onsdag, februari 04, 2009

Den hämmande upphovsrätten

Min blogg för två år sen. Att jag dök ned i historien beror på att jag fick ett kort mejl från en för mig okänd Caroline.

"Hej Anders.
Jag skriver ett arbete om psykologiska modeller och undrar om jag får citera ditt exemel i "Maslows behovstrappa är död" som du skrev den 10 mars"



Jag svarade Caroline:
" Det går bra! Här kör vi Creative Commons och eller public domain.
/Anders"

Jag kommer på mig själv att jag i varje andetag utbildar min omgivning. Varje en, känd som okänd, som kommer i min väg försöker jag utbilda.

För ca 7 månader sen var jag ovetande om att Creative Commons fanns som koncept. Public domain hade jag ett dimmigt begrepp om, Open Source inte alls.

Jag gav ju ut mina böcker under (c) och hade upphovsrätt 70 år efter min död. Något jag inte reflekterade över.

Det var tingens ordning.

* * *

Idag har jag jobbat vidare med min sossegrupps motion. Den faller nu isär i flera delar.

1) Grundmotion. (Den viktiga).
2) Upphovsrätt
3) Deltagarkultur
4) Små slaskämnen som (hur bemöta IPRED1, ACTA, Datalagringsdirektivet osv osv. Och nu läser jag Farmorgun som skriver om Medinarapporten. Hon skriver att det brinner i knutarna.

Det är alldeles sant.

* * *
Mina dagsanteckningar; helt oblygt vävandes ihop egna tankar med Karl Sigfrids (M) Motion 2008/09:N439 Översyn och upphovsrättens utformning.

Jag leker.
Med mina ord.
Med Karls ord.

Jag vill ta dem vidare. Jag vill hitta ett språk som kan få riksdagen, hela riksdagen, att se det vackra i deltagarkultur.

* * *

Tekniken och utvecklingen gör att saker förändras.
Folks beteenden förändras.
Från början gick människan när hon skulle förflytta sig långa sträckor.
Sen kom hon på att hon kunde använda hästen till sin hjälp.
Hon uppfann hjul och cykel och bil och tåg. Flyg.

Rätt betraktad är varje dator som är kopplad till internet ett ymnighetshorn.
Vi kan äntligen berika alla människor i hela världen med all kultur, all inforamtion, all kunskap.

Vi kan öppna för en deltagarkultur, där folk får remixa, göra om bilder, musik och texter för att lägga upp på internet igen - i skönare eller oskönare form.

Det här vill folk. Man tycker att det är jätteroligt.

I det läge som uppstått borde vi alltså öppna världen och bli generösa. Inte stänga den.

Så här skriver Karl Sigfrid (M) i motion 2008/09:N439

"Fildelning är en del av marknaden
Fildelning är inte en proteströrelse eller en konsumentrörelse för lägre priser på cd– och dvd-skivor. Fildela gör människor för att den tekniska utvecklingen tillåter dem att snabbt, enkelt och kostnadsfritt kopiera låtar och filmer som de vill ha. De har upptäckt den nya tekniken och konstaterat att den ger dem ett mervärde. Alltså utnyttjar de den. För musik- och filmskapare innebär den tekniska utvecklingen förändrade marknadsvillkor. Att sänka priset på cd-skivor skulle inte i någon betydande utsträckning minska fildelningen, och inte heller billiga iTunes-liknande tjänster kan på allvar konkurrera med gratismusiken.

