Folk offrar sig.
Saker har ett pris.
Demokratin har ett pris.
Jag ser just nu en kamrat, som metodiskt hade börjat bygga en politisk karriär, för han hade en politisk vilja. En riktning.
Så kom jag in och störde honom med mina tankar, själv puffad av tankarna om frihet som är i svang i bloggosfären, men handgripligt av ett telefonsamtal från Erik.
Och vad gör karln?
Jo, han hoppar.
Han hoppar utan fallskärm.
Han sätter allt på spel.
Han vill rädda demokratin.
Han inser att det inte är någon mening att hålla på med politik om inte själva fundamentet finns där:
Demokrati.
* * *
Vi har grundtanken klar i vår motion.
Den ska vaskas och vändas några varv till.
På ytan ser den beskedlig och nästan löjligt enkel ut.
Men fattar man vidden av det vi vill, vilket jag vet att alla i bloggosfären fattar, så förstår man att det krävs mod att ta detta steg.
Mig, författaren, kostar det inget.
Mer än lite tid.
Jag har ingen politisk karriär att ta hand om eller skydda.
* * *
Eller: Kranka eftertanke. Överdramatiserar jag?
Nej, tyvärr är det inte så väl.
Det fruktansvärda är att demokratin står på spel.
FRA är ett symtom på det. IPRED ett annat. ACTA ett tredje. Datalgringsdirektivet ett fjärde.
Och så vidare. Och så vidare. Och så vidare.
Läs Mark Klamberg i Aftonbladet idag.
Eller på hans blogg
Även StoppaFralagen.nu
20 kommentarer:
Utmärkt.
Det är ju det jag sagt. Demokrati byggs av en passion för demokrati, inte för pengar eller för karriär.
Veta vad man vill, inte bara söka makt. Ha en ideologisk kompass.
Att diskutera, vara öppen för vad folket vill, öppen debatt, inte att funka som springpojkar för grå emineser bakom kulisserna (ex-vis FRA-byråkrater).
Varför får jag känslan att demokratiaspekten alltid passas in mellan raderna i bloggosfären? Det om något borde få allmänheten att uppmärksamma frågan! Slänger man ut påståenden om att något hotar demokratin torde folk öppna ögonen.
Ska vi kanske börja sätta demokrati som tagg efter alla bloggposts som handlar om IPRED, FRA, ACTA osv?
Om inte annat så är det lite så vi alla gör just nu. Hoppar utan fallskärm! Vi trycker på hårdare och hårdare men vet inte vad som kommer att hända när väggen väl raseras!
Men vi måste fortsätta jobba! Det är den enda utvägen!
Hej!
Här ett tips om ett program som kanske kan ge mer "näring".
http://blogg.aftonbladet.se/21909/perma/1108832
@ Alla: nu kör vi! Är hos min bror, barnens farbror för att äta pannkaka.
Ensam med barnen sent ikväll.
Så fort jag får tid träffas vi!
jobbet med motionen, och allt annat fortskrider.
@ Dexe din liknelse att gå in i riksdagshuset och börja mäta och dona för att bygga om var inte alls dum!
Den bilden, omgjord och med andra ord, lever i denna motionstanke!
Något som jag uppmärksammat är hur arbetsbördan gör det svårt för politikerna att sätta sig in i varje sak som de röstar om, samt hinna med all kommunikation som skickas. Jag skulle gärna se, i någon slags motpol tillden här motionen: http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&dok_id=GW02K252 att man föreslår att varje röst i riksdagen ska kunna representeras av flera personer. Därmed kan de dela upp arbetet mellan sig, så att man slipper se webtv från riksdagen där tre ledamöter sitter och lyssnar på en debatt. Alltså, ett oförändrat antal Mandat, men en möjlighet att delegera mandaten till flera personer.
Jag tycker att det här vore en bra idé då jag anser att det inte läbgre är gångbart att våra ledamöter röstar på ideologier och lämnar nästintill hela faktasökandet på tjänstemän. Information är en för stor del i dagens samhälle för att dagens system med ideologiska representanter ska räcka till. Attbasera sin politiska karriär på endast Ideologi och retorik är inte längre gångbart. (Om det någonsin var det?)
Är det du, Anders Widén, som står bakom CC Copycat-byrån?
@ David. Jag tror du har rätt.
Det är fler än moderaterna Lennart och Gunnar som tänkt färre riksdagsledamöter.
Moderaterna vill ju att staten ska vara så liten som möjligt och att den privata affärssfären växa sig så stor som möjligt.
Det finns även sossar som tyckt att ledamöterna i riksdagen ska bli färre. Jag minns nu bara inte vad de grundat det på.
Erik Laakso, som nu är med i min grupp tror jag faktiskt har uttryckt något sådant vid tillfälle.
Jag ska höra med honom.
Det festliga i det sammanhanget är att den motion han nu är med att arbeta kring uttrycker något helt annat.
I och för sig går vi inte in på antalet ledamöter, så har vi överhuvudtaget inte tänkt.
Jag vill inte alls vara hemlighetsfull David, men vi sitter nu och värker ihop en motion som förhoppningsvis ska hålla hela vägen.
som vi tänker det vill vi även komma till rätta med det du är ute efter.
