torsdag, november 13, 2008

Ytterligare ett försök att fårstå världen


Jag har börjat ta små hanterliga skärmdumpar på allt märkligt jag ser. För att i lugn och ro kunna lägga upp saker framför mig i tidslinjer. Och ja, artiklarna ovan ligger i rätt tidsordning.
Fast man inte kan tro det. 

För ibland går debatten rakt baklänges och jag skäms att dela yrke med sådana som Ranelid. En rad artister och kollegor till mig har skrivit under en fånig debattartikel i DN. (Artikel 2 ovan) Vem har skrivit den åt dem? Varför skrev de under? Oppasande skriver bra i saken, så jag behöver inte göra det jobbet igen. Jag kan ägna mig åt mina skärmdumpar för att försöka sammanföra sammanhang som inte lägre tycks finnas. 

Jag försöker helt enkelt begripa världen. Varför en samlad bransch och våra folkvalda lyckas vara så korkade så länge och så ofta. Och varför de så ofta går baklänges.
Här en artikel i samma tidning som jag råkade läsa. Den 25 maj i år pulicerade DN denna sak.(Ja, artikeln ligger som 1:a ovan) Som egentligen visar att problemet kunde varit löst för länge sen om branschen bara såg till att erbjuda bra teknik. Kanske även en justare prissättning!?

Idag följde en rad forksare upp det hela med ytterligare en artikel i DN som visar att vi är på väg åt ett helt annat håll än vad musikbransch och politiker tror. 
Vi är på väg mot mer frihet kanske även för artisterna, hör och häpna!
Jag är själv författare, och därmed väl upphovsrättsinnehavare till en rad verk, men jag känner stort hopp inför en ljusare framtid, bara lagstiftarna någon  gång begriper att hjälpa en god öppen utveckling framåt istället för att bromsa den. 
Det gäller även i hög grad film- och musikbranschen. 
Även min bransch.

Och nej, för mig handlar det inte om fildelning och pirater. För mig handlar det om ett nytt, öppnare synsätt. Som kommer att komma alla till del. 
 

3 kommentarer:

Anohito sa...

Idag är det ett gäng författare som gått ut. Du ser båda sidorna Anders, det är bra att du är med i debatten.
Bara för att SYFTET (en bra affärsmodell för musik, film, böcker etc) är "gott" betyder det ju inte att dess förslagna lösning är så vidare bra. Gäller FRA, Gäller IPRED, gäller andra kommande saker. Apropå det så jag kunna få ihop den där listan jag pratade om i helgen hoppas jag.

Anohito sa...

Sen kan jag i alla fall inte förstå hur man skulle kunna välja att inte fysiskt vilja ha en bra bok i bokhyllan ens ändå. Å andra sidan är jag en sådan som har pocketar till badkaret - i bokhyllan ska det såklart vara Hardcovers :)
MEN nog om det tjänster som t.ex. spotify är vägen att gå: utbud, drm-fritt, tillgängligt, mervärde. prisvänligt..

Anders sa...

Josef: Ja, det kanske rent av är viktigt att jag som upphovsman och författare ger mig in i den här debatten.