Konsumenter vill ha sin musik och sina filmer omedelbart och gratis. Så ser dagens mediemarknad ut, och de aktörer som vill tjäna pengar på immateriella verk måste anpassa sig till det. Konkurrensen med P2P-nätverken får företagen klara genom att ha bättre och mer användarvänliga gränssnitt. Och vetskapen om att upphovsmännen tjänar på att du använder de kommersiella tjänsterna kommer att attrahera användare.
Utveckla upphovsrätten

Människor som förstår den tekniska utvecklingen inser att tekniken förändrar sedvanor och måste få genomslag i lagstiftningen. Ju mer insatta männsiskor är i den tekniska utvecklingen desto tydligare ser de att utvecklingen inte går att motarbeta. I stället bör vi konstatera att fildelning har blivit en marknadsförutsättning som kreatörer måste kunna hantera. För dem som ser möjligheterna med tekniken är utvecklingen positiv och behovet av att utveckla upphovsrätten tydligt."

* * *
En annan liten kort passus:
"En studie gjord vid Princeton University har visat att världens 35 mest välbetalda artister i snitt tjänar 7,5 gånger mer på sina turnéer än på sin skivförsäljning. Av de 35 artisterna var det bara 4 vars skivförsäljning gav mer än turnéerna."

* * *
Själv är jag författare. Över 90% av min inkomst kommer sig av att jag håller skrivkurser, håller föredrag, håller seminarier. Träffar folk, utbildar, agerar i världen.

En ytterst liten - och närmast försumbar del av min inkomst kommer sig av bokförsäljning.

Om jag tjänade mer på mina böcker, säg miljoner, undrar jag inte om jag skulle börja tycka att det kändes osmakligt.
Varför ska jag tjäna pengar genom att sitta still på min rumpa medan alla andra måste jobba, producera, utöva ett yrke, möta människor?

Jag förstår inte det vackra i den tanken.

Jag förstår inte att mitt skrivande är ett vackrare jobb än det städerskan på den offentliga toaletten utför dagligen för att folk ska kunna gå in och uträtta sina behov där utan att mötas av den vildaste stank.

Jag förstår inte att mitt skrivande står över hjärnkirurgen som dagligen måste gå till sitt jobb för att operera människor i huvudet, allt medan jag kan sitta hemma på min kammare och antingen faktisk skriva, eller också bara peta navelludd eftersom jag tjänar så bra på min förra bok. Den gör liksom jobbet åt mig. Utan att jag behöver röra mig.

Men främst gör den jobbet åt förlaget, som i de flesta fall tar runt 72% av vinsten. Även efter min död fortsätter de att ta 72% av vinsten i 70 år.

Vad är det vackra i det förhållandet?
Ser vi någon samhällsnytta?

Hjälper det in nya författare i branschen, eller är det rent av billigare för förlagen att hantera döda författare än levande, eftersom det ger lägre personalkostnader?

Koncerverar och hämmar rent av upphovsrätten födandet av nya kulturarbetare?

* * *

För två år sen skrev jag små anektoter om mina barn i bloggen. I övrigt skrev jag på mina böcker, för att glädja mig själv och världen.

Nu tvingar världens alla repressiva regeringar oss medborgare som förstått vad som är på gång att istället utbilda vår omgivning att allas vår frihet står på spel.

Ja, själva demokratin står på spel.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Inspirerande reflektioner du gör :-)

Du har en viktig uppgift som författare att hitta ord för vad den nya digitala världen kan göra för människan, om den inte blir inhägnad av snäva intressen, som ser begränsning som ett ideal.

Anders sa...

@Jeffer.
Ja, jag söker förtvivlat ord. Rätt ord!

Men jag är också fortfarande i inlärandefasen, det vill säga, jag lär mig helt nya ämnen, helt nya lagrum.
Det mesta jag tvingas läsa är våldsamt negativt.
Jag blir mörkrädd, ta en titt själv:
Alliansregeringens otäcka prop

Anonym sa...

Jag tror helt enkelt att det är så här för de allra flesta. De skriver för att dom tycker det är roligt att skriva. Andra, som jag t.ex, bloggar helt enkelt för att det är så förb. roligt, givande, bildande, lärorikt etc.

Tiden jag lägger är min tid och den gör jag vad jag vill med och just nu gillar jag detta. Jag skickar även artiklar till Läsarnas fria tidning som till min glädje publicerat uppåt tio av mina alster sedan november.