Vi vill helt enkelt återerövra demokratins legitimitet.
Ambitionsnivån i vårt motionsarbete är rätt enorm. Samtidigt försöker vi väga det mot verkligheten, vad som är praktiskt möjligt att genomföra.
Men vi landar hela tiden i tanken: Det går inte att kompromissa bort kärnan och kärnvärdet är och förblir att demokratin måste fungera.
Den fungerar inte nu.
Det är FRA,IPRED1, IPRED2, Datalagringsdirektivet, Polismetodutredningen, FRA2.0 och så vidare symtom på.
Nästa vecka hoppas jag att vi vågar släppa vår motion. Att den känns färdig.
Därefter tänker vi oss fler motioner... Bara vi orkar och hinner innan motionstiden går ut i de olika arbetarkommunerna, som sen i sin tur skickar motionerna vidare till kongressen.
@ Calandrella!
Tror du frågade under någon annat inlägg igår samma fråga!
Men det gör inget. Ja, det är jag.
Dock. som du säkert ser har jag i vissa fall lånat bilder eller figurer från andra håll som jag sätter in i nya sammanhang.
synar man bilderna kan det finnas en del som har ytterligare en CC eller referens på sig, det gäller bland annat denna Pistol_o_Kamera
Förstora bilden genom att klicka på förstoringsglaset uppe till höger i Picasaalbumet, På bilden ska finnas en flickradress där själv väggmolningen är lånad från.
Till min ledsnad har jag sett att folk lånar bilder från CC Copycat, vilket jag ju vill. Men i de fall då det finns någon annan att ge cred vill jag gärna att så sker.
Annars har jag ju lagt upp bilderna för att folk ska få använda dem fritt, ändra dem fritt och helt enkelt starta en "deltagarkultur".
Anders Widén: "Förstora bilden genom att klicka på förstoringsglaset uppe till höger i Picasaalbumet, På bilden ska finnas en flickradress där själv väggmolningen är lånad från." Det torde inte vara tillräckligt enligt CC-licensen... Men ingen lär å andra sidan heller bry sig. Partiernas loggor lär vara helt upphovsrättsskyddade. Men samma där: hur stor sannolikhet är det att du skulle åtalas för det?
@ Calandrella:
Så här har jag tänkt.
När jag lånar CC bilder av någon, exemplet ovan med pistol-kamerabilden är ett sådant.
Då vill jag ge cred till skaparen, åtminstone så att folk kan tracka sig dit och kika på mer om de så vill.
I vissa falla lånar jag (c) skyddat material, exv partiloggor.
Jag gör det medvetet. Jag lånar även andra symboler. Lara croft är en sådan symbol. Fast hon bara är en figur i ett dataspel har hon fått symbolkraft.
Hon är nog rätt skyddad :)
MEN. Jag gör dessa bilder med det material jag känner passar bäst i det jag vill beskriva.
Jag gör det medvetet och för att visa att exakt så här vill vi männskor remixa olika sorters information på nätet för att kommunicera med varandra.
Mina bilder ifrågasätter hela grejen med upphovsrätt. Hur den är utformad.
Rappare gör det också. Man snor/lånar/använder små snuttar av andras musik och så sätter man ihop något nytt.
När jag skriver dikter händer det att jag använder ord som "blod" och "mark".
Bibeln nämner de två orden också. Sen travesterar Sheakespeare på bidelorden i en passage: "Jag hör hur din broders blod ropar från marken".
Jag har spänt de orden vidare i en fras i den första boken av min bokserie om Djingis Khan som du kan tanka hem gratis här. Djingis Khan böcker som fria PDF
Ja, den idén jag postade här var nog inte så välformulerad. Men, er motion kommer ju att innehålla en hel del föratt få mer transparans i processen. Jag vet inte, jag är lite rädd att många ledamöterkommer backa om man för med tekniska förslag direkt i motionen. www.riksdagen.se är en fantastisk informationskälla, men den är verkligen ett härke att navigera. Jag skulle vilja se www.riksdagen.se omstrukturerad i wikiformat, som skulle vara delvis öppen för alla ledamöter att redigera. Vilken ledamot som helst ska kunna lägga till ämnestaggar till motioner, och alla ledamöter utbildas i länkning ala wikipedia, jag vill se en riksdagshemsida där varje motion kommer med länkar till relevant information och dokumentation samt relaterade motioner, propositioner, med mera. Den skulle även kunna fungera som ett debattforum för riksdagen, där varje debatt är kopplad till relevant dokument, och där alla parter kan länka fram och tillbaka så att det blir svårare att gömma en tveksam motion i bruset för att kritiska ledamöter har möjlighet att rikta uppmärksamheten till den.
@ David.
Det här är en bra idé.
Moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid jobbar ju med ett wikiprojekt. Vet inte hur mycket gehör han fått för det.
Jag lägger upp ditt förslag här som en minnesanteckning:
Anteckningar på Anders hemsida inför motionsarbete
Jag är glad att kunna bidra. Jag är lite rädd att den här motionen innehåller lite för mycket förändringar. Allt det här skulle kanske behöva föras in gradvis. Frågan är om man hinner göra alla nödvändiga förändringar innan det är för sent. Er retorik måste bli väldigt tight i den här motionen.
