lördag, november 15, 2008

Frihet och allting växer


Jag har alltid drömt om en värld där kulturer möts.
En värld där vi är olika men ser på varandra i glädje och respekt.
En värld som är givmild och generös.
En kreativ värld fylld av nya roliga saker.
Det har varit min dröm sedan tonåren. 
Och jag drömmer fortfarande. Jag drömmer om en öppen värld som tar vara på det fantastiska verktyg vi äntligen fått i våra händer: Internet.
Det är därför företeelser som FRA är sådana stora svarta bakslag. Det är därför jag upplever IPRED som ett rytande och plötsligt uppvaknande monster från en annan tid. Från en annan värld där man inte vet skillnad på rätt och fel.
Som väl är finns det intelligenta och bildade människor som länge kämpat för att upplysa världen. En är juridikprofessor Lawrence Lessig som grundade Creative Commons och därför ofta associeras med rörelsen Fri kultur.
Det är Lessig som gjort definitionen för ordet fri: ”not free as in beer but free as in free speech, free markets, free trade, free enterprise, free will, and free elections. Detta kan fritt översättas till fri som i frihet, inte gratis.
Ja, jag är mer anarkist än sosse, men min tonårsanarkism, som jag burit med mig i mitt hjärta genom hela mitt vuxenliv, börjar ta nya former. På nätet kan man läsa om företeelser som:
Jag säger inte att anarkismen ännu fångat den nya tidens strömningar på ett absolut sättt, men nog framgår det med pinsam tydligen att våra etablerade partier och  mer etablerade ismer, som exempelvis liberalismen (som ju visat sig vara helt korrupt i vår tid, så som den vantolkas av alliansregeringen) är akterseglade. Våra riksdagspartier vet längre inte hur de ska tolka världen. De är helt vilse - och väljer att lyssna på starkaste möjliga särintressen för att skräddarsy lagstiftningen åt dem.
Nu är ingen tid att skämmas om man råkar ha anarkistisk läggning. Kanske kan äntligen denna frihetliga strömning, den anarkistiska, bidra med tankegods och idéer som bryter ny väg för våra tankar och vår frihet.
Lawrence Lessig är inte anarkist. Han är professor i juridik som tänker i fantastiskt fruktsamma banor.
Varje lagstiftare. Varje modern regering. Alla parlamentariker i EU borde läsa boken: The Future of Ideas”
Den finns att ladda ned i mängder av format, helt öppet och fritt:
Och kanske bör vi alla börja tänka i dessa termer istället för att låta vår märkliga majoritet i riksdagen genomföra lagar som FRA och nu kanske även IPRED:
Till sisst. En snutt ny sorts kultur som experimenterar sig fram. Man prövar, förkastar, blandar och leker. Så sprider man sig och umgås över världen med hjälp av Internet. Gränser suddas ut. Det jag drömt om ett helt liv är verklighet för våra ungdomar. Jag tycker det är fantastiskt vackert och kul. Men jag frågar mig; är det detta som är hotet? För inte kan det vara fildelningen som man säger, för både Harvard och KTH har visat i seriös och obunden forskning att fildelning genererar mer pengar till "köpekulturen" eftersom den helt enkelt tjänar som gratis reklam. Fildelarna visar sig också ofta vara stora konsumenter av vanliga biobiljetter och musik.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var Richard Stallman som först sade: "Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of 'free' as in 'free speech', not as in 'free beer'"

Anders sa...

Tor: Tackar för länken till Richard Stallman!

Och för mig som ännu inte känner mig helt hemma i diskussionen om skillnader/likheter och eventuella närmanden och även rivaliteter mellan Open Source och Free Software så tackar jag alldeles speciellt!

Och här hittar alla som vill läsa om Richard Stallman på svenska en inte lika komplett men dock artikel i sv wiki:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman

Anonym sa...

When I read your otherwise fine blog entry, I wanted to say what Tor already said. Instead I will mention a slightly confusing fact.

There is a brand of beer called "Free Beer". It is not free as in "free beer", but as in "free speech", as anybody can copy it and make it better.

http://www.freebeer.org/blog/

Unknown sa...

Rösta på Piratpartiet!

Man måste också förstå bloggsfärens begränsning. Politiskt engagerade bloggare utgör en ytterst obetydlig del av folket, vilket Maktens Herrar nu har börjat få klart för sig. Något nytt måste till. Med enbart höga röster och moralisk indignation kommer vi ingenstans med någonting.

För övrigt stryper bloggsfären i hög grad sig själv med ängsliga moderationsfunktioner påslagna. Så dödas effektivt intresse och debatt. Vi är ganska tandlösa.

På min egen huvudblogg Lûzgannon har jag slagit av kommentarerna, för jag tål inte korkade människor som uttalar sig. Men så är jag ärligt talat inte heller särskilt engagerad i politik. Tycker bara rätt ska vara rätt med ett och annat sanningens ord, som dock just ingen lyssnar till.

Det hela är med andra ord ännu ganska dödfött.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.