tisdag, december 16, 2008

Att känna sin ideologi

Från CC CopyCat byrån

Jag ska börja att berätta om min resa i SAP och hur en anarkist kan hamna i ett betongparti. Jag gör det eftersom jag via mejl och i kommentarer i bloggen har fått uppmaningar att rösta med fötterna.  Åt vilket håll skulle jag då gå? Till en borgerlighet som svikit allt de sagt sig stå för?

Tror inte det. Dessutom har jag en stark värdegemenskap med socialdemokratin, eller i vart fall så som jag uppfattar den. Jag vill frihet, men det finns ingen frihet värd namnet om mina kompisar inte också är fria. 

En gång i tiden talade sossarna om denna sin ideologiska grund. Man pratade om solidaritet. En vänligt sinnad tanke som man sträckte ut över världen. Man stod på folkets sida mot allt förtryck.  

Här skiljer sig den "socialt" tänkta och förankrade frieheten från neoliberalernas frihet. som socialdemokrat vill jag inte att vi ska armbåga oss fram i en allas kamp mot alla. Jag tror människan som individ, men även som gemenskapsbyggande varelse mår bättre och kan utvecklas mer i samarbete än i konkurrens.

Mitt dagliga möte med andra människor här på nätet stärker mig i denna uppfattning.

Jag är stolt över Sverige och den typ av välfärd vi gemensamt lyckats bygga. Nu eroderar detta bygge på alla håll och kanter. Det är inte bara borgarnas fel. 

Jag är alltså djupt kritisk till mitt parti. Bilden ovan kan ses som en del av min kritik, men istället för att skrika:

- Fan fatta SAP. Ni ska inte skriva repressiva lagar. Ni ska bekämpa dem!

väljer jag att spegelvända kritiken och visa; Titta - här är våra ideologiska rötter. Vi ska bekämpa ondska "FRA" och orättvisa "IPRED", inte befrämja.

Jag frågar mig: Kan en enda socialdemokrat säga emot denna affisch?
I sådana fall är det inte jag som ska byta parti, utan den personen. 

Istället för att lämna partiet och lämna fritt fram till dårarna väljer jag att gå rakt in och under min arm har jag med min 3 år gamla och därmed bara nästan bärbara dator. Sen kör jag mitt bildspel med valaffischer som jag har gjort. Jag kör det i kurser som jag knyter an till sossarnas ständigt pågående arbete med det de inom partiet kallar "värdegrund".

Innan jag blev pappaledig körde jag några provvisningar. Jag vågar påstå att det gav enrejäl  tankeställare och diskussionerna efteråt blev djupt ideologiska.

En annan bild jag har är att inte bara sossar, utan alla partier är i alarmerande behov av utbildning för att förstå detta (som min pappa säger) "datan". 
 
Jag ryser vid tanken på att alla vi som har en ideologisk grund skulle börja rösta med fötterna. Jag delar långt ifrån Marys politiska ståndpunkt men jag är ytterst tacksam att hon fortsätter att leverera sina moderata karameller.

I mina ögon gör moderatmary otrolig nytta, inte bara för sitt parti, utan för demokratin som sådan. 
Genom att fortsätta vara moderat påverkar hon så mycket bättre sina partikompisar än hon någonsin skulle göra som piratpartist.

Ur helt två olika ståndpunkter kämpar jag och Mary för samma sak. Vi kämpar för frihet och  demokratins fortbestånd och jag önskar hett att några av mina partikamrater skulle vilja gå den där "datan-kursen" som hon erbjuder. 

I övrgit hoppas jag att jag ska finna ut fiffiga sätt att plantera rena rama pirattankar i mina partikamrater. Det får ni gärna hjälpa mig med!

Ni som inte har någon partitillhörighet. Läs noga vad Piratpartiet skriver om vår tids viktigaste frågor. Gå med om ni håller med. Mejla mig om ni dessutom tror att en solidarisk grundhållning är en bra plattform för världen, så ska vi tillsammans verka för att få SAP att börja segla åt rätt håll igen. 

