tisdag, november 18, 2008

Fria redan betalda nedladdningsrätter delas ut här!Ok, så här är det. Jag är less. Jag är så förbannat less på lagstiftare som vill ge en redan obeskrivligt rik bransch inte bara mer pengar utan nu också obeskrivlig makt. Till förfång för konsumenter. Till förfång för kreativiteten. Till förfång för rättsmedvetandet. Till förfång för allt som är mänskligt och utvecklande.

Ipred är en så absurd tankekonstruktion att jag baxnar. Man vill ge laglig rätt till en multinationell miljardindustri att agera med liknande metoder som maffian. En industri som redan 1982 lyckades lura först politikerna, sedan alla med att artister och upphovsmän behövde kompenseras genom den då så kallade kassettskatten. 
(Det har visat sig att artister och upphovsmän får väldigt lite av de enorma summor som dras in denna skatteväg)

Den här skatten lever kvar men heter nu privatkopieringsersättning.

På mina nuvarande datorer och hårdiskar och CD, DVD skivor har jag betalt in inte mindre än 1075 kronor i sådan skatt eller avgift. 
Jag använder uteslutande mina lagringsmedia till bilder på mina barn och de böcker jag själv skriver, plus lite bloggande/surfande.

Skulle jag räkna med alla mina gamla datorer, videoband, floppys mm så har jag säkert betalt in några tusen till. Inte heller på den tiden kopierade jag andras material, på videokassetterna låg enbart mina kompisars fallskärmshopp som jag filmade. Men vi kan låta udda vara jämt eftersom jag inte kan göra någon bra skattning av hur många videoband och annan lagringsmedia jag använt upp sedan 1982.

* * * 
Här och nu vill jag starta ytterligare en (stoppa-ipred-)rörelse. Vi skickar och mejlar och bloggar och kopierar och skapar nya sådana bilder som den jag gjort ovan. Eller textsnuttar. Eller vad som helst. Tanken är att vi på detta sätt kan visa både bransch och politiker hur absurt det är att skapa lagförslag som Ipred. Branschen har redan helt orättfärdigt tvingat av mig 1075 kronor. Minst. 

Jag får för mig att vi borde skapa en samlingsplats för alla våra "Tvångsförbetalda andelar", eller vad vi ska kalla dem. 
Bara för att få en start lägger jag upp min här>

Saker på nätet brukar aldrig bli som man tänkt sig. Men skicka gärna din bild eller textsnutt till mig, så lägger jag upp den enligt ovan. När det börjar bli volym får vi flytta alltsammans till någon annan plats.  

Eller bara sprid idén om du tycker den är kul. 
Blogga om den. Gör något kul och absurt så att lagstiftarna sätter frukostflingorna i halsen, hostar till och äntligen får den där AHA-upplevelsen de aldrig haft.
 
Ni fattar tanken, eller hur! Precis som i Fri/Open Source-filosofin så sprid och förbättra. Till slut måste faktiskt även politiker förstå det absurda i att låta musik- och filmbransch agera som maffialika inkasserare när vi alla redan tvingats betala branschen flera gånger om utan att ens få någon produkt levererad!

Kort sagt. Känn er fria att förädla,  förbättra, sprida idén, men backtracka gärna så jag får vara med och kämpa skiten ur både lagstiftare och den snart döda bransch som antingen mutat eller lurat alla politiker allt sedan 1982.
Redan gällande lagstifning är svår att förklara utan mutor eller lurendrejeri.
Det är inte bara vi konsumenter och medborgare som är blåsta. Även artisterna och kreatörerna är blåsta. Inte bara i hänseende till privatkopieringsavgiften utan de är blåsta redan i första steget av en helt skrupelfri industri. Av en cd-skiva för ca 200:- får artisten mig veterligen max 4:-

Nog med text! Nu till verket!

* * * *
Läs gärna Lars-ericks utmärkta postning om att de redan fått betalt, siffrorna nedan är från honom.
"...Taxan för CD och DVD varierar från 1 kr till 5,88 kr per skiva beroende på lagringskapacitet. för större minnen (HD) är, om de är mindre än 58 GB, 35 öre per MB. För en HD/lagringsutrymme på 58–80 GB är taxan 200 kr, för 81 GB–250 GB är det 275 kr, och för större än 250 GB är avgiften 35o kr.

* * * *
Ps. detta är ett nattsudd finner ni faktafel, tipsa och rätta mig gärna! Det blir bättre om saker är rätt. 