Jag började inte med detta för att tjäna pengar lika lite som jag tror att Per Gessle började med musiken för att bli mångmiljonär.

Man gör det utifrån ett eget personligt intresse och jag är säker på att den gode Gessle skulle ha sysslat med musiken i vilket fall som helst.

Det finns ingen given rätt att få betalt för det man tycker är roligt. Tänk dig en annan kulturyttring som fotboll eller bandy.

Där tjänar ett litet fåtal pengar på vad dom gör medan miljoner, ja för bandyn något färre, ändå lägger massor av tid på eget spelande, barnens spelande etc.

Jag känner, utan att just nu kunna formulera det särskilt väl, att här finns en sorts feltänk som gör att hela debatten blir fel.

Man har helt enkelt fel utgångspunkt då man börjar med att förutsätta given ersättningsrätt. Denna rätt tillfaller märkligt nog inte heller alla kulturarbetare.

Var finns t.ex målarna, skulptörerna och andra vars verk inte är så lätta att kommersialisera?

Jag får gå och titta på konst gratis på många museer. En konstnär har ingen 70 årig garanti för inkomst. Han säljer sin tavla. Thats it.

Vad hindrar att andra skulle göra samma sak. Gessle säljer sin låt, får betalt av köparen som i sin tur sedan får försöka hitta på en väg att tjäna pengar på den.

Bolagens tjat om de stackars artisterna är som bortskämda barns tjat om lördagsgodis varje dag i veckan och vad de säger är egentligen, "hjälp, vårt företag har varit så korkat att det trott att världen aldrig förändras.

Vi har haft det så bra o lätt och nu har dom kommit på nåt som heter internet och vi är skitskraja för vi har blivit så slöa att nu kommer vi inte på vad vi ska göra!"

Men pengar har dom och det vet var och en att en hederlig politiker det är en som då han är köpt förblir köpt! Så istället för att tänka så tog filmindustrin lite av sina 9,9 miljarder från förra året o satte igång att lobba för status quo.

Här ska inget ändras och allt som är nytt förbjudas.

Var hade vi varit idag om den inställningen gällt på alla områden? Kvar på stenåldern men utan skivbolag (bortsett från en o annan stenkaka.....)

Tänk om barnen på stenåldern hade lytt sina föräldrar i allt, då hade vi också varit kvar där.

Så vad jag skulle vilja säga, fast nu använder jag ju inte ett sådant språkbruk, är helt enkelt "Håll käften gnällspikar! Gå hem o jobba med er om ni vill ha kvar era bolag och se till att komma upp med ideer som lämpar sig för 2010 och framåt, annars kan ni lika gärna följa dinosaurierna ut ur historien!"

Till våra politiker som köpt den sämsta synopsis jag sett för denna tårdrypande skitstory om lidande artister vill jag också säga nåt.

Ni kanske inte ljuger men det är oerhört mycket av det ni påstår som senare visar sig inte vara sant.

"Vi ska inte medverka till att kriminalisera en hel ungdomsgeneration......"

"Skälet för att ge dessa befogenheter till industrin är att det är en mildare väg än att skicka polisen efter fildelande ungdom"

Nu ges ju polisen samma möjligheter som industrin ändå?

"Ja, jo....men det vore inte rättvist annars och det förbättrar den enskildes integritet."

Just det, ju fler husrannsakningar desto större personlig integritet, det är ju självklart!

Nyspråket gör att det fungerar så att om man inte genomför en integritetskränkning till mer än 90% av vad man kunde ha gjort så är det självklart integritetsstärkande i förhållande till den 100%-iga försämring som kunde ha åstadkommits om man inte värnat just integriteten.

Förstår inte du det?

Jörgen L sa...

Och just nu, när jag för två minuter sen just läst ut "Den andra hustrun", så hoppas jag verkligen att du inte alltför länge ska vara tvungen att ägna dig åt demokratiförsvaret, utan på nåt sätt ska kunna få plats med författandet också och få ihop en bok till om Temudjin.

