söndag, januari 11, 2009

Eva-Lena och jag närmas oss

Lite kul.
Eva-Lena Janson (s) riksdagsledamot och sittande i näringsutskottet har snokat upp mig inför vårt telefonmöte imorgon. Hon länkar till min blogg i detta nu, ser jag genom Knuff.se

I morgon ska vi snacka IPRED1, var det sagt. Men min tanke nu blir nästan att jag ska hålla en lugn profil, mer känna av läget, så kanske vi kan etablera en stadigare kontakt. Därmed förhoppningsvis mer värdefull.

5 kommentarer:

Anonym sa...

För kännedom:
Jag har skrivit in en kommentar i Eva-Lenas blogg och förvarnat henne inför dagens telefonsamtal, när du framför ditt, av Piratpartiet, inspirerade syn på upphovsrätt.

Anders sa...

Minata, så bra! Och jag letar nu efter den kommentar där du skrev att upphovsrättstiden kanhända är för lång?!

Att detta spärrade tillgång till vissas visor, exv. Om jag minns rätt skrev du något sådant, och där är vi ju lite överens.

Även om vi i övrigt just nu står rätt långt ifrån varandra.

Kommer du ihåg var du skrev in den kommentaren?

För jag tror nämligen att om vi kunde närma oss varandra och förstå varandra kanske vi skulle kunna hitta lösningar.

Som du skriver ovan är jag djupt inspirerad av Piratpartiets idéer. Jag delar dem. MEN. Piratpartiet har ännu inte presenterat praktiska lösningar för att skydda upphovsmän.

Jag vill skydda upphovsmän som arbetar med saker som når verkshöjd. Hur ska de annars kunna skapa dessa?

Däremot. Jag vill inte hjälpa en totalt rutten bransch att fortsätta tjäna miljarder genom att ha tillgång till ojusta lagar och regler som särskiljer branschen från alla andra affärsdrivande branscher.

Anonym sa...

På Eva-Lenas blogg har jag kopierat in mitt emejl samt upplyst henne om att det finns andra socialdemokratiska röster.

Om vi tar upp musikbranschen så vad som fildelas är CD-spår. Det normala är att det är skivbranschen som äger inspelningen (50 år). De medverkande har skrivit affärsavtal och i de flesta fall har skivbolaget ett avtal med SAMI, artisternas och studiomusikernas intresseorganisation. Svenska IFPI som vi talar om har ett mångtal skivbolag i sitt medlemsregister, inte bara de fyra stora. I Sverige är det mycket vanligt att artisterna (de stora) har intressen i skivproduktionen. I dag fungerar inte rättstillämpningen på nätet. Polis/åklagare lyfter inte ett finger för att gå vidare rättsligt. Därför är IPRED, civilmål absolut nödvändigt för musikbranschen.

Om vi lyfter frågan till upphovsrätt fungerar det inte ha det gäng du har engagerat. Vad de vill är att i praktiken slopa upphovsrätten.

Björn Felten sa...

Det stämmer bra Anders, att piratpartiet inte har gått ut med några offentliga, praktiska förslag om exakt hur UhR skall reformeras, bara riktlinjer. Detta för att vi inte skall låsa oss inför eventuella förhandlingar om saken.

Men våra riktlinjer är i alla fall, som du säkert vet, helt klara. Upphovsrätten skall stärkas så att exempelvis inte industrin skall kunna skinna upphovsmännen så som nu sker.

Kopieringsrätten däremot måste marknadsanpassas, vilket innebär en rejäl sänkning av skyddstiderna, så att samhällets kostnad för detta monopol står i proportion till vad vi nu får ut av det.

Läs gärna en mer detaljerad beskrivning av hela problemkomplexet här och här.

Anders sa...

@ Björn: så långt är allt väl. Intentionen är helt rätt.
MEN. Eva-Lena Jansson satte mig på pottkanten. Hon lyssnade helt villigt på "mina" idéer. Hon såg själv brister i IPRED, hon frågade och grunnade djupt och oroligt över integritetsfrågorna osv.

Plötsligt kontrade hon med att säga: Skriv en motion till partikongressen...

Förstår du? Hon vill att jag ska fixa ett Alexandershugg! Fixa både upphovsrätt, kopieringsrätt och möjligen även en del civilrättsliga saker...

Kanske man då kan komma runt Ipred. Men som läger är nu har vi Ipred, vi kan bara sänka skadeverkningarna av direktivet, i mina ögon går detta inte med borgarna utan vi behöver ett maktskifte.
Därefter måste vi på något vis lyfta blicken till EU-nivån och riva upp och göra om...