11 kommentarer:

opassande.se sa...

Jag har faktiskt ingen aning hur mycket pengar jag lagt på cd- och dvd-skivor som jag använt till allt utom underhållningsmaterial. Mestadels backup av saker som jag gjort på jobbet, osv.

Dessutom har jag en bokhylla med extremt många köpta filmer, för att inte tala om det stora antal dataspel jag tjackat.... :P

Kul idé, Anders, kanske går att göra något med.

Anders sa...

Opassande: Ja, visst är det synd att man inte sparat alla kvitton!!!
Det är så otroligt många floppys, cds, man använt till back-up osv.
Och så sitter helt aparta branscher och hovar in pengar på det!!!

Anders sa...

tillägg, kanske vi kan tillåta oss att göra rimliga skattningar???
1982-1986 = ingen aning.
1986 - 1996 använde jag säkert minst exv 30 floppys per år, osv.

Lars-Erick Forsgren sa...

Länkar till dig på min blogg.

Vågar inte tänka på hur många lagringsmedia jag köpt. Eller till vilka summor. Tänk vilken pensionsförsäkring det kunnat bli.

Du, jag har som du sett alltmer kommit fram till att det är den där indrivarmaffian som vi ska koncentrera vår kamp på - emot.

Och samtidigt tala om för alla artister att de, med några undantag, blivit blåsta på det som de egentligen skulle ha haft. Men inte blåsta av oss utan av sina byråkrater!

cnab sa...

Snyggt jobbat, Anders-San! Nu förstår jag hur STIM hade råd att köpa och totalrenovera gamla Nalen för ett tiotal år sedan när Levi Petrusstiftelsen upphörde! 30 mille lär det ha kostat ...

Johan Westerholm sa...

All heder Anders.

Har legat lågt i IPRED eftersom tid för inläsning inte funnits.

Bra inlägg och konkret!

Johan

Anders sa...

Lars-erick: Ja. Det är förbannat! Som egenföretagare, mitt författande betraktas trots allt som företagande rent skattetekniskt, så har jag tjänat jävligt lite de senaste 18 åren....
Vilket gör att min hustrus, som ändå är 10 år yngre, skattebesked ser rent astronomiska ut jämförd med mina...

En gång i tiden jobbade jag på Ericsson och de hann betala in lite ITP åt mig. Jag får årsbesked därifrån som säger att jag ska få 47:-/år av dem...
Slutade de skicka ut breven kunde de ju faktiskt dubblera den summan tills jag blev pensionär bara i sparade porton...

Vad gäller pension har jag, precis som du vad det verkar, skitit riktigt mycket i det blå skåpet!

Med facit i hand hade jag hellre satt in mina ofrivilligt betalda "stim-lika-tvångs-skatte-pengar" på en egen pension...

Den blå regeringen ska ju vara för valfrihet, sägs det. Men inte ens detta vill de att jag ska få välja...

Och ja, indrivarmaffian har länge nog invaggat alla i att de är änglar och jobbar för något ädelt. Men det gör de inte.

Anders sa...

cnab: trevligt att ha dig här cnab, och där ser man, jag visste inte att STIM hade renoverat Nalen för sina fickpengar!

Anders sa...

Johan: tack!

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders! Min ink-situation verkar rätt lik din, frilansskrivande har inte gett många kr (om man inte är berömd). Delvis därför har det mer o mer kantrat över i helt obetalt opinionsskrivande. Dock har min betydligt yngre hustru inte kommit upp i några inkomster att tala om än heller. Och nu i depressionstider minskar väl springvikandet för henne.
Och ja, de här "tilläggs-pensionerna" man trott på, är ju löjliga småsummor! Jag trodde t ex att mitt besked fr mina många år i kommunal tjänst var ett dåligt skämt.
STIM är väl ännu ett tecken på att makt i skyddad verksamhet alltid korrumperar. "Bra" tänkt från början, men urartar o blir en födkrok för byråkrater med tunnelseende.
Dock, min länkning till dig har gett dig en hel del besök ser jag av min "live traffic feed"... alltid något!

Anders sa...

Lars-erick: jag tackar för trafiken, för ju mer jag tänker på det, ju mer förbannad blir jag över att sådana som du och jag tvingas betala såna överdjävulska pengar till en industri som vi inte vill ha något ifrån!!!
Och vill vi ha något, jag då köper vi just den skiva vi vill ha!