18 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

För den som har en ideologi är det svårt att överge den.
Det är betydligt lättare att överge det parti som stått för ideologin, men som svikit.
Ändå är inte heller det lätt.
Men man når en gräns.

Att hitta ett annat parti med (rätt) ideologi är ännu svårare.

PP har några idéer, som i huvudsak är bra. Men det har ingen ideologi.
för den som endast känner för de ideerna är PP bra. Men det är inte tillräckligt för oss andra.

senaste inlägg:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/12/karl-sigfrid-har-fel-hans-lindblad-har.html

Att läsa om Hans Lindblad åskådliggör hur jag känner det.

Rick Falkvinge (pp) sa...

Här vill jag påpeka att PP inte alls ser det som ett hinder att man är med i andra partier samtidigt. Idéutbyte över organisationsgränserna ser vi bara som något positivt.

Anders sa...

Hans Lindblad är bra, och din listning av hans inlägg guld!

Anders sa...

Rick.
Tack för påpekandet. Björn Felten har tidigare haft godheten att tala om för mig att jag gott kan vara medlem i Piratpartiet samtidigt som jag är medlem i SAP.

Det är ett klockrent sätt att se på det!
Så fort jag träffar folk inom SAP ska jag framföra att de borde ha samma erbjudande!
Vi får se vad som händer.

Anonym sa...

Det är det här som är så fantastiskt med bloggosfären: man kan läsa sossar och moderater som slåss för samma saker. Det visar också hur verklighetsfrämmande våra politiker är som inte förstår att sossar och moderater, vänsterpartister och stekare mot FRA står sida vid sida och är skitförbannade på sina moderpartier.

Sen är jag en smula trött på att höra att Pp inte har någon ideologi. Bara för att den inte passar in i den gamla mallen betyder det inte att vi är ideologilösa. Förresten har vi ju sett hur det är ställt med ideologin inom riksdagspartierna. De där liberalerna, t ex... Mycket varmluft blir det. :)

Som piratpartist känner jag att jag skiter fullständigt i vilka partier folk är med i eller inte. Jag har inga som helst problem att slåss sida vid sida med Anders, Lars-Erik och Mary och alla andra som utkämpar samma kamp, och jag uppfattar det inte som att gräsrötterna i riksdagspartierna har några större problem med det heller. Det är bara "däruppe" man har samarbetssvårigheter. Fast det verkar också ändras nu - tyvärr dock åt fel håll då man istället för att enas kring bra beslut enas om att slåss mot resten av folket...

Björn Felten sa...

Jag tycker att du har en helt underbar syn på politiken, Anders! Och jag kan ärligt säga att en socialdemokrati i Mäster Palms och Hjalmar Brantings anda skulle jag personligen inte alls tvekat att lägga min röst på.

Jag och -- är jag övertygad om -- de flesta andra, politisk intresserade, önskar dig all lycka i din kamp för att försöka få socialdemokratin att hitta tillbaka till sin rätta ideologi.

Att du dessutom, i själ och hjärta, är en piratpartist gör ju inte bilden sämre på något vis. :)

Hanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders sa...

@Joshua: Jag hoppas jag kan (kommer ihåg) att återkomma till de djupa ideologiska frågor som ligger inbäddade i PP:s ställningstagande kring upphosvrätt och immateriell rätt.

Anders sa...

@Björn. I en tid då folk ville lönnmörda eller spränga för att ändra makten, lyckades Hjalmar mejsla fram det vi hoppas få leva och andas i ett tag till; Demokrati.

Anonym sa...

Jag tycker att det är en styrka i att de som vill hålla sig kvar i sina partier men inte håller med om allt som de säger och gör finns där och försöker förändra inifrån.

