UPPHOVSRÄTT. Scaber Nestor sprider uppmaningen vidare om att genomföra en bojkott av skivbranschen under tre veckor. Det är ett bra initiativ som jag stödjer fullt ut.
Droppen som fick bägaren att rinna över var branschens restriktioner av låtar på Spotify.
Men frågan är större än så.
Det pågår en nödvändig strukturomvandling inom skivindustrin. Men nöjesindustrin har så här långt valt att ta in lobbyister och ett batteri av advokater för att jaga fildelare istället för att se fildelningens möjligheter, bejaka den och uppfinna nya affärsmodeller.
Vi ska inte ha privata poliser. Reinfeldt är helt fel ute i den här frågan. Alliansregeringens stöd till den stela musikbranschen konserverar ett redan föråldrat och dåligt system som dessutom ger en fullständigt skev fördelning av vinsterna, kreatörerna får minst och distributörerna tjänar mest, samt att produkterna blir avsevärt mycket dyrare för dem som köper än vad de skulle kunna vara med en direktare distribution mellan artist och kund, som går att förverkliga i och med Internet.
Verkligheten visar att det inte finns något samband mellan fildelning och minskad försäljning.
En bojkott kan se ut som följande (Calandrella):
* Inga inköp av CD-skivor.
* Inga inköp av filmer.
* Inga inköp av datorspel.
* Inga biografbesök.
* Inget hyrande av filmer.
Musikbranschen behöver lära sig att initiativ som spotify är bra och efterfrågat. Därför ingår inte Spotify i bojkotten.
Börjar: den 9 februari 2009 kl. 00:05
Avslutas: den 1 mars 2009 kl. 23:55
Delta du också. Jag är själv smått skeptisk mot facebook eftersom de har märkliga avtal vad gäller copyright på material man lägger upp där. Dock använder du facebook, då kan du med fördel gå med i denna facebook-grupp.
Sist jag köpte en CD-skiva var 1991 när U2 släppte Achtung Baby. Så jag har inte svårt att låta bli att köpa "kultur". Ändå finner jag detta vara en viktig markering mot en industri som uppmanar våra lagstiftande församlingar att införa de mest vidriga lagar och regler, samt att de redan åtnjuter stora fördelar och snedvridna inkomstkällor.
Ett exempel är mina datorers hårddiskar, där jag endast förvarar egna bilder och textet, samt OpenOffice-program (Även ett XP-operativ på en av datorerna som jag har licens på). Jag har betalt 1075:- till underhålllsindustrin i "kassetavgift" på dessa lagringsmedia. En avgift som är horribel eftersom jag inte använder mina lagringsmedia på det sätt avgiften antyder.
Anders Widén (Stora delen av denna text är plankad från Thomas Hartman/Scaber Nestor men innehåller även tillägg och strykningar utförda av mig.)
Andra som stödjer bojkotten och skriver klokt om detta; argast.nu, Jens O, Calandrella, mina moderata karameller, Olofs blogg, Sidvind, Farmor Gun, Zac, Anna Troberg, Xor, Jörgen Boström, Hax, Ett otygs funderingar
Andra bloggar om: upphovsrätt, bojkott, ipred, the pirate bay, film, musik, Fredrik Reinfeldt, fildelning, spotify, politik, samhälle, kultur
9 kommentarer:
"Ett exempel är mina datorers hårddiskar, där jag endast förvarar egna bilder och textet, samt OpenOffice-program (Även ett XP-operativ på en av datorerna som jag har licens på).
Hehe, du kan ju ha fria bilder också!
Förresten, är det du som står bakom CC Copycat-byrån?
@ calandrella: Ja, Fria bilder kan jag ju alltid tanka hem!
Och jo, det är jag som står bakom CC Copycat. Det finns ett litet aber med en del bilder. som grund har jag ibland utgått från en bild som tja,,, fanns på nätet. Men sen meckar jag om dem, samt lägger till min helt fria text osv.
Jag skapar något nytt i den fria deltagarkulturen.
Mtp att den senaste CD du köpte var 1991, verkar du ha _väldigt_ svårt för att betala för musik.
@ Klokbok: Nä, jag är bara totalt ointresserad. Eller partiellt. Fram till 1991 köpte jag skivor, så försvann intresset.
Jag lyssnar ibland på radion i bilen, men annars har jag inte tid.
Jag jobbar vid datorn och musik stör mig när jag skriver mina böcker - eller bloggar för den delen.
Jag heller inget fildelningsprogram för att på den vägen tanka hem saker.
Jag vill helt enkelt inte ha musik i min dator. Den är mitt viktigaste arbetsredskap och kommunikationsmedel.
Så nej. Jag har inte Svårt att betala för saker. Däremot har jag svårt att betala till en bransch som jag inte nyttjar.
1075:-
Varför ska jag betala det när jag inte har vare sig film eller musik på mina datorer???
@ Klokbok. Korrigering.
Jag har faktiskt haft spotify i några dagar nu, på inrådan från Olof.
Han ville jag skulle ladda hem det för att testa. Han ansåg att spotify är en så bra produkt och ett så bra sätt att distribuera musik på att jag borde testa.
Och Olof hade rätt!
Jag har faktiskt lyssnat på mer musik de senaste dagarna än jag gjort de senaste tio åren!!!
Så. Musikbranschen är verkligen fel ute.
Sådana som jag skulle måhända hitta tillbaka till musiken om jag fick den så här lätt och trevligt tillgänglig!
Anders, jag snor texten ovan rakt av och lägger den i min blogg också!
Tackar o bockar!
@ Michael:
Så bra! Delning ger mer än (c)...:)
Öhm, vänta ett tag. Vi betalar alltså för piratkopierat material oavsett om vi har något eller ej, och trots det så försöker man rättfärdiga saker som IPRED?
Oroa dig inte, explosionen du hörde var bara mitt huvud som exploderade...
@ Japp! När kassettbandspelarna kom hette det att musikindustrin skulle dö, så då införde man en kassettskatt
och den är kvar än i denna dag, och överflyttat till alla medier som kan lagra musik...
Fast jag är inte helt säker på att vaxljus ingår, men teoretiskt skulle man ju kunna rista in ljudspår även i vaxrullar av olika slag...
Kanske borde Ifpi se över sina bristande rutiner lite, 20 öre per Liljeholmens är väl inte orimligt. Även IKEAS billiga ljus måste naturligtvis avgiftbeläggas så att Ifpi får lite stålars.
Skicka en kommentar