lördag, mars 21, 2009

Vad är medborgarens roll och ansvar?

Från CC CopyCat byrån

Så sakligt jag förmår gör jag ett försök att sätta ord på det makten tycks vara i färd med, givet den information jag har tillgänglig. Tankekedjan blir:


Våra myndigheter, och politiker, arbetar idogt och i en enda riktning med att inte enbart ta fram utan också envist vidmakthålla lösningar som totalt slår sönder den medborgerliga integriteten på Internet.

Deras orubbliga uthållighet gör att jag tvingas dra en slutsats, endast kan tolka skeendet på ett sätt; staten (de representanter för staten som i denna stund har makt) vill skaffa sig total kontroll över Internet, en kontroll som redan genom hur man har bemäktigat sig den är ett belägg för att den kommer att missbrukas.

Om jag har fel, om motsatsen gäller:
Om det inte är som jag skriver, då är makten aningslös, då är makten som kollektiv betraktad debil, närmast att likna vid en idiot som inte äger förmåga att överblicka konsekvenserna av sitt eget agerande.

Jag håller detta senare scenario som föga troligt. Så lågt begåvad kan rimligen inte den samlade mängden människor, politiker och tjänstemän med inflytande rent statistiskt vara.

Slutsatsen blir återigen: Makten vill inte väl. Makten vill ha total kontroll.

* * *

Mark Klamberg följer ett annat tankespår, han läser en bok , men även en intervju med författaren, och anar att FRA måhända ska användas till annat än det som var tänkt, eller snarare, sagt.

* * *

Tankarna rinner ned till en enda fråga:
Vad kan vi medborgare göra?

Mer korrekt:

Vad måste vi medborgare göra?

* * *

Jag frågar igen:
Vad måste vi medborgare göra?

* * *

19 kommentarer:

Anders sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars-Erick Forsgren sa...

Hej Anders, det känns lite fantasilöst, men vad kan jag annat säga än att jag håller med dig också denna gång.
Dock har jag idag mest ägnat mig åt familjen. Åkt i skidbacken med lillgrabben... och vi har kollat på akvariet.

Anders sa...

@ Lars-Erick.
Även jag har haft familjedag. Vi åkte till svägerskan, åkte skoter, grillade i solen, barnen tolkade och åkte madrass nedför backe.

Fantastisk dag.

Lars-Erick Forsgren sa...

Idag, söndag, gör jag ett försök att ta upp detta med den tigande makten.
Skickat det till några tidningar också. Det kommer även i ett internetmagasin på måndag.

Anonym sa...

"Om det inte är som jag skriver, då är makten aningslös, då är makten som kollektiv betraktad debil, närmast att likna vid en idiot som inte äger förmåga att överblicka konsekvenserna av sitt eget agerande."

Jag tror att det är så enkelt att riksdagsmännen är ganska aningslösa, tjänstemännen kanske aningens mindre, och lobbyisterna och branschorganisationerna helt på det klara med vad de vill uppnå.

Välvilja, okunskap, vilja att visa upp resultat/"ansvarstagande", dålig känsla för det allmänna rättsmedvetandet, konflikträdsla och undvikande av besvärliga debattsituationer - allt detta tillsammans kan leda till dåliga beslut. Det finns en variant på Ockhams rakkniv som jag brukar återkomma till eftersom det är det bästa botemedlet mot konspirationsteorier, nämligen Hanlons rakkniv: "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity." Sedan finns det ju public-choice-teori som kan förklara en hel del också med utgångspunkt i politikernas egenintresse, och där kan det ju bitvis finnas konflikter mellan egenintresset och allmänintresset.

Anonym sa...

Skrämmande krafter i gång mot frihet och demokrati.

Se en artikel av Liza Marklund. Ett band som är förbittrade därför att människor är intresserade av deras musik och laddar ner. Detta måste bekämpas med alla, precis alla medel, inklusive att ha Kina som förebild!!?? Det är denna typ av personer som fjärrstyr våra politiker...

http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklund/1.1507028/liza-marklund-trang-inte-ut-vara-musiker

Anders sa...

@ Lars-Erick BRA! fan va bra, på ren franska!!!

Anders sa...

@ Tor. Tack för rakknivarna! Har lyckats missa dem tidigare, båda två!

Ska vi vara riktigt sanningsenliga båda två, så är ju aldrig verkligheten svart-vit.
Vad som händer just nu är att det finns ett stort gäng politiker som är korkade och gör som de andra säger eller tycker.

Resultatet blir att våra parlament som helhet hamnar i händerna på särintressen.

Men att det finns politisk vilja till mer kontroll - alltså inte enbart vilja från intressegrupper - ställer jag utom allt tvivel.

Dagens (söndag) artikel i DN är rätt bra, även om den inte belyser så mycket så öppnas ju en liten springa i en dörr.
DN skriver om den politiska viljan att ha kontroll, sagt av en politiker... som inte vill ha kontroll...

