onsdag, november 26, 2008

Ljusglimtar i repressivitetssörjan

Måndagen den 6 oktober skrev jag en debattartikel för Arvidfalk. Jag kallade den för "Jaga djävulen ur detaljerna". 
Aritkeln är lång och klumpig och jag är inte nöjd med den, inte desto mindre anser jag den lika viktig idag som då. Ibland lyckas man bara inte skriva bättre.  
Naturligtvis var min rubriksättning en medveten travestering på Mark Klamberg som redan den 25 september skrivit blogginlägget: "Djävulen finns i detaljerna".

Det är så här vi flyttar fram debatten, breddar den och fördjupar vår gemensamma kunskap. 
För mig handlar det inte egentligen om FRA. I botten ligger en allt mer stigande oro för att ingen vågar eller vill ta ett helhetsgrepp. Allra minst våra lagstiftare.
I min debattartikel av den 6 oktober tog jag upp 14 lagar eller lagförslag som på det ena eller andra sättet beskär eller deformerar medborgarnas frihet och integritet, i vissa fall kan komma att förstöra den. Flera av lagarna har redan trätt i kraft. På detta ska vi nu lägga IPRED1 och Datalagringsdirektivet, snart kommer även IPRED2 och Telkompaketet.

Det finns ingen hejd och samlar man ihop dessa lagar och försöker göra en bedömning av hur deras sammanlagda effekt egentligen blir, så är min slutsats att ingen egentligen klarar av det.
Det skrämmer mig. 

Det finns politiker, men de är få, som sett och hörsammat att en fara är på väg. Att vi faktiskt omedelbart måst börja tänka, eller åtminstone betrakta världen på ett nytt sätt. Camilla Lindberg (fp) har skrivit en intressant motion med namnet "Införande av integritetsbalk"

Min hjärna gör små glädjevolter. Jag är någon form av anarkistisk sosse, men just nu verkar det bara finnas en riksdagsledamot att hylla, en folklpartist, som varit kreativ och sett en ny och kanske möjlig lösning.  Hon tänker äntligen på tvärs. Eller så har hon kanske, som alla på 90-talet sade att man skulle ha men ingen hade; helikoptersyn.

Mitt i all deprimerande repressivitet, som vi fullständigt vadar fram i just nu, utgör hennes motion inte bara en ljuspunkt, utan en helt ny riktning.  
Ännu mer roligt är att flera tar upp dessa trådar och att samtalet på så vis förs framåt. 
Johan Westerholm puffar tanken framåt och vill komma bort från dagspolitikens stuprör och skygglappar.  
   

3 kommentarer:

Anonym sa...

svt/opinion kan vi nu läsa att voteringen om "lissabon", mycket väl kan strida mot svensk grundlag.
54 st. ledamöter var frånvarande, ov olika anledningar, vilket påfallande liknar FRA-voteringen.

Med ratficeringen kommer nu IPRED2, åter in från "frysen".

Men hur kan vi ratificera "lissabon", nu när tyska regeringen fått bakläxa av den tyska författningsdomstolen.
Så för deras del, måste en ny utvärdering ske.

Anders sa...

Tack Jens, det blev en ny postning av detta!

Lars-Erick Forsgren sa...

Just så Anders.
Camillas motion är viktig.