Till de som inte har läst dem så kan jag verkligen rekommendera Anders böcker om den store Khanen!

Anders sa...

@ Jörgen:
Denna din läsarkommentar tror jag bestämt att jag lånar och lägger upp även på min hemsida där man kan tanka hem böckerna: Alltså här!
Fria pdf-filer av mina böcker

Anonym sa...

"Här kör vi Creative Commons och eller public domain"
Fast din text på din blogg är Public Domain va?

Anonym sa...

Trotts den livliga debatten, återspeglas den inte i folks vardag. Det är något som måste till, för att det skall ske, men hur?

Vi har tidigare talat om, att skriva artiklar. Vi har haft trapprotester och demonstrationer.
Nu har vi en bojkott och den diskuteras livligt, men ute på nätet bland bloggare och Twittrare.
Men utan ett synbart spår, ute i det verkliga samhället "IRL".

Inte ett spår syns av det vi gör, och kämpar för. Upprätthållandet av demokratin, nätneutrallitet och samtal över gränserna.

Trots det fortsätter kampen, att gå vidare. Utan någon lön för mödan, men med lika stort ansvarstagande och dedikation.
Någon gång kommer resultatet att synas, är vår förhoppning.
Någon gång kommer vår möda, att belönas.

Väl kämpat i ord och text Anders, det kommer att löna sig, i det långa loppet. Det måste vi tro, vi måste orka. Ingen tackar oss, om vi inte gör det, för de våra och framtiden.

Anonym sa...

Kul att se att det händer saker i s!
Finns det något jag kan hjälpa till med så tveka inte att höra av er. kanske att vi kanprata erfarenheter av att skriva och driva kongressmotioner :)
Jag tar hemskt gärna en kopp kaffe i Stockholm nån dag, om nån av er bor i trakten eller om du skulle komma ner och hälsa på.
Micke vK

Anders sa...

@ Michael. Tack för din långa tänktvärda drapa ovan, som är tänkvärd.

Anders sa...

@ Calandrella. Ja, jag har ju skrivit det till höger längst upp i bloggen.
först hade jag (c) för något år sen.
(Jag visste ju inte om något annat, och hade alltså (c) default i min hjärna....) Ändå skrev jag en fotnot att folk gärna fick "låna fritt" :)

Nå, så bytte jag till CC.

Nu kör jag alltså Public Domain, utan att egentligen ha lyckats tränga in i lagarna tillräckligt för att förstå att jag verkligen får göra det?!
Default är ju liksom (c) i denna världen...

Vilket jag tycker är FEL!

Anders sa...

@ Jens O.
En ensam motion kan inte rubba världen. Samtidigt sätter jag rätt mycket hopp till denna motion vi håller på med. Det är en sorts grundbultsmotion.
Och med benägen hjälp av oss alla här i bloggosfären ska vi se till att det blir liv kring den.

Kanske spräcker den inte igenom helt, men det är ytterligare en kil, ytterligare ett verktyg. Vi bildar opinion. vi utbildar - och nu slår vi in kilar rakt in i de politiska partierna.

Jag hoppas andra partier hänger på. Vänstern är redan rätt mycket på, helt av egen kraft. Mp, inte så tokiga de heller. Piraterna. Ja, de är på. PP är en fullödig medborgarrättsrörelse med ambitioner att även komma in i parlament.

Återstår s, c, fp,
Moderaterna hyser jag just nu inget hopp om....
Utom lysande undantag som exv Karl Sigfrid.
jag hoppas han hittar fler kompisar, för just nu har han bara kompisar i v och mp, vad jag vet.

kd räknas inte i min värld. Dom har enligt min mening fasat ut sig själva i allmän beröringsskräck med verkligheten...

Synd för den politiska mångfalden. jag ser gärna även ett sådant parti, men inte som kd är nu. dom kan man inte ha i möblerade rum.