Piratpartiet är till för oss som inte längre tror på en förändring av vårt gamla parti utan helre ser till så att det kommer in en blåslampa som hjälper de gamla partierna att vakna och se samhället som det är i stället för hur de skulle vilja attt det är.

Tillsammans kan vi kanske få till en förändrad inställning hos alla våra partier, att integritet är en viktig faktor i det politiska livet. Att integritet skall ha samma status som miljötänkande, jämställdhet, ekonomi, m.m.

Keep up the good work.

Anonym sa...

Oj vad jag känner igen mig i det du skriver Anders! Jag kanske ska bjuda in dig och din nästan-bärbara-dator till ett AK-möte i Sandviken nästa år...

Anders sa...

@Borttagna kommentaren ovan. synd att du försvann för det var sympatiskt skrivet! Tack i alla fall! Men det förbryllar mig mycket att du tog bort dig! *vinkar förbryllat med ögonbrynen*

Anders sa...

@Håkan. Jag ser er, piratpartister som en fullkomligt nödvändig medborgarrättsrörelse.

Utan er skulle jag inte ha någon hävarm in i mitt parti. Jag väljer att inte gå med er, men är helt beroende av er.

Anders sa...

@Ann-Katrin. Jag kommer hjärtans gärna. Ju förr ju roligare:) Ser dock ut som om barnen ska få den nästan bärbara i julklapp så vi får se om den håller för småttingarnas nyfikna nypor!

Hanna sa...

Hej, det var inte meningen att ta bort det, skulle ändra en felstavning, sedan blev jag upptagen på annat håll ett tag.

Mycket bra inlägg och jättefina bilder.
Vi behöver en idédebatt vårt stora parti. Jag står fast i den socialdemokratiska ideologin och tanken om solidaritet och rättvisa, men jag vet inte alltid hur detta ska genomföras i vårt samhälle, där regeringsduglighet verkar vara den största frågan och inte vad man faktiskt ska göra när man regerar. Elller där politiska proffskommentatorer i tvsofforna recenserar Mona Sahlins tonfall, frisyr och utstrålning istället för att tala om politken. För att bara nämna några exempel...
Detta blev mycket längre än det borttagna inlägget...

Anders sa...

@Hanna: Vad trevligt att du kom tillbaka!
Min tanke är nu att jag tänker envisas med att enbart köra idédebatt. Jag bortser helt från det realpolitiska. Jag tillåter mig att drömma igen. Drömma om en bättre värld. För att få till en bättre värld måste vi socialdemokrater våga lyfta blicken, inte som vi gjort nu, hamna i självrannsakan över vad vi gjorde för fel som sopades bort från Rosenbad.

Alla sossar jag träffar när samma solidariska dröm i sina hjärtan. sossar är snälla, vackra människor.

Men det väljarkåren ser är ett betongparti. Det är en otrolig diskrepans mellan dessa två bilder som måste utplånas.

Kanske kan det ske om sossar återigen verkligen står upp för sina grundläggande värden. Vad är det för mening att ha dem om man inte står upp för dem.

Om vi gör det slutar vi säkert också att se oss som offer för massmedias nycker. Vi ska sätta den ideologiska agendan igen.

Jag tänker alltså att fortsätta göra affischer som du hittills blev lite glad i, men en del sätter måhända kaffet i vrångstrupen!

Hanna sa...

Bra, jag önskar att fler resonerade och agerade som du.
Det behövs verkligen....

Jag ser framemot en idépolitisk debatt.

Är själv väldigt ny i bloggvärlden, så jag är lite på uptäcksfärd i bloggsfären....

Anders sa...

Hanna: Vad kul att du kommit hit till den sk bloggosfären. Det är en otrolig källa till info-takt alltså man får både information och kontakt med nya människor. Mest spännande är att jag i grupperingar på nätet jobbar med moderater. Partigränser suddas ut och vi vill få till stånd förändring.