lördag, januari 10, 2009

Befria ymnighetshornet


De senaste dagarna har jag fått otroligt mycket hjälp av så många. Jag är rörd och glad och själva upplevelsen visar i sig själv att vi har rätt.

Vi ska dela saker. Då blir alla rikare. Att snålt hålla saker för sig själv är inte utvecklande.

Johan tar upp hur bland annat Luthers reformation fick spridning tack vare en ny teknik, Gutenbergs tryckpress. Istället för att en munk satt och kopierade en bok per år kunde man plötsligt sprida 400 hundra upplagor av det Luther skrivit. Johan ställer i sin postning olika antaganden mot varandra, antingen ser inte våra makthavare den idépolitiska potentialen i den teknik vi har idag, eller också är det precis vad de gör - och har blivit skitskraja för de ser något som de inte kan kontrollera.

Ser man på dagens tekniks självklara inneboende möjligheter inser man att vi framför oss på våra skrivbord och i våra knän har en liten tingest som är mycket mer än en tryckpress. Våra tryckpressar, våra datorer, kan kopiera allt från ritningar på rymdraketer till böcker till musik till filmer alldeles gratis. All information som kan digitaliseras kan kopieras oändligt många gånger, helt utan kostnad.

Om vi vill och har kloka makthavare kan alla i hela världen få del av denna störtflod av rikedom.

En dator kopplad till internet är mänsklighetens första helt verkliga ymnighetshorn.

Varken mer eller mindre. Vi sitter med ymnighetshorn framför oss.

Och då vill givetvis Warner, Disney och musikbolaget ruckel och båg inte dela med sig. De springer till lagstiftarna och ylar: "Vi blir utfattiga för våra affärsmodeller stinker! Ge oss lagar så att vi kan utpressa folken!"

Det häpnadsväckande händer. Lagstiftarna gör inte bara detta utan de går längre än så. De hittar på IPRED1.

Vad man i själva verket gör är att säga:

"Ingen i hela världen får använda sin digitala tryckpress som numer går att köpa för 3000 spänn. De enda som får använda sina tryckpressar är Warner och musikbolaget ruckel och båg. ni andra ska konsumera. Framför allt får ni inte delta i några deltagarkulturer eller hitta på något vi inte har kontroll över."

Jag tänker på tredje världen. Genom fildelning skulle de kunna få all information de behöver för att växa sig starkare, bli goda handelspartner med oss och på så vis berika världen ännu mer.

Jag tänker på att 75% av alla världens böcker är låsta av copyright, allt medan endast ca 10% är i trycket som författare och förlag tjänar pengar på. Endast 15% av böckerna i världen befinner sig i Public domain, och är fria.

Med en vettigt reformerad upphovsrätt skulle ytterligare 75% av världens böcker kunna vara Public Domain och kunna tankas hem av alla.

Istället väljer våra politiker IPRED.

Istället för att tänka generöst och öppet, tänker man snålt och stängt och girigt.

De väljer att bygga en värld där vi ska vara konsumenter i händerna på maffialika organisationer som styrs helt av girighet.

De kunde valt att istället öppna ymnighetshornet.

Det är vad jag slåss för. Att ge världens alla medborgare rätten att använda ymnighetshornet fritt.

* * *

Ett av tipsen att ta upp med Eva-Lena Jansson (s) som sitter i näringsutskottet kommer från Daniel Nyström

Det är Lawrence Lessig som gör en intressant presentation. Det kan vara värt att lägga en liten stund att se den.

Tor, Perty Anohito Jörgen L jennymaria Olof B mfl. Nu har jag kastat upp lite mer anteckningar från er på min hemsida
Jag kan inte med ord tacka.
Det är ju ni som får mig att inse hur vacker värld vi tillsammans kan bygga.

3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

skriver lite om detta idag även jag.

Anonym sa...

Det är viktigt det som nu sker, när vi äntligen når ut, när media uppmärksammar. Det var viktigt när både du Anders och Hultin fick höras och synas i SvT.
Det var två mycket viktiga inslag, tror att från och med nu, blir det säkerligen fler. Ligg på Lars-Erick, så även ni hörs.

Anders sa...

LE: såg.
Jens:
Ja, det var ett bra genomslag.
Nu får vi försöka gasa vidare!