fredag, november 21, 2008

Att tvinga världen efter repressiva lagar när världen gått vidare


Upphovsrätt, vad är det? Behöver vi denna rätt och har den hängt med den veritabla revolution som skett genom utvecklingen av såväl datorer, Internet, protokoll och programvaror som gör att vi idag kan kommunicera på ett så häpnadsfullt sätt att vi inte ens för tio år sen kunde ana att vi skulle stå här idag?

"Same same, but different" skriver ett nyanserat inlägg om våra "Höga tankar om upphosvrätten"  där han (bör rättas till hon men jag gör det inte, se uppdat) tar upp det faktum att gammelmediatidningen UNT på ett fantastiskt ödmjukt sätt tagit upp debatten och kommer fram till en viktig slutsats:

“Istället för att anpassa upphovsrätten till den förändrade världen vill man tvinga världen att anpassa sig till upphovsrätten.”


Ibland kan skeenden belysas klarare med humor och satir än genom allvar. Badlands hyena vet naturligtvis detta, men medarbetaren Alexandra på tankesmedjan Limbo väljer ändå att med knivskarp logik och analytisk förmåga belysa vad Jill Jonsson egentligen menade med att det inte är bra att ta kakor på bagerier utan att betala. Vi kan inte fort nog lagstifta om och bilda Antipiratkakbyrån .

Eftersom jag ser att morsespåret är det i särklass mest lästa och länkade i min blogg på senare tid, är det även här plats för ett tillrättaläggande. Precis som tankesmedjan Limbos medarbetare Alexandra är gravallvarlig när hon skriver om Antipiratkakbyrån, så är den FRA-medarbetare som gav mig information om morsespåret inte ute för att skoja. Det här är blodigt allvar. FRA skojar man inte om. Inte Ipred heller. 

* * *
Uppdat: Sofia klargjorde precis att hon är en HON. Nu förstår jag varför jag på gymnasiet fick sk dubbeletta i svenska, svenska var ju två ämnen på den tiden och jag fick betyg 1 i båda... Jag är helt enkelt stenkass på icke könsneutrala pronomen!
Varför sa fröken aldrig det! Hon skrev bara 1 i betyget.2 kommentarer:

Anonym sa...

Men! Jag är en HON! :)

Anders sa...

Aj fan! Var det därför jag fick etta i svenska iskolan?
Jag är så jävla dålig på icke könsneutrala pronomen!

Måste faktiskt editera detta misstag...

Och du, tack för en bra blogg!