måndag, november 10, 2008

Styrka är att kunna lyssna på allaDet ser nästan ut som en tanke att koppla ihop gårdagens skärmdump som jag gjorde på moderaternas hemsida och deras husorganstidning SvD som skrev igår att prövning kan komma att göras i efterhand när man vill spana på någon...

Så tryggt det låter, på något vis. (ironi)  När staten har bråttom, då kan man strunta i lagar och domstolar och sådant tjafs...

Kan jag säga samma sak när jag struntar i hastigheten för att jag är på väg till mitt viktiga jobb?
Är vi lika inför lagen, staten och jag? Det som annars brukar sägas vara en förutsättning för att den demokratiska tanken ska ha fortsatt legitimitet i de breda folklagren. Och ja, jag tillhör de breda folklagren.

Men det är så sant. Moderaternas kommande styrka blir onekligen stor när de lyssnar på många. Närmare bestämt ska de genom de anställda på Försvarets Radio Anstalts försorg lyssna på allt vi säger och gör, vilka sidor vi surfar till, vilka vi chattar med. Kort sagt allt. 

Och sossarna är inte bättre. De har riksdagsmän som hittar på repressiva lagar i samma anda. Så jag litar inte på dem heller när det gäller denna sak. Fast jag är sosse. (Bara så ni vet och inte tror att jag är helt ensidigt grinig på moderater, för det är jag inte. En gång i tiden trodde moderater på frihet. Jag tror bestämt det står sådana saker i deras partiprogram fortfarande. Saker jag hyllar och håller högt, fast jag inte är moderat).

Min källor:

Länk till allas vår moder dator moderaterna
länk till SvD
och länk till Nya moderaternas nya gullegris FRA

En liten mysig treenighet. 
men jag måste säga att SvD ännu så länge håller stilen. Enligt god publicistisk sed publicerar de fortfarande saker som inte alltid ligger i maktens intresse. Man kan undra hur länge de får hålla på med det...

I Italien, som väl ändå alla trodde var ett civiliserat land, får man inte ens väcka åtal mot regeringschefen längre. Varför? Han råkade äga rätt mycket tung media i sitt land. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns tekniska lösningar som kommer att omöjliggöra det som eftersträvas med FRA-lagarna.

Vad dessa tekniska lösningar består i behöver man inte vara någon Einstein för att klura ut.

Låt det undermedvetna fundera på detta under några nätter med god nattsömn. Det är så enkelt så det är skrattretande att ingen har tänkt på det.

Lär av vad som hände med Napster, d v s Phyrrusseger.

Internet är människans största innovation sedan boktryckarkonsten, för ca 500 år sedan och då vi fick förmågan att kommunicera via tal, för ca 60 000 år sedan.

Anders sa...

Det är helt riktigt att vi kan skydda oss... Och därför göra FRA-lagarna helt ihåliga och onödiga...

Grejen är att de är onödiga från första början. Man kan inte fånga eller skydda sig från terrorister med dem. Istället visar de att våra politiker är helt okänsliga för sina medborgares integritet...

Vad värre är, är att när George Orwell skrivit sin bok 1984, så skrev Aldous Huxley ett brev till honom där han sa: "Ditt samhäller kommer att komma, men inte genom en totalitär stat eller genom en diktatur. "1984" kommer att komma för att man i en demokrati stegvis inför lagar i den riktningen..."

Det är vad som sker nu. Det är det vi måste stoppa.

Anonym sa...

Det finns ett lyckligt slut! :-)

Det George Orwell och Aldous Huxley missade var att inga totalitära samhällen varat särskilt länge. Den misstro de skapar mellan samhället och individen gör att de förgör sig själva innifrån.

Vi människor vill leva fria och ha ett bra liv, och inte vara slavar.

Bl.a detta förhållande, har skapat vår vilja att migrera, och lagt grunden till att vi idag finns och lever i alla omöjliga och möjliga miljöer på vår planet.

I bästa fall har vi snart kolonier på månen, Mars och andra himmlakroppar i vårt solsystem.

Studera gärna National Geographic's "The Genographic Project", där man kan se hur migrationsströmmarna varit under de senaste 100 000 åren.
https://www3.nationalgeographic.com/genographic/

Anders sa...

Dennis: Jag håller med! Det finns ett lyckligt slut!

Men jag har sett en bättre migrationsanimering någonstans på nätet. Tyvärr har jag inte kvar länken.

Dystopiska samhällen är av övergående natur. Men jag kan inte förlåta mig själv om jag till mina barn överlämnar ett samhälle som sakta och gradvis sjunker allt djupare ned i träsket. För det är en smygande process.