Anders sa...

@ Jeffer, hinner jag ska jag försöka göra en posting av din länk samt länken till DN ovan.

Men just nu jobbar jag för att få igång mitt författarföretag igen.
Ligger rejält back...

Beelzebjörn sa...

Ett komplement till Hanlon's Razor - lite av en kompromiss:

1: Groupthink. För någon som gjort karriär i ett politiskt parti, där det finns en hård konkurrens om att tillhöra den utvalda eliten, och där det är viktigare att försvara partiets linje än att vara självkritisk, blir det en naturlig sak att vara okritisk inför det som framförs av ledningen. The nail that stands out gets hammered.

2: Det behövs ingen konspiration. Friheten att nå information, en debattarena som ALLA kan nå och INGEN kontrollerar, minskar makthavarnas relevans. Terrorhot eller plötsligt vurmande om upphovsrätten är skäl som råkar passa ihop med politikernas agenda, som ALLTID varit att stanna vid makten, och att fortsätta vara relevanta. Du får svårt att hitta politiker som tänker på det så, men lätt att hitta politiker som instinktivt uppfattar det som problematiskt att det offentliga samtalet bryter sig helt fritt.

Lycka till med skrivandet, Anders.

cnab sa...

Det här rör inte höger-vänsterfrågor i svensk politik utan om demokratins kärnvärden. Och om stockkonservativa individers (ex. Liza Marklund, Jan Guillou m.fl.) och dito företags (ex. upphovsrättsmaffian m.fl.) stora ovilja till förändring och anpassning till ny teknik.

Lite fritt efter Montesquieu's maktdelningslära: Demokratin mår dåligt om inte full balans råder mellan den lagstiftande (Riksdagen), den verkställande (Regeringen inklusive hela förvaltningsapparaten), den dömande (domare och juristerna som sannerligen behöver förstärkas med en Författningsdomstol!) samt slutligen den granskande (media inkluderas numera också av bloggosfären).

Som jag och säkert många fler anser, så råder det en markant obalans idag tack vare att den verkställande statsmakten (regeringen, departementen, myndigheterna med alla dess tjänstemän) har tagit sig alldeles för mycket makt. Och tillåtits göra detta! Jodå, korruption i olika former och rena mutor kommer då och upp till diskussion i de här sammanhangen. Sverige är naturligtvis inte fritt från dessa obehagligheter (dit bonusar till dirrar och höga stats- och EU-tjänstemän naturligtvis också hör hemma), även om vi i vårt land verkar vara duktiga på att dölja att dylikt förekommer.

Och de som protesterar mot detta och mot allmän inkompetens betecknas genast som okunniga, rättshaverister eller rentav bovar & banditer, kanske t.o.m. som terrorister.

Det ser riktigt illa ut, men med fler och fler vanliga medborgare och seriöst kritiska journalister på banan både i traditionella media och på nätet, hoppas jag att det går att skapa de motkrafter som behövs för att få demokratin på fötter igen.

Här gör Anders Widén verkligen ett strålande jobb och visar att man inte behöver vara rädd och ängslig utan kan vara en hel människa (och ingen liten skit - efter Astrid Lindgren) fastän man är socialdemokrat.

I uppdraget att vända den stora
(S)upertankern behöver han all hjälp han kan få. Alla Anders böcker finns t.ex. på Bokus eller AdLibris.

Thomas Tvivlaren sa...

@Anders: Jag har lite idéer om vad vi skulle kunna göra...men det tar jag om ett tag på min egen näthemvist.

Jag tänker dock fnula lite mera på de frågor du ställer så får vi se om det dyker upp mera tankegods som kan utvecklas till handling.

För att underlätta kreativiteten så tänker jag dock låta hjärnan få lite förströelse genom nya infall från historien och då primärt en viss mongol som jag vet att herrn är mycket bekant med. Innan jag gör det så skulle jag dock vilja få svar på ett par frågor:

1) Finns det något säljkanal som du föredrar och som är mer fördelaktig för dig?

2) Om man vill ha författarens kråka på boken, går det möjligtvis att fixa? (Enbart om det inte innebär en massa onödigt bekymmer förstås...)

Anders sa...

@ Beelzebjörn:
Dina punkter 1 och 2 är egentligen värda sitt alldeles egna blogginlägg!

Punkten 2 får mig att tänka på dissidenternas betydelse i gamla öst.
Så länge folk höll käft och det inte fanns yttrandefrihet hade dissidenterna betydelse, dvs att någon sade något överhuvudtaget...

Men det fanns kloka dissidenter som redan under sin "betydelse", som de fick av den repressiva regimen hävdade att om alla bara hade modet att prata helt fritt så skulle det råda yttrandefrihet, fastän lagen inte sade att man fick prata fritt....

