onsdag, januari 28, 2009

Sossar för frihet - på nätet - och överallt

Vi "samurejer" (dvs riksdagssvar.se ) som spontant samlades kring FRA-frågan genom att träffas i kommentarsfällt på olika bloggar byggde helt upp vårt nätverk på just nätet. Jag har inte träffat en enda samuraj IRL.

Nu är vi ett gäng sossar som på exakt samma sätt strukturerar våra tankar. Idag ringde vi lite kors och tvärs på ett sätt jag inte ens kan redogöra för, men det landade i ett avstamp.

Steg 1
Vi siktar på att få till stånd en motion till Socialdemokraternas partikongress.
Det är det minsta. Personligen känner jag att det här kan vara starten till något mycket större. Internet kan ge oss en fri spelyta där vi på ett nytt - och bättre sätt - kan förädla och utveckla demokratin.

Tanken är djupt inspirerande, men tills vidare slänger jag helt sonika ut det första mejlet som den lilla gruppen "sossesamurajer" nu har presterat. Det är som synes inte mycket till plattform men tar man aldrig det där första steget blir det heller aldrig någonting.

Grejen är att vi inte en millimeter skäms för att vi helt vilt "fildelar" tankar med andra. Kolla själv in vilka källor vi tar avstamp ifrån för att komma igång! För att få en start.
(Känner jag sen Johan i gruppen rätt kommer han att göra en total djupdykning ned i de idéfilosofiska debatter som lett fram till dagens upphovsrätt både i USA och Europa. Och han kommer då att klura ut varför vi hamnat så totalt vilse).


Mejlet/ första anteckningen i gruppen:
Jag o Erik Laakso spaltade upp dessa punkter på telefon. (sänder kopia till Johan W, samt Stefan Wikén)

Detta ska Erik ha med sig till Eva-Lena Jansson när han träffar henne lördag:

* Vi lägger Karl Sigfrids motion i botten av vårt tänk. Den är bra och avgränsar den immateriella lagstiftningen att gälla Internet i detta steg.
Personligen (Anders) vill jag gå längre och även omfatta patent på exv läkemedel, som i nuläget tycks låsa kunskaper, på så sätt ördyra mediciner och därigenom ekonomiskt helt omöjliggöra medicinsk behandling i tredje världen. Patent som de ser ut idag slår på ett ovärdigt och odemokratiskt sätt mot fattiga. Det står inte i paritet med SAP:s grundsyn på människan och solidaritetsbegreppet. (Jag samlar länkar kring detta här på min hemsida)

* "Lika lagar på nätet som i övriga samhället" har Rick Falkvinge skrivit. (samma länksamling som ovan)
Som sosse vill jag gå längre än så. Internet kan ses som en ny yta att ta inspiration från för fri och demokratisk utveckling i övriga samhället.

* SAP har en positiv människosyn: Dessa repressiva lagar, FRA, IPRED1, IPRED2, Datalagringsdirektivet, hemlighetsmakeriframtagna ACTA, passar ideologiskt inte in i socialdemokratins vilja att bygga ett öppet och fritt samhälle som är hållbart för alla.

Gänget är i skrivande stund:
Erik Laakso
Johan "Mitt i Steget" Westholm Norrtäljde AK
Anders Widén Ösd

Stefans "Konspirationer" Wikén Ösd, reservriksdagsman som snart hoppar på i riksdan istället för Gunnar Sandberg. Ännu ej helt vidtalad men jag kan inte tänka mig annat än att du/han vill hjälpa till med sin klokskap på ett eller annat sätt i detta.

Aktuellt läge:
Eva-Lena Jansson (S) ansvarig för immateriell rätt näringsutskottet lyssnar alltså in detta på lördag/söndag när hon träffar Erik. Hon vill bygga upp ny ordentlig kunskapsbas.

/Anders W

11 kommentarer:

Anonym sa...

Om ni ska få en ordentlig spridning av motionen, och kan få igenom den behöver den sedan förankras hos folk ute i alla partidistrikt som kan tänkas bli ombud på kongressen.

Ett tips är också att koppla ihop er med nätverket "sossar mot storebror", Eva-Lena finns med där men även en del andra centrala sossar.

http://www.sossarmotstorebror.se/

Anonym sa...

Ps. Såg nu att Erik Laakso redan är med - skicka gärna ut motionen i facebook-nätverket sedan.

Anders sa...

