lördag, januari 24, 2009

Remix och fildelning i tanken ger mer impact


Jag bekymrar mig för en enda sak: Hur når vi impact?
Hur får vi sådant genomslag att Humlans plattnacke nr 4 sätter morgonkaffet i vrångstrupen då hon inser att hon inte får sitta i riksdagen mer eftersom vi inte vill ha henne på en så viktig position?

Jag vet inte om det varit en effektiv kamp att som vi i riksdagssvar.se skicka över tusen mejl till riksdagsledamöterna. Ändå har själva envisheten i företaget med tiden visat sig ge frukt.

Först blev det ett TV-inslag och som tur är var Brockman snabb att youtuba, för det är redan bortplockat från SVT, även om reportagen i skriven form ligger kvar.





Farmorgun var sen snabb att haka på och skriva en debattartikel som publicerades i Norrtälje Tidning.

Utan att tro eller hoppas något ringde jag min närmaste tidning, Östersundsposten. De ville ha en debattartikel, de hade sett mig i TV. Jag sa att farmorgun i Norrtälje hade en, men den ville de inte ha. Hon var ju inte en lokal förmåga i min lokaltidnings utgivningsområde.

Med tre barn som ständigt ska utfordras och torkas och säras på vid kiv och hållas vakna för att inte somna vid fel tillfälle så man får etter värre senare är det inte alltid helt lätt att prestera en debattartikel. Min lösning blev att göra en rewright. Jag skrev helt enkelt om farmorguns artikel lite. En sorts fildelning, eller kanske man snarare ska kalla det en jävligt hastig liten remix gjord på några minuter och så dunkade jag iväg texten till min lokala blaska.
De blev jätteglada sa de i telefon.
Sen ringdes vi igen, tidningen och jag, de oroligt:
- Du har väl inte sänt det här till Länstidningen?
- Absolut inte, sa jag sanningsenligt.

Idag tittar jag i bladet och snygg blev den, farmorgun/min text hade "toppats", låg alltså överst och täckte mer än halva sidan i papperstidningen. Tyvärr står bara mitt namn under, eftersom jag är den lokale förmågan.

Tillsammans når ÖP och NT väldigt många läsare. Kanske faktiskt fler än DN om man tänker på intresset jag vet folk läser åtminstone vår lokaltidning med.

Det är bara att envetet gnaga vidare.
Förlust is not an option.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Har inget bra recept, på hur man når impact. Men vi har en start åtminstone, när nu media är intresserade. DN har redan granskat och är kritiska mot polismetodutredningen.

Lars-Erick Forsgren sa...

Snyggt och bra.
Jag grubblar just alltmer på just detta, hur vi ska nå fler.
Det finns ju både plattnackar och andra underliga personer bland våra politiker.


Detta mitt inlägg snuddar oxå vid detta. Hur ruska om etablissemanget.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/01/vi-behver-extremistpartier.html

Anonym sa...

Apropå riksdagssvar:

Såg en liten blänkare att Helsingbors dagblad hade skickat ut en enkät till Sveriges alla riksdagsledamöter. "Meningen var att ge en bild av det kulturella bagaget hos Sveriges folkvalda". Bl.a. framgick att Exorcisten ansågs som bästa film av jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).
218/349 = 62 % svar.

Här är en enkät till, svarsprocent 76.
http://hd.se/inrikes/2005/09/28/politiker-blir-ofta-hotade

cnab sa...

@Bengt Svensson:

Intressanta uppgifter som du hittat. Lusten hos riksdagsledamöterna att besvara enkäter är sannolikt direkt kopplade till om frågeställningarna

1. Bedöms som ofarliga för fortsatt maktinnehav. Besvaras.
2. Bedöms som viktiga för att åstadkomma ett maktskifte. Besvaras.
3. Bedöms som helt ofarliga eftersom de handlar om kultur. Besvaras.
4. Bedöms som viktiga eftersom de handlar om politikernas för rikets säkerhet kollossalt viktiga jobb och om hot kopplat till detta. Besvaras.

Enkäter som tar upp alla andra ämnesområden besvars rutinmässigt aldrig. På sin höjd kan ledamoten så arrogant som möjligt hänvisa till ett centralt skrivet partisvar.

Mer kan vi naturligtvis inte förvänta oss för grundlönen cirka 54.000 kr i månaden som en ledmot har. Plus alla andra förmåner, som fria resor och väl tilltagna bidrag inklusive omkostnader för dubbel bosättning och ytterst spännande "studie"-resor runt om i världen. Var det någon som trodde att adelssystemet är avskaffat i Sverige?

Anders sa...

@ Jens O: Ja, det händer trots allt titt, tätt att riktigt bra artiklar och även debattinlägg hamnar i DN, SvD, bland andra tidningar.

Det är bra. Vi har fortsätta att skapa ett tryck åt det hållet. För de är ännu för spritt förekommande för att tillräckligt många beslutsfattare ska fatta läget.

Anders sa...

@LE: Jo, jag ser att Johan W har hittat din hemvist i två ord: Liberal rebell!
Kul.

Och jag fortsättet att undra om du och jag då står i samma ruta, men att vi har närmat oss den från olika idéfilosofiska håll?!

Jag gillar exv socialliberalen Rawl. Han är långt mycket bättre än en del totalt utflummade anarkister...
Men Kropotkin. Håller en liknande humanistisk ton i sin strävan efter att förstå den anarkistiska friheten. Fri, men inte skada andra eller på bekostnad av andra.

Anders sa...

@ Bengt Svensson
@Cnab.

Attans era två kommentarer tillsammans skulle man kunna göra en debattartikel av, som kanske skulle gå att få in i en tidning som ÖP, som uppföljare.

Detta måste jag hålla i minnet!
Men nu händer mycket kring mitt nya inlägg om:

Från kritik till Konstruktion

Jag hoppas verkligen jag lyckas hinna/komma ihåg att haka tag i den trevliga krok ni lagt ut här!