fredag, november 07, 2008

Man vill åt den politiska framgången


Jag surfar. Min hjärna fylls med intryck som lagras över varandra. Ibland skapas nya meningar. Ibland meningslösa, men lika ofta händer det att jag får aningar, aningar som kan leda till nya insikter.

Himmelska fridens torg, Peking. Ett oförglömligt ögonblick fotograferas. En ensam modig människa tar av sig jackan för att bli ännu mer oskyddad och ställer sig framför en rad stridsvagnar som "makten" rullat ut. 

Här hemma har vi en statsminister som på fullt allvar känner och tror att han går sida vid sida med folket "vars förtroende han bär". Allt medan det bland bloggarna allt oftare dyker upp en helt annan bild av vår statsminister. Bilden med röd botten och där det under statsministerns stiliserade ansikte står "Nya Stasi" finns överallt. Jag har själv lånat den till min blogg.

Folk vårdar till och med sådana företelser som "Nya Stasi-bilder". Första exemplaret jag tankade hem var ganska trasigt, jpg förstör ju bilder när man manipulerar dem ofta. Plötsligt tipsade något att jag kunde konvertera till PNG och på så sätt rensa bort jpg-artefakter. Jag fick inte till det, men den numer okände hjälparen lade upp en fixad bild åt mig så jag fick en lite snyggare variant. Detta hände någonstans tiotusen klick bort så jag ids inte spåra i webläsarens historik för att hitta platsen där denna vänlighet bestods mig.

Det händer att jag surfar in på tidningar, men allt mer sällan. Tidningarna kommer att få ett styvt jobb att locka mig i framtiden eftersomdet händer så mycket mer spännande saker på näter på andra platser. Men även i tidningar filosoferar man över maktproblematiken, nu senast i Svd där man resoner i en artikel om att moderaterna vill lära av Obamas exempellösa seger eftersom han förstått att engagera sig genom nya medier.

Artikeln beskriver väl hur Obama genom att släppa makt och kontroll faktiskt lyckades med det omöjliga; engagera många fler i politiken.

I Sverige gör regeringen - och våra riksdagsmän, även i opposition - precis tvärt om. Jag märker det i mitt arbete med "samurajerna" när vi ringer och mejlar riksdagen för att få svar på våra 5 frågor. 

Det händer till och med att vi går och äter lunch med våra politiker, ändå vill de inte svara. De hänvisar till att vi gjort en enkät.

Vi säger att vi inte gjort en enkät. Vi säger att vi samlat ihop flera hundra oroliga frågor från medborgarna, men för att spara de folkvaldas dyra tid för vi fram endast 5 enlka frågor.

Ändå vill de inte svara.

SvD skriver:
...Också för den borgerliga alliansen är Barack Obamas presidentvalskampanj på nätet en uttalad förebild inför nästa val. Det är lätt att hitta en förklaring till "efterapningen", enligt Anders Mildner.

– Det är inte dialogen eller kommunikationen man vill åt. Man vill så klart åt den politiska framgången.

Jag suger på den en stund. "Man vill så klart åt den politiska framgången".

Jag ska ärligt berätta att vi samurajer faktiskt går på knäna. Vi har skickat 1067 mejl. Ringt över 50 samtal. 

Politikerna fortsätter att lägga ned tio ibland 20 ibland 30 gånger så lång tid på att inte svara, än att svara.

Varför?
Jag är inte konspirationsteoretiskt lagt, men det står inte rätt till. Det är något som är väldigt galet. 
Våra poliltiker spelar inte med öppna kort. * * *

Med detta inlägg kastar jag ut en liten handske. Jag hoppas bland andra att Lars-erick, som ständigt bloggar om att vi måste reformera vårt politiska system hittar någon tråd här. För jag vill gärna starta någon slags portal kring rubriken i bilden. Just nu är det mitt tema: "Makten och människan", men det får gärna ändras och bli något bättre.

I Sverige rullar inga stridsvagnar. Ändå känner vi oss engagerade medborgare precis som killen på bilden som tagit av sig jackan framför stridsvagnarna. Allt medan våra poliltiker säger en sak men gör en annan. 

Vi måste reformera politiken och vår demokrati. Jag har ebryot till en egen liten portal, den kan tjäna som exempel på hur vi medboragare tillsammans skulle kunna bygga en gemensam portal

4 kommentarer:

Anonym sa...

Anders; jag har närt en idé under mitt febriga höstförkyllningsdygn borta från jobb och stress.

Läs vad du tycker, skrev utförligt om det som kommentar nr. 5 hos farmorgun:

http://farmorgun.blogspot.com/2008/11/i-vntan-p-vad.html

Anders sa...

Olof: Jag har bara lagt upp det du skrev hos "farmorgurun" rakt av... på
http://sites.google.com/site/anderswidenskriver/start

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders. jag skrev ett svar, som kanske skulle ha legat här, till din text om icke-svaret fr Malin.
Och utvecklade det senare lite mera som egen bloggpost på min blogg.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/tid-fr-demokrati-eller-drunknar.html

Ser nu att s+v, de som skulle riva upp FRA_lagen, går emot en författningsdomstol.
Suckar djupt.

Anonym sa...

Anders - har fixat en googlesite för diskussion om medborgarannonsidén - arbetsnamn "medborgartuta":

Medborgartuta