tisdag, januari 13, 2009

Det kom ett mejl från EU

Det kom ett mejl. Man vill från EU höra våra synpunkter, antar jag. Alltså skickar man nu oss i bloggosfären mejl.

Jag blir väldigt kluven, för det har redan gått för långt. Politikerna, hela etablissemanget med kommunala tjänstemän, landsting, länsstyrelser, regeringskansli, men också partiapparater och politiker, därefter EU, Bryssel med sina 20.000 tjänstemän och politiker och lobbyister och rådgivare...

Hela denna ovannämnda väldiga svärm av människor vill nu på något sätt ha kontakt med oss medborgare. Säger de.

I våra ögon är det de som har fjärmat sig. De lever, som vi ser det, i sin helt egna värld.

Vad ska man säga när nu denna främmande värld kastar ut sådana här mejl?
Jag vill denna kontakt. Jag vill att vi ska vara den självklaraste av alla remissinstanser. Ändå blir jag skeptisk när jag får mejl. Jag blir nästan upprörd, särskilt när de påstår att de på något sätt, som dom skriver: "vi har valt er hemsida som en potentiell partner i arbetet..."

Jag borde väl bli smickrad, antar jag. Men jag blir misstänksam.

Nu var min ursprungstanke att bara kasta upp mejlet utan kommentarer. Nu har jag ändå skrivit detta.

Vad säger ni? Posta gärna en kommentar!
Hur känner ni inför EU:s försök att få oss intresserade genom att sända oss sådana här mail?

Mailet:

Hej!

Jag har uppdraget att marknadsföra den europeiska medborgarkonsultationen (ECC 2009) i svenska on-line sajten och bloggar. Jag skriver till er för att vi har valt er hemsida som en potentiell partner i arbetet med att marknadsföra projektet till svenska medborgarna intresserad av europafrågar.

I anslutning till valrörelsen inför 2009 års val till Europaparlamentet ger den europeiska medborgarkonsultationen alla Europas medborgare en chans att delta i diskussionen om hur EU kan forma vår ekonomiska och sociala framtid i en globaliserad värld, genom att delta i en on-line debatt på nationella hemsidor.
Alla kan hjälpas åt att utveckla rekommendationer till nationella och europeiska politiker. Deras idéer kommer att matas in i nationella konsultationer som skall hållas i alla 27 medlemsländer i mars nästa år. Totalt samlas 1500 medborgare i alla åldrar. Resultaten från dessa konsultationer kommer att överlämnas till makthavare vid EU-medborgarnas rådslag i maj.

Vi skulle vilja att ni stödjer konsultationen genom att uppmärksamma den på er hemsida/blogg.
För att kunna fullfölja vår målsättning att mobilisera ett brett deltagande bland svenska medborgare till projektets online-debatt, behöver vi hjälp med att göra forumet allmänt känt. Kommentera projektet och ladda upp vår banner för att hjälpa denna satsning på en förstärkt medborgardialog om Europas framtid.

De europeiska medborgarkonsultationerna är ett initiativ från EU-kommissionen och drivs av ett konsortium av mer än 40 europeiska partnerorganisationer, under ledning av Kung Baudouin stiftelsen (KBF), och är delfinansierat av stiftelser inkluderande KBF, Compagnia di San Paolo, the Robert Bosch Foundation, Riksbankens jubileumsfond och nationella sponsorer.

För mer information om projektet besök och för att delta till debatten :
www.europeisk-medborgarkonsultation.eu/se
www.european-citizens-consultations.eu

Bifogat finns press meddelandet, beskrivningen av projekten och bannern om ni vill inkludera den på er hemsidan.
Med Vänligen Hälsning,
Duncan Pinhas


PS. Imorgon hoppas jag hinna skriva om mitt telefonmöte med Eva-Lena Jansson (s), riksdagsman, Näringslivsutskottet, och ansvarig för immateriell rätt. Vi talade länge och väl om IPRED. Mycket, mycket intressant.

9 kommentarer:

Anonym sa...

känns väldigt sterilt. ska det domderas ut budord inför eu-omröstning i juni? äsch.. om han kontaktat dig personligen kanske det skulle känts närmare. nu känns det bara "mallbrev" från toppen

Anonym sa...

Jag har också fått mailet, likaså FFF.

Björn Felten sa...

Bifogat finns press meddelandet...

Så fort jag ser slika särskrivningar (och det fanns ett par till i texten), så tänds en stor röd varningslampa med texten "Seriös?" inför mitt inre.

Anonym sa...

"De europeiska medborgarkonsultationerna är ett initiativ från EU-kommissionen och drivs av ett konsortium av mer än 40 europeiska partnerorganisationer"

Suspekt! Bara ordet "konsortium" gör ju att man blir mer eller mindre misstänksam. Hela texten får mig att tänka billigt reklamblad :S

Anonym sa...

Min spontana känsla är att man inte alls är ute efter ett "samarbete med er hemsida/blogg" utan mer skulle vilja "använda er hemsida/blogg och ert goda namn som megafon". Jag är mycket skeptisk.

Anonym sa...

Här krävs absolut, en berättigad vaksamhet. Här måste det läggas ned tid och tankekraft, när det liknar bloggkontakten från Alliansens partisekreterare.

Anonym sa...

Joshua_Trees ord stämmer så väl med det jag tänkte skriva i min kommentar att jag nöjer mig med att hävisa till den.

Gun Svensson sa...

Ja, det är ett dilemma. Avstå från att vara deras nyttiga idiot eller delta för att studera hur man arbetar?! För vårt gemensamma projekt har jag funnit en ny intressant webbplats Nyhetsverket.se
http://www.nyhetsverket.se/about.html

Karin S sa...

Jag tror att det här är det läge ni bör överväga att ta betalt för reklamplats på sidan.
Det är uppenbart att det är vad de vill ha i alla fall. Gärna gratis.