* * *
Tack för lycka tillhälsning. Dock handlar det just nu mer om att tjäna pengar genom att få uppdragsgivare som vill höra mig prata.

Det är så man får in stålars!
Att skriva kostar stålar:)

Anders sa...

@ Cnab. Du skrev:

"Som jag och säkert många fler anser, så råder det en markant obalans idag tack vare att den verkställande statsmakten (regeringen, departementen, myndigheterna med alla dess tjänstemän) har tagit sig alldeles för mycket makt. Och tillåtits göra detta! Jodå, korruption i olika former och rena mutor kommer då och upp till diskussion i de här sammanhangen. Sverige är naturligtvis inte fritt från dessa obehagligheter (dit bonusar till dirrar och höga stats- och EU-tjänstemän naturligtvis också hör hemma), även om vi i vårt land verkar vara duktiga på att dölja att dylikt förekommer."

Jag söker nu jobb, eller snarare sådan som vill ha mig som föreläsare... så jag hinner inte posta ett riktigt inlägg om det...

MEN. Om jag försöker koncentrera, eller kondensera din tanke med de jag själv bär på så handlar det om följande:

Vi människor känner oftast spontant vad som är rätt.
I politiken har man vant sig vid att separera det som är RÄTT från det som är eller anses vara MÖJLIGT.

Jag vågar påstå att SAP inte har Triangulerat sig till att befinna sig i mittfältet, men man har hamnat där för att man i ren pragmatism tror att "Vi gör så här så får vi i alla fall mandat att styra i 4 år till och under den tiden hinner vi ställa saker till "RÄTTA"....

MEN.
Politiken har då redan glidit ur sitt eget fokus.

Därför kan jag inte bli politiker.

Jag förmår inte separera det som är Rätt i förmån för något som en allmän mening kan anse är möjligt.

(Detta är skrivet i all hast och jag hoppas som sagt att jag hinner reda ut vad jag menar bättre i en riktig postning där tänker till lite bättre)

Anders sa...

@Thomas.
Jag har också idéer men hinner inte utveckla dem just nu pga att jag gått av pappledighet och i panik söker få uppdrag till mitt enmansshowföretag det faktiskt innebär att vara författare.

1) Jag föredrar ingen säljkanal.
billigast för kunden är bäst, anser jag, men ideologiskt kan väl Bokus måhända vara att föredra framför Adlibris - och det skiljer nog bara någon krona, men det är jag själv inte noga på utan det är upp till varje köpare.

2) Jag har böcker hemma.
Det roliga kruxet är att jag köpt in dem för 96:- st, på det måste jag lägga porto 44:- (De väger ca 1 kg) per bok + vadderat kuvert a' 6:- ...
Tråkiga 144:- st alltså för att få kostnadstäckning.

Det går alltså att lösa, men blir rätt dyrt.

Möjligen går det att lösa billigare om några månader då jag sålt slut mitt nuvarande lager av böcker. För mitt kommande inköpspris sänks, till jag tror 66:- st för bok 1 o 2 i serien om djingis. Bok 3 är fortfarande dyrare. (Jag har alltså samma pris inköpsspris som bokhandeln, men jag köpte på mig ett för stort lager för tidigt:)

Att nätbokhandlarna kan ha de priser de har är fantastiskt. Men det beror främst på att de har bättre deal med posten/speditörerna.

Thomas Tvivlaren sa...

Du får ursäkta att jag är en smula trög men det är nog för mycket jobbande och för lite sömn som börjar ta ut sin rätt.

Om jag köper direkt från dig, vad betingar ett pris på alla tre böckerna (och hemskt gärna signerade diton om jag får önska) som gör att du själv ekonomiskt sett åtminstone får lika "mycket" som du skulle få om jag köpte via ex. Bokus? (Alltså inte bara kostnadstäckning.)

Hoppas jag gör mig förstådd för jag förstår knappt vad jag själv skriver när jag läser om det. :)

Anders sa...

@ Thomas.
Ska räkna, så kan vi väl mejla!

Nu sängen!!!

Thomas Tvivlaren sa...

Finemang!

Min digitala brevlåda "bor" här.

Anders sa...

@ Thomas:
3 böcker om Djingis väger ca 3 kg.

Här säger posten att det kostar 150:- i porto för paket.
paketporto

Och här säger Posten att det kostar lite mindre att lägga dem i 1 kuvert om 1 kg och 1 kuvert om två kilo, då borde det bli, om man väljer B-post 110:-

Brevporto B-post

Nu ska jag kolla vad mitt inköpspris på böcker egentligen är. Förut köpte både jag och bokhandeln böckerna dyrare än vad de nu säljs för hos exv Adlibris.

En viss prisförvirring har uppstått!

* * *
På fredag ska jag åka in till staden Östersund, ca 4 mil, då ska jag gå på en post och även reda ut deras väldigt märkliga prissättning....

* * *
Vi hörs!!!!