Anders sa...

@ vfgruppen: Kul att höra dig/er!
Jag har idag suttit och läst v motion
v-motion i PDF

* * *
Jag har rätt mycket samsyn med er och troligen kommer jag/vi att att få nytta av ert tänk.

dock, vår första motion som vi hoppas kunna släppa nästa vecka tar ett helt annat grepp.

Men vi vill skriva fler motioner, bara vi hinner innan inlämgninstiden för motioner till SAP:s kongress går ut.

* * *
Just nu är jag hemmavrande pappa, 62 mil från Mynttorget.
Men snart ska jag förhoppningsvis börja jobba med att hålla föredrag runtom i landet.
Då kan vi ses!

Anonym sa...

Kul att höra! Missa inte själva kongressmotionerna:
http://vfugruppen.wordpress.com/kongressbesluten/
Är det något jag lärt mig av den senaste tidens tumult i v om fildelningsfrågan är det att det var avgörande att ha mycket precist formulerad att-satser.
Micke

Anonym sa...

@Anders:
Det är något nytt och fräsht, inom den svenska politiken och en viktig utveckling, mot en bättre och djupare demokrati. Den måste få vinna, ett större moment.

Anders sa...

@ Jens O.
Som jag förstår det kommer vår motion när den släpps, förhoppningsvis nästa vecka, att ställa till rabalder.
Då gäller det att vi alla trycker på.

Anonym sa...

@Anders:
Räkna med att jag skriver, om den saken.
Förhoppningsvis gör andra det, men hur påverka media, att ta upp den motionen?
De måste göra det, annars hörs det inte utanför, därmed kan den ignoreras.

Anders sa...

@ Jens O.
Den här gången kommer de att skriva.
Jag lovar!

Om inte lovar jag att skära av mig örsnibben!

Ja, idén plankar jag från Van Gogh.
Minns jag rätt skar han av den eftersom han blivit kär i en prostituerad som inte ville ha honom.

Alla har vi våra skäl att skära av örsnibben:)

Anonym sa...

Hej Anders!
Här har du en till rapport från datainspektionen:

http://www.datainspektionen.se/Documents/rapport-ungdom-2009.pdf

Är det inte dags att ta hjälp av ungdomar (det är deras framtid)? De kan med större framgång "bearbeta" föräldrarna om en del av det som är på gång!

Bra jobbat!

Anders sa...

@ Anonym:
Tack för länken!
Det är alltid bra att få sådana tips. just den här länken hade jag, Karl Sigfrid skrev om den igår och jag vävde in Datainspektionens information i den debattartikel jag håller på med.

Inte desto mindre blir jag glad över länken, för jag kunde lika gärna ha missat den!

Jag försöker få nåon, ABF eller så, att betala mig att åka ut på skolor och berätta om det här, ur ett demokratiskt perspektiv.

Tanken är helt enkelt att utbilda, diskutera, men även lära mig från ugndomar, hur de använder nätet osv.
Jag har ännu inte lyckats. Men nästa månad ska jag ut och föreläsa för alla åttondeklassare mi min kommun. Tyvärr om mitt författande....

Anonym sa...

Hej Anders!
Det är en annan rapport från Datainspektionen som jag länkade till!!
"Mediedebatten om lagförslagen som ska stoppa fildelning och göra det möjligt att spana på viss Internettrafik har lett till att ungdomar fått en mer negativ syn på övervakning. Det visar en undersökning som Datainspektionen låtit genomföra."

Anders sa...

@ Anonym:
Ah, OK!
Det hann jag inte se i brådskan! Förlåt.

OK. Grejen är att jag tyvärr måste släppa den tanken nu.

Så nu får vi hoppas att jag minns att komma tillbaka till denna tråd och följa upp ditt tips. för just nu måste jag fokusera på det jag har för händer.

Stöt gärna på igen! Det är ytterligare en intressant infallsvinkel!