lördag, december 13, 2008

Riksdagen vill dig inte väl

Från CC CopyCat byrån

SvD skriver att regeringen vill förse varje svensk som ringer i mobil med en elektronisk fotboja. Eller snarare, det kommer bli resultatet.
Hittills i Sverige, och övriga världen, måste man vara dömd till ganska grova brott innan staten förser en med elektronisk fotboja.
Nu vill regeringen att alla har en.
Rick Falkvinge konstaterar att regeringen vill registrera vart enda e-mejl vi sänder och tar emot. Vart enda ett. Han saknar ord. Piratpartiet saknar ord.

Piratpartiet är inget piratparti. Det är vår enda idag fungerande medborgarrättsrörelse.

Badlands Hyena ser att regeringens drömövervakningslag är på gång att gå igenom och Mårtenson gör en liten betraktelse.

Men det sorgliga är att inget är nytt under solen. Som sosse kan jag inte ens göra mig glädjen att det är en borgerlig regering som har fått för sig att bygga den polisstat de alltid haft en hemlig våt dröm om att skapa.

Det är inte så.
Det är värre.

Sossar har varit i farten länge, exakt som Fridholm skriver. Sossar är också i farten nu, till och med när de sitter i opposition och jag vill inte ens nämna namnet på den som alldeles nyss skrev Motion: 2008/09:s14015 Kameraövervakning
Nej. Riksdagen vill oss inte väl. Inte EU heller.

Sittande regering gör mycket dumt, det ska inte förnekas. Men grejen är att det knappt går att särskilja från vilket eller vilka partier i riksdagen all den följande skiten kommer ifrån.

Kanske vi ska börja lära oss ramsor som vi kan skandera:
FRAIPREDDATALAGRINGSACTA-skiten

DIR 2008:2008:71 Ger vilken myndighet som helst rätt att börja rota i dina DNA-prov som getts bort i medicinskt forskningssyfte. Nu får du inte ens säga ned, jag vill inte vara med i registret längre.

ACTA Tull och polis får rota igenom minnet i din dator/kamera/MP3 när du passerar gräns.

2007/2253(INI) Alla bloggare registreras. Man vill kunna censurera och kontrollera innehållet på bloggar men även press och massmedia inbegrips i förslaget.

SOU 2005:38 Polisen får bryta sig in i folks hem, installera dold programvara i datorer. Spaning får bedrivas mot datorer som tillhör bekanta till den misstänkta personen.

Prop. 2006/07:63 Det vi idag kallar FRA

Prop. 2005/06:178 Polisen ges rätt att ta sig in i ett hem i smyg och installera buggar. Polisen behöver inte i efterhand informera den buggade om avlyssningen. Även tidningsredaktioner kan buggas.

Prop. 2005/06:177 Polisen får använda hemlig teleavlyssning, teleövervakning, kameraspioneri och hemlig postkontroll utan någon misstanke om brott. Polisen får även avlyssna personens hela bekantskapskrets.

Prop 2004/05:144 Polisen får överföra övervakningsinformation till utlandet, samt låta utländsk makt bedriva övervakning i vårt land.

Prop. 2004/05:143 All överskottsinformation från teleavlyssning, tele- och kameraövervakning får användas. Förundersökning får inledas så fort överskottsinformationen ger misstankar om något som kan ge mer än ett års fängelse.

Prop. 2002/03:74 Polisen får telefonavlyssna personer som inte är misstänkta för brott, utan bara råkar ha någon form av kontakt med en misstänkt för brott som kan leda till 2 års fängelse, samt för ett antal brott med lägre straffsatser. Polisen får även installera hemliga spionkameror i dessa “misstänktas bekantas” hem.

SvD har samma dag ytterligare en artikel som beskriver den massiva kritik som finns mot datalagringslagen. Ibland påstår borgerliga politiker att de vill göra allt för att sänka skatter och avgifter, men ännu en gång visar det sig att även datalagringslagen kommer att skapa ett ökat kostnadsstryck på oss medborgare. Grejen är egentligen den att kritiken är så massiv mot varje enskild lag eftersom ingen riksdagsman tycks begripa att varje lag de föreslår eller rent slentrianmässigt röstar igenom var för sig är illa nog. Men sammantaget lever vi snart i ett samhälleligt panoptikon.

För det går inte att skriva att vi störtar mot 1984. Då blir man anklagad för att vara naiv.

6 kommentarer:

Martin Vesterlund sa...

Många lagar blir det... Väldigt många...
*nynnar*
Om en fånge vore sån, att han flykt planerar
Trotsar han panopticon, och tänker aldrig mera
För det spelar ingen roll, du är satt under kontroll
Du ser inget, men är sedd
Olyckan är redan skedd

Björn Felten sa...

Vikan ju också koka ner FRAIPREDDATALAGRINGSACTA-skiten
till dess initialer: FIDA-skiten. :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Detta tar kål påmig.
Kan inte koppla av på semestern.

Alla verkar vi ha anledningatt sörja svikna ideologier.

Och nu tar de över, de riktiga terroristerna.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/12/hade-tnkt-skriva-om-en-dag-vid-haver.html

Anonym sa...

Björn:

Eller FrIDA?

PKU hör iofs dit också. RFID-märkning av brev, Hemlig rumsavlyssning likaså.

PFRIDAH - PHRAIDF - F-PHRAID - affraid!

Anonym sa...

Hej Anders,
Vi hade en konversation på Marcus Birros blogg en gång i tiden. Du tyckte jag skulle starta en blogg, nu har jag gjort det...

Undras om Marcus kommer att öppna sin blogg för kommentarer mera...

/Perra J

Anders sa...

Martin: Visste inte om sången, man har nu fått en till hake att hänga opticon på!

Björn: FIDA-skiten får gå så länge;)

Lars-erick, var över och läste, försökte skriva kommentar - är det bara jag som har ett helvete med bloggers kommentarer?!
För övrigt försöker även jag slappna av från denna bedrövliga soppa, men det går liksom inte.

Rikard: HAHA:)

Perra, så bra, jag ska se om jag nu kan följa länk om du gett sådan via ditt namn.