riktigt bra. Det finns en tydligt kämpe för ett fritt internet i det borgerliga blocket. Bland riksdagsledamöterna.

Jag önskar hett att oppositionen inom en snar framtid kan plocka fram en motsvarande kandidat. Eller att en sådan väcks eller växer fram.

Jag har varit lite sur på Karl Sigfrid eftersom han lagt rätt mycket tid, precis som alla andra allianspolitiker, men även sossar, på att förklara att de inte hinner svara på frågor om FRA när vi i Rikdsagssvar.se ställer dem. (Se Sigfrids lite trista korrespondens med Olof, en av oss här)

Det konstiga är att man i andra sammanhang visst svarar på enkäter, (dock vet jag inte hur just Karl Sigfrid ställde sig i följande exempel):
Helsingbors dagblad skickade ut en enkät till Sveriges alla riksdagsledamöter. "Meningen var att ge en bild av det kulturella bagaget hos Sveriges folkvalda". Bl.a. framgick att Exorcisten ansågs som bästa film av jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).
I detta lite mer triviala sammanhang svarade 218 av 349 ledamöter, vilket ger 62 % svar.

En annan enkät som politiker tyckte var viktig eller angelägen eller kul att svara på rörde deras egen säkerhet; då svarade 76 %. Tidningen HD visar resultatet.

Efter att vi i riksdsagssvar.se skickat över 1000 mejl sedan den 8 oktober har vi fått in jag tror det är 80 svar av 349 ledamöter, allstå 22%.

Att svara på frågor om film ger svarsfrekens 62%, förmodligen på första försöket medan frågor om FRA efter i mitt fall 8 mejl till varje en ger inte mer än 22% i svarsfrekvens.
Jag gillar inte att spekulera, men här öppnar sig ett gigantiskt fält som gjort för de vildaste fantasier om varför...

* * *
Frågan och dimmorna tätnar alltså kring varför inte ens en så reko kille som Karl Sigfrid vill svara på våra frågor om FRA.

Ändå. Jag tror Karl har ärligt uppsåt. Jag tror att han har en skitstövel till partiledare.
Det är min spekulation.

Jag tror att Karl så vettigt han nu kan i sin förbluffande taskiga arbetsmiljö där ett grupptryck av oanade dimensioner tycks råda försöker driva sina hjärtefrågor.
Annars är man inte så outtröttlig som han faktiskt är.
Annars sitter man inte på sin lilla kammare och formulerar så pass välskrivna debattartiklar eller gör så snygga och pedagogiska powerpointpresentationer. Plus skriver skarpa motioner.

Visar det sig sedan att han i den stora skarpa kammaren röstar emot vad han skrivit i Aftonbladet, uttrycker i sin powerpointpresentation och i sin riktigt tydliga och bra motion så är det tragiskt. Mycket tragiskt.

Men jag frågar, vem ska det då spottas på?
Vem ska vi beklä med tjära och fjäder?

* * *
Till Karl Sigfrid.
Jag har sett att du varit in och vänt på min blogg sedan jag länkat till dig, men även skrivit kommentar i postningen om din utmärkta Powerpointpresentation.

Jag tar inte illa upp att du inte svarat, eller hälsat. Det är OK.
Men visst hade det varit trevligt.

Jag ska nu se vad jag kan göra som medlem i SAP för att föra fram ungefär liknande ståndpunkter. Tanken svindlar lite - om det går som du och jag vill skulle de två största partierna i Sverige plötsligt stå enade runt en fråga.

Men faktiskt har det hänt förr. Kring det numer totalt försummade försvaret rådde en gång total enighet. Så varför inte. Kankse kan vi nå total och klok enighet kring ett fritt och värdigt internet.

Det är inte alls omöjligt - och det är dessutom en vacker tanke!

Som du skriver i din motion: "Det finns ingen tydlig höger-vänsterdimension i frågan, utan både bland dem som står till höger och bland dem som står till vänster finns det en tydlig övervikt för att tillåta all fildelning."

7 kommentarer:

Anonym sa...

Anders,

Ledsen att jag inte svarat på dina kommentarer. När det gäller min tidigare powerpointpresentation som en positiv agenda så innehåller den i princip samma tankar som debattartikeln i Aftonbladet. Debattartikeln får gärna användas som underlag för annat om det skulle vara till nytta.

Jag brukar titta in på din blogg ibland, som brukar vara mycket läsvärd.

Men jag blir nyfiken när du skriver att du kan se att jag varit inne på bloggen och läst. Hur går det till:-)

Ha det bra.

Joshua_Tree sa...

"Tanken svindlar lite - om det går som du och jag vill skulle de två största partierna i Sverige plötsligt stå enade runt en fråga."

I dagsläget verkar de två största partierna snarare överens om motsatsen till vad Sigfrid och du (och många av oss andra vill) så ja, den helomvändningen svindlar. Håller tummar.

