Jag har aldrig varit på en kongress och vet inte hur det går till.
Edit: kl 21:51. Efter kommentar från Calandrella har jag gjort smärre justeringar.
Dock fick jag av min arbetarkommuns ordförande möjlighet att komplettera i efterhand. Nu finns det en Att-sats.
Motion: Vårda rättsmedvetandet - sänk straffen för privatpersoners upphovsrättsbrott
Att låta andra ladda ner en enda film från ens dator har visat sig kunna ge 80 dagsböter plus rättegångskostnaden i straff. Den person som fälldes i den uppmärksammade Linköpingsdomen i maj 2008 dömdes förutom dagsböter också till villkorlig dom, dvs. i princip fängelse, utan att ha gjort något annat än att dela med sig av sin hårddisk till andra.
Det finns inget stöd i det allmänna rättsmedvetandet för att ha så hårda straff för privatpersoners upphovsrättsbrott. Det är en sak att straffbelägga dem som för vinning gör intrång i upphovsrätten, en helt annan att gå på enskilda som oftast endast vill dela en upplevelse. Det har också visat sig i flera undersökningar, bland annat genomförda av KTH, att detta delande i många fall snarare fungerar som marknadsföring för filmer och musik. Fler presumtiva kunder får reda på att musiken/filmen finns och kan på så sätt sedan inhandla varan.
Man kan jämföra förfarandet som uppstod när kassettbandspelaren kom. Då infördes en särskild kassettskatt, som finns kvar, men nu omfattar snart sagt all lagringsmedia och kallas kopieringsavgift.
Med kassettbandspelare fick man därför helt lagligt spela av musik, och det hände ofta att så kallade blandband gavs bort till vänner och bekanta. På så sätt har upphovsrättsskyddat material spridits i över 40 år, utan att straffsatsen för upphovsrättsbrott tillåtits skena på det sätt den tillåts göra idag när tekniken att dela har blivit digital.
Ungefär hälften av befolkningen tycker enligt flera opinionsundersökningar att det överhuvudtaget inte ska vara olagligt med fildelning av upphovsrättsligt skyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse.
I samband med IPRED-propositionen ändrades straffskalan på ett sätt som öppnar för än hårdare straff. Vilken praxis som utvecklas vet vi ännu inte.
Det finns många frågor om upphovsrätt som behöver diskuteras ingående, men det här är en punkt där vi borde kunna ta ställning redan nu. Straffsatsen för upphovsrättsbrott som inte sker för vinnings skull borde sänkas avsevärt, så att de motsvarar straffen för andra mindre förseelser, till exempel snatteri. Detta i de fall det kan konstateras att skada för upphovsrättsinnehavaren verkligen skett. Annars är det enda proportionerliga påföljden för icke-kommersiellt upphovsrättsintrång egentligen ingenting, om ingen skada uppstått eller kan påvisas.
Det skulle vara ett bra, konkret svar att ge i valrörelsen, som signalerar att vi står för ett rättsväsende där straffen är proportionerliga.
Att riksdagsgruppen får i uppdrag att ta initiativ till ett utredningsarbete med utgångspunkt i att upprätthålla det allmänna rättsmedvetandet genom att stifta lagar där straffsatsen står i proportion till den verkliga skada som uppstått.
Anders Widén Östersunds Arbetarekommun
Länk till artikel i IDG om böter samt rättegångskostnad
DN om att domen kanske inte var så lyckad.
13 kommentarer:
1) "Vanlig fildelning" är en dålig term, eftersom fildelnings om teknik är legal. Använd istället "fildelning av upphovsrättsligt skyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse".
2) Det enda proportionerliga straff för icke-kommersiellt upphovsrättsbrott är enligt min mening - ingenting.
Nu blev det lite väl kritiskt. Det var inte meningen. Det allra mesta i motionen gillar jag ju jättemycket!
@ Calandrella.
tack o varmt handslag tooo yua!
Ska se om jag hinner korrigera, jag håller fortfarande på o försöker packa inför min resa och jag har totalt kaos hemma:)
Det ser bra ut. Den är väldigt saklig, men jag skulle gärna se lite utförligare förklaringar till varför IPRED är ett sådant rättshaveri. Jag ska försöka fundera lite kring detta, se om jag själv kan bidra. Så länge får du gärna ta en titt på mitt utkast till en inledning till mitt brev till EU-ledamöter. Brev till EU
Kanske borde man påpeka det absurda i att en underhållningsindustri får sådana befogenheter? Påpeka att det inte är livsnödvändigheter de producerar. Kanske använda sig av bilagor, bland annat Francois Cormerys rapport om Stim som Christian Engström Lade upp. Det finns dock så mycket argumentation man kan föra fram. Det skulle bli snårigt. Men om man formulerar det rätt så borde det väl gå att visa hur IPRED mer handlar om att kontrollera och behålla ett slags monopolställning?