@Ullis. Låter som att du är positivt inställd, så min fråga och uppmaning blir givetvis direkt: Hoppa med oss här o nu!
Jag vill gärna ha dig med.
Jag är fullkomligt nybörjare vad gäller politiskt arbete.
Däremot ställer jag ju gärna upp med mina kunskaper och färdigheter på de områden jag har några.

Och jo, jag har anmält mig till sossar mot storebror, just genom Eva-Lena.

Anonym sa...

Käns så jäkla meningslöst när de som politikerna påstår sig vilja jaga ändå bara gömmer sig bakom proxyservrar och kryptering.

http://huntedbythelaw.blogspot.com/

I slutändan är det ändå bara vi vanliga medborgare som blir övervakade.

FY FAN!

Anonym sa...

Jag är också med i "sossar mot storebror" som jag tycker är ett bra samlingsnamn för flera olika dela ri arbetet. Idag är 168 personer med i facebooknätverket så jag hoppas att ni använder nätverket för mycket av debatten. Erik Laakso är ju en av administratörerna och skicka direktmeddelande till alla som är anknytna =), det går ju att vidarebefordra intressanta debattartiklar, blogginlägg och annat den vägen. Jag tror att det kan bli en riktigt spännande partikongress om det kommer in lite motioner i frågan. Tänk på att nomineras som ombud till kongressen oxå så kan ni/du bli en av representanterna som ska besluta partiets linje i frågan =)Där kommer riktningen antas.

Anonym sa...

Hej!

Låter som ett alldeles utmärkt initiativ som borde tas efter i alla partier!

En sak som slog mig då jag läste ditt inlägg var det du skrev så här: "SAP har en positiv människosyn: Dessa repressiva lagar, FRA, IPRED1, IPRED2, Datalagringsdirektivet, hemlighetsmakeriframtagna ACTA...."

Jag tillhör dom som länge tjatat om att den ackumulerade effekten av alla dessa lagar blir väsentligen större än summan av de enskilda delarna.

Med detta vill jag säga att det finns ju så många fler lagar än de fem du listar här. Jag tror det kan vara väldigt nyttigt att inleda med att göra en sammanställning av ALL den lagstiftning som idag finns på detta område och att till denna även foga en ytterligare sammanställning över förslag som finns till ny lagstiftning såväl i Sverige som utomlands.

Jag gjorde själv en sådan för en tid sedan utan att göra anspråk på att få den fullständig men kom ändå upp i ett fyrtiotal beslutade och föreslagna lagar som alla har inverkan på integritet, rättssäkerhet och frihet.

Lycka till med ert jobb och försök få med Bodström....! :-)

Anders sa...

@ Ullis. Tack för alla underbara tips!
Jag är skitdålig på att hålla sociala kontakter (hustrun säger att jag har asberger, (väldigt kärleksfullt säger hon det så det är ingen fara))

Nå, så Erik blir nog den lämpliga att sy sådant.

Tyvärr ratar jag också Facebook. Jag har inte undersökt saken ordentligt, men det kan hända att man bör ha lite dubier mot Facebook.
De snor rättigheter av en osv.... På ett sätt som går stick i stäv mot min strävan till frihet!

Anders sa...

@ Michael. Du är ju en samuraj nu! :)
så vi kommer höras vid mera.

Jag är djupt intresserad av din lista över repressiva lagar.
Opassande har en lista någonstans på sin blogg. Den har jag använt när jag sammanställde denna bild

CC Copycatbyrån

Anonym sa...

Har läst ikapp ikväll och blir varm och hoppfull av dina senaste inlägg. Jag är med och stöder ert gäng med hela hjärtat!

Nomineringar av ombudskandidater sker ute i arbetarekommunerna fram till slutet av mars och därefter röstar vi medlemmar på ombud fram till ca 15/5.

Vi får se till att både nominera och välja "rätt" kandidater - påverka andra att göra samma sak - och prata med de slutligt valda ombuden om motionen.

Kan jag göra någon annan nytta så hojta till.

Bra jobbat!

Anonym sa...

Jag menar förstås ombudskandidater till partikongressen :)

I "min" arbetarekommun är sista dag för motioner till kongressen satt till 26/3.

Anders sa...

@ Anna-Karin:
Tack! Det är ju alldeles underbart det här!
Jag är ju helt novis på detta hur det går till, så jag behöver all info.
Och hjälp!