En fråga man kanske måste ställa sig är hur man formulerar sig så att man är så motståndskraftig som möjligt mot subtila härskartekniker, och inte så subtila härskartekniker som ändock måste acceptera att de bevisligen fungerar i riksdagsmiljön.
Det finns en massa saker som motståndare till en motion (eller idé) kan rikta sin retorik mot. Om den föreslår många förändringar är det lätt att hävda att Sverige inte klarar av en sådan totalomsvängning, det behöver inte vara sant, och förändringarna kan vara hur välbehövliga som helst, men det är likväl tvivel som är enkla att väcka.
Det går att väcka tvivel genom att leta upp något i motionen som taget ur sitt sammanhang ser ut som en stor del av poängen, trots att det inte är så, och prata om hur trivial den är.
Nu lade min skalle av, men jag borde kunna hitta fler härskarknep som jag tror ni behöver gardera er mot. Men det får antagligen inte vara uppenbart att den garderar sig mot härskartekniker, då skulle texten bli snårig och svårläst, vilket i sig gör den sårbar för härskartekniker. Ni gör nog rätt i att fila klart på motionen innan ni visar den för allmänheten. Jag vet att sunkiga betaversioner åminstone har motarbetat säljkraften för en del spel.
@ David.
Oroa sig inte!
Vi har spjälkat av ämnet/ämnena!
Vi ska tighta upp första motionen, den viktigaste motionen att max bli en A4.
Den ska vara klar, tydlig enkel.
Just nu håller vi på att göra denna spjälkning, avgränsning.
Sen kommer troligen fler motioner som mer distinkt adresserar upphovsrätt, integritet, osv.
Men för att lyckas med den första "demokratimotionen" eller vad vi ska kalla den, måste vi samla relevant fakta.
Ditt förslag kommer alltså inte med i denna första, men denna din tanke finns nu med oss och kan spilla över i en följande motion.
Torbjörn Tännsjö beskrev processsen så här en gång och jag tycker den bild han ger är riktigt bra:
"Det perspektiv som många i dag börjar se som fullt realistiskt är att demokratin i vårt land, och i vår del av världen, går samma öde till mötes som den svenska monarkin tidigare gjort. Demokratin töms på allt maktpolitiskt innehåll samtidigt som formerna finns kvar, pietetsfullt bevarade och vårdade."
@Michael:
din kommentar här inspirerade mig att skriva mitt nästa blogginlägg!
Bara så du vet - och först låg det här citatet med, det är bra, men jag fick inte till det i flödet i övrig text.
Jag litar på dig. Men jag är lite som du, kan inte låta bli att försöka erbjuda mina erfarenheter, trots när jag misstänker att det inte behövs.
Så jag vill säga en sak till. Undvik härskartekniker. Använd väl formulerad sanning som ger en konkret, snarare än abstrakt vilket är mest vanligt, pekpil mot vidare perspektiv. Vi kan analysera manipulation och se igenom den. Men de som kommer att försöka skjuta ner motionen är väl bevandrade i att faktiskt använda härskartekniker. Jag tror det vore svårt att besegra dem i sitt eget spel.
Så, ni har säkert redan tänkt i de här banorna, eller har iallafall känsla för dem när ni skriver motionen. Jag tror som sagt det är nödvändigt att ni inte publicerar motionen innan den är färdigslipad, men jag tills den släpps kan jag inte låta bli att slänga ut lite tänkbart giltiga råd på måfå.
@ David:
Tackar ödmjukt för alla råd.
Jag är nybörjare i politik. Jag har hittat kamrater som är mer slipade på det inom SAP.
Så, tillsammans skapar vi en motion som visserligen ska vara allmängiltig, men framför allt tilltala vårt eget parti så att den blir antagen.
Att göra på annat sätt vore ju korkat!
Den är inte det skönaste jag sett i skrift, men som motion betraktad, är den konkret, enkel.
Den landar i några enkla ATT-satser vad som ska göras.
Första gehör och eller motstånd blir i varje Arbetarkommun den ska in i. Sen distriktstämmot, sen SAPs stora partikongress.
Motionen kommer leva ett långt liv, föda tankar, ändra kurs och viljor...
En annan del, som är lite relaterad, för en framtida motion. Gör Edubuntu till standardoperativsystem i grundskolan.
Och, sträva mot att få dataundervisningen i skolan att lära ut allmängiltig terminologi och system-gränsnitt istället för skräddarsydda kurser för MS Word och Powerpoint.
@ David.
för ca en månad sedan installade jag ubuntu på en av mina datorer.
Jag och Erik Laakso pratar om att sprida ubuntu i ABF/Folkets hus osv.
Jag rådgör hela tiden med min hustru, rektor...Utan gehör givetvis, men vattnet urholkar stenen i sinom tid.
Just nu släpper jag ubuntutråden. Men jag kommer att ta upp den i framtiden!
Kankse som det jag kommer att strida för.
Skicka en kommentar