lördag, februari 07, 2009

Barnen, FRA-utbildning, TV, debattartiklar och motioner


clic to enlarge

Summerar året så långt:
Handlar med barnen.
Åker hem till Riksdagsman Gunnar och utbildar om FRA.
Tandläkaren med barnen.
Skidåkning med barnen.
Snowracer med barnen.
STV hälsar på och intervjuar mig om FRA.
Superhjältar med barnen.
Frisören med barnen.
Julgransglitterspöktåg med barnen.

I virrvarret, under andra bilder, skymtar Kjell Svantesson (S) i min Arbetarkommun.
Det var till honom jag lämnade in min första motion till partiet, den som Johan Mitt i Steget och jag skrev för ett tag sen. Känns skönt att veta vart jag ska vända mig med den viktiga motion vi har på gång nu.

Somnade tidigt igår. Vaknade med ett ryck halv sex. Klev upp och började skriva på debattartikeln jag tänkt ska komma i gammelmedia så fort vi lämnat in motionen till partiet. Texten vill inte ta sig, men det är bara att skriva på. Till sist blir kommer den. Här är en tänkbar början:

"Vi har anledning att vara bekymrade. De demokratiska processerna håller inte längre måttet och vi har ett stort arbete framför oss för att den svenska, förmodligen även den europeiska, modellen av demokrati inte ska bli ett nederlag.

"FRA-lagen", är inte den första lagen i raden, men kom att fungera som publik indikator att allt inte stod rätt till och blev det startskott som fick en hel bloggosfär att sätta igång en bloggbävning som till sist tvingade regeringen att backa, men som det visade sig bli en rent kosmetisk förändring av lagarna på 15 punkter.

Nu visar det sig att "FRA-lagen" bara var toppen på ett isberg. Ipred-lagen, trafikdatalagringsdirektivet och nu senast polismetodutredningen är bara tre av de lagförslag som påverkade den personliga integriteten under 2008, det skriver Datainspektionen i en unik sammanställning som visar att året innehöll över 20 sådana lagförslag. Sammanställningen går under det smått ironiska namnet "Integritetsåret 2008" och finns på nätet..."

* * *

Barnen uppe. Vill ha frukost. Fortsätter senare.

10 kommentarer:

Jens O sa...

Inte bara lagar, men även påståenden som är felaktiga.
Här är en bra länk, till en video. Det är Charles Leadbeater, om patent, upphovsrätt och innovation. Har även lagt in den, under min flik om nätneutralitet.
Videon är mycket bra och talande, i frågan om patent och upphovsrätt.
Hittade den förövrigt hos Bosson.

Anonym sa...

Språklig korrektion:
"[...] är bara tre av de lagförslag som påverkade den personliga integriteten under 2008, det skriver Datainspektionen i en unik sammanställning [..]"
bör ersättas med
"[...] är bara tre av de lagförslag som påverkade den personliga integriteten under 2008; det skriver Datainspektionen i en unik sammanställning [..]"
eller
"[...] är bara tre av de lagförslag som påverkade den personliga integriteten under 2008. Det skriver Datainspektionen i en unik sammanställning [..]"

David sa...

""FRA-lagen", är inte den första lagen i raden, men kom att fungera som publik indikator att allt inte stod rätt till och blev det startskott som fick en hel bloggosfär att sätta igång en bloggbävning som till sist tvingade regeringen att backa, men som det visade sig bli en rent kosmetisk förändring av lagarna på 15 punkter."

En väldigt lång mening må jag säga. Och ämneshoppet från demokrati till FRA-lagen känns lite plötsligt så som det är utfört. Kopplingen är tydlig för oss insatta, för andra kan det vara svårt att koppla ihop andra och första stycket. FRA-förespråkare kan möjligen tolka det som rent manipulationsförsök.


Jag skulle nog skrivit något i stil med:
"Den första indikatorn som fick oss att misstänka att något var fel var FRA-lagen, även om den inte var den första av de oroväckande faktorer som vi idag känner till."
Ungefär...

David sa...

Det slog mig just att bloggarna skapat ett nytt fenomen. Gräsrotslobbyism.

Anders sa...

@ Jens O:
Bra video, fast jag hann bara se halva.
Ska återkomma till den.
Nu är det full rulle med motionen och kringarbete.

Anders sa...

@Calandrella.
Jag gillar ditt förslag om semikolon.
Jag älskar semikolon!

Anders sa...

@ David.
även Calandrella, jag tackar ödmjukast för språkliga förslag!

Jag får se vad jag hinner fixa!

Det är otroligt mycket fortarbete för att landa den här motionen på ett bra sätt.
På torsdag den 12/2 kommer ni förstå.

Debattartikeln ovan är bara en liten del i det pussel vi nu lägger.

Jag rättar den mån,tis och skriver klart

Anders sa...

@ David.
Så sant som det är sagt!

Michael Gajditza sa...

Hej! Hur, när och var presenterar ni motionen? Vill gärna både läsa och kommentera i bloggen.

Anders sa...

@ tis/ons ska motionen in till partiet.
därefter släpper vi den så fort vi kan.