Anders sa...

@ Sigfrid. Tack, din utmärkta artikel ligger helt i linje med din powerpointpresentation.
Helt ärligt tar nu mitt sossegäng den som en startpunkt.
din idé om att göra Sverige till ett föredöme är god.
själva frihetstanken är också god.

Grejen är att jag/vi i min grupp nu ska försöka koppla detta till socialdemokratiska grundvärden.

Vi inom (S) har en positiv grundsyn på människan. Därför borde varje socialdemokrat i riksdagen rent ryggmärgsreflexvis avvisa sådant som FRA rakt av.
JA, all repressivitet borde avvisas ryggmärgsvis av sossar.

Att så nu inte har varit fallet gör mig bekymrad.

Troligen gör det dig lika bekymrad. För även ditt partis, moderaternas kärnvärden om integritet och frihet, sätts ju ur spel genom dessa lagar.
Moderaternas och socialdemokraternas idébas och idétradition skiljer sig väsentligt.

Men här, när det kommer till dessa frihetsbegrepp som nu våldtas, då står vi faktiskt i exakt samma ruta och borde försvara de värden vi nu, du och jag, tyvärr måste kämpa för att få behålla.

Jag ser en rad glädjande tecken dock. Fler och fler människor blir nu medvetna om problematiken och vad som står på spel. Opinionen växer sig faktiskt starkare.

Därför fortsätter jag att nästan naivt tro att vi till och med skulle kunna hitta en blocköverskridande överenskommelse om att vi inte bara vill slå vakt, utan även utöka människors frihet.

Anders sa...

@ Sigfrid. 2 tillägg.
1) genom att du skrev debattartikeln i Aftonbladet behöver jag ju ingen annan skriftlig dokumentation av powerpointpresentationen!

2) Jag använder Statcounter, creeper och google analytics, dessa verktyg visar inte allt, men ibland, ser jag rätt exakt vad, vem, hur.

Anders sa...

@ Nja, Joshua.
Det sitter 130 sossar i riksdagen.
60 av dessa kan faktiskt vara emot IPRED, i denna stund exv....
Men då syns det inte utåt, eftersom arbetarrörelsen rent historiskt har måst ena sin front något otroligt mot den övermakt man hade emot sig från början...

Nu har jag börjat trumma ihop goda krafter inom (S).
Det finns redan samlingar, exv "Sossar mot storebror" som är ett nätverk som redan existerar. Facebookgruppen där, som jag inte är med i eftersom jag skyr facebook, är ca 168 pers som på sin kant samlar sina argument mot tja, storebror...

Jag har ännu inte kopplat min nya lilla "samurajgrupp" dit och jag behöver inte göra det heller. Det kommer att fixa sig genom andras försorg.

Man glömmer lätt att SAP består av totalt 100.000 människor.
Inom partiet råder en fantastisk dynamik, fast utåt är man lite rädd för att den till 98% borgerligt ägda pressen ska skriva att "rosornas krig utbrutit igen" när man käftar mot varandra internt.
Man käftar hårt och mycket inom partiet. Just nu är skåne helt oeniga och ställer sig frågande till partiets tilltro till att hålla sig till kostnadstaket, bla.
Mycket nyttig och hård dispyt på den kanten alltså!

Men nu gäller alltså att pressa in denna fråga som ytterst viktig i detta stora parti!
Och det kan gå.
Särskilt om jag kan få dem att fatta att Sigfrid ovan håller på att få med sig all ungdom och all opinion!!!

Joshua_Tree sa...

Jo jag vet att SAP är ett stort parti och jag vet att du, Laakso och många andra gör ett jävla jobb. Det är just den där enikgheten utåt som retar mig. Inte bara hos SAP utan också hos Alliansen. Det känns som att det inte spelar någon roll att SAP har 100 000 medlemmar för om nån hövding säger A så blir det A. Jag vet att det inte fungerar så (eller hoppas) men det är den känslan jag ofta får. Återigen: Det gäller bägge sidor så att säga.

Och det där med sidorna är en annan grej. Vi tycker så här men det kan vi inte säga för DOM tycker också så! Därför blir jag glad varje gång jag ser vänstern lobba för högern och vice versa i bloggosfären.

Jag hoppas verkligen på nya tider.

Anders sa...

@ Joshua. Ser vi saken från rätt sida tror jag vi kan ändra på det.

Jag börjar lite smått få en vision att lysa i min skalle!

Och det är pirater men nu även Karl S som hjälper mig att se nytt!

Men även de sossekompisar som nu kämpar skiten ur sig för att rucka på läget i det egna partiet.

Men vet du, får man SAP att börja röra på sig, då kan förändringar av rent historiska mått ske.

Och nu. om vi kan fixa samsyn över blockgränser. Då jävlar!!