Eller, ändra inget. Det här motionen är en bra början. Jag har precis haft en orkeslöshetsperiod, annars hade jag försökt bidra medan det ännu fanns behov av det.
Förlåt mig mitt kommentarspammande. Men jag fick en idé till en ny motion.
Internet är idag en stor del i många individers liv. Detta har inte minst märkts i det stora motstånd som uppstått mot FRA, IPRED och Datalagringsdirektivet som direkt försöker påverka hur Internet används. Det mest förekommande argumentet från båda sidor har varit att den andra sidan inte förstår. Därför behöver vi utbilda oss.
Vi föreslår att Socialdemokraterna anordnar ett utbildningsseminarium för sina folkvalda där man hyr in sakkunniga individer för att föreläsa om Internet och dess inverkan på individen, demokratin och samhällets kommunikationsflöde.
Några koncept som det behövs större insikt om är Open source, dokumentation och länkning, fördelen med rapportering enligt wikipediamodellen och hur kommunikation underlättats i en rad olika sammanhang, till exempel för individer som har kontakt med psykvården men har haft svårt att upprätthålla den kontakten på grund av rädslor för att prata i telefon, med mera. Även tekniska aspekter måste belysas, så som vilken väg informationen som skickas över Internet kan ta. Och än viktigare, hur Internet idag används som ett demokratifördjupande verktyg.
Alla dessa koncept är en viktig del av vardagen för många, och ofta är det en förutsättning för deras välbefinnande. Därför är det viktigt att vi som folkvalda sätter oss in i dessa koncept och förstår dem från grunden.
Bara ett litet formaliapåpekande. En motion skrivs generellt så att texten innehåller en problem och eller målbeskrivning och sedan avsllutas den med förslag till beslut i ett antal att-satser.
Skulle du ha missat det så går det bra att framställa yrkanden muntligen i samband med stämmans behandling av motionen.
Lycka till!
@ David tack för alla förslag. Erick Laakso ska faktiskt utbilda mitt S-distrikt här i Jämtland.
Så visst sker saker, man ser behoven i partierna.
@ Michael. Motionen var det brådis med, tiden gick ut och jag skulle iväg på resa.
Dock har min Ordförande i Arbetarkommunen hört av sig. Han har vänligheten att låta mig komplettera med en Att-sats senast till på måndag.
Släng gärna in ett förslag!
Jag har dåligt med tid..
Mitt förslag till ny motion, tror du att den skulle kunna användas som riktig motion? Den behöver nämna Creative commons, är det något mer som behöver slipas till isåfall? Hur får man fram sådana här motioner till valkretsar bortom ens egen?
@ Ditt förslag kan användas.
Nu är det stopp i min Arbetarkommun att lämna in fler, sedan den 31/3.
Slipning. Man vill ha Att-satser i slutet som talar om vad som ska utföras.
Med vår stoppmotion gjorde vi ju så att vi helt slumpvis fick ihop ett gäng sossar från 6 olika arbetarkommuner. Vi skrev ihop oss, undertecknade alla, På så sätt kunde vi lämna in samma motion i 6 olika distrikt/valkretsar.
Annars vet jag inte riktigt hur det går till.
Dock ska det ju räcka med den egna Arbetarkommunen i fall man är sosse.
Motionen kan sen antas av hela arbetarkommunnen innan den går vidare till kongressen = riksplanet.
Övriga riksdagspartier torde ha ett liknande system från lokalnivå och upp till sina landsmöten eller vad det kan kalla det.
Hej Anders.
Jag har kommenterat dina kommentarer på calandrellas blogg, men insåg att om jag inte pingar på din uppmärksamhet här så kommer du nog inte besöka just det inlägget igen.
http://calandrella.wordpress.com/2009/03/25/svar-till-s-upphovsrattsmotion/#comment-2018
Det är några dagar sen och så... Och det är möjligt att du har gått över till andra frågor nu. Förstår att det måste vara mycket med glaslarm, ekonomisk kris osv så att alla frågor inte kan ta lika mycket plats. Om du vill kan du läsa det.
@ Kyrl: Både här o hos Calandrella skriver jag så här: "Jag har börjat läsa in mig på Chris Anderson som skriver i Wired, vad den nya ekonomin på Internet kan innebära.
Vi måste verkligen se över upphovsrätten ur fler aspekter. Dess konstruktion är idag totalt ohederlig; icke moraliskt försvarbar"
Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)